Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witajcie, obecnie posiadam jeszcze starą m6, którą kocham i do której mam kilka obiektywów... niestety z mocowaniem ef-m jednak myśle nad zmianami i w sumie zastanawiam się nad r50. Przemawia za nią rozmiar i waga - bardziej mi odpowiadają. Wszyscy jednak twierdzą, ze to będzie krok w tył? Dlaczego - ma przecież teoretycznie szybsze zdjęcia seryjne i lepszy AF. czego mi zabraknie? I przy okazji zapytam o co chodzi w r50 z tymi 12 fotami/s przy 1 KURTYNIE elektronicznej? To ile ma przy zwykłej?
Witajcie, obecnie posiadam jeszcze starą m6, którą kocham i do której mam kilka obiektywów... niestety z mocowaniem ef-m jednak myśle nad zmianami i w sumie zastanawiam się nad r50. Przemawia za nią rozmiar i waga - bardziej mi odpowiadają. Wszyscy jednak twierdzą, ze to będzie krok w tył? Dlaczego - ma przecież teoretycznie szybsze zdjęcia seryjne i lepszy AF. czego mi zabraknie? I przy okazji zapytam o co chodzi w r50 z tymi 12 fotami/s przy 1 KURTYNIE elektronicznej? To ile ma przy zwykłej?
dzięki z góry za pomoc
M6 to byl bardzo fajny aparat, ale w bagnecie, ktory nie jest juz wspierany przez Canona. Generalnie w systemie EF-M jest duzo malych i lekkich obiektywow, ale nie pojawi sie juz nic nowego. Takze jesli chcesz isc do przodu, to w EF-M to nie jest mozliwe - po prostu. Chociaz to dalej swietny system i na obecne czasy niczego mu nie brakuje.
Elektroniczna pierwsza kurtyna oznacza, ze rozpoczecie naswietlania matrycy rozpoczyna sie elektronicznie, bez potrzeby fizycznego odsloniecia matrycy. Mialem R50 na testach i tryb seryjny wyglada w tym aparacie tak:
M6 to byl bardzo fajny aparat, ale w bagnecie, ktory nie jest juz wspierany przez Canona. Generalnie w systemie EF-M jest duzo malych i lekkich obiektywow, ale nie pojawi sie juz nic nowego. Takze jesli chcesz isc do przodu, to w EF-M to nie jest mozliwe - po prostu. Chociaz to dalej swietny system i na obecne czasy niczego mu nie brakuje.
Elektroniczna pierwsza kurtyna oznacza, ze rozpoczecie naswietlania matrycy rozpoczyna sie elektronicznie, bez potrzeby fizycznego odsloniecia matrycy. Mialem R50 na testach i tryb seryjny wyglada w tym aparacie tak:
Mialem na testach zarowno R50 i R10 i ja szczerze mowiac wybralbym R50 i obiektyw niz doplate do R10. Ale to wszystko zalezy od oczekiwan i budzetu.
Dzięki za odpowiedź
Nie to, że mam parcie na zmianę, bo kocham m6. Niestety nie wiem czemu w tym roku już dwa razy musiałam go resetować. Trochę ma problemy z AF i czasem (!) długo zapisuje foty. Tak wstępnie serwis kazał przetestować na innej karcie SD. Obawiam się jednak czy na tym się skończy, a serwis m6 jest praktycznie niewykonalny W sumie jest jeszcze m50mk2 tyle, że ponoć znacznie odstaje od m6... więc trochę się zaczynam martwić na zapas...
Ta r50 w sumie mi chyba by wystarczyła, a ma to czego potrzebuję czyli małą wagę. Budżet w obu przypadkach dopuszczalny jedynie z tymi oczekiwaniami... W systemem R generalnie problem jest obecnie z ultraszerokimi obiektywami nie mówiąc o rybie, którą uwielbiam pod architekturę i nie wiem czy czekać czy nie i czy matryca w r50 da względnie dobry obrazek na ISO 1600 i 1600+ ... ?
aa, no i ropiętość totalna... nie obraziłabym się gdyby była ciut lepsza niż w m6, jak sądzisz jest na podobnym poziomie, gorsza, lepsza?
Jesli nie potrzebujesz wizjera to mam na sprzedaz M6 mark II. Wedlug mnie to zdecydowanie najlepszy aparat w segmencie EF-M, i chyba w tym momencie najtrudniej dostepny na rynku.
Nie mam niestety sampli z R50 w tym ISO. Ale przyznam szczerze do ISO 1600 nie spodziewalbym sie roznicy doszczegalnej na pierwszy rzut oka.
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
Jesli nie potrzebujesz wizjera to mam na sprzedaz M6 mark II. Wedlug mnie to zdecydowanie najlepszy aparat w segmencie EF-M, i chyba w tym momencie najtrudniej dostepny na rynku.
Nie mam niestety sampli z R50 w tym ISO. Ale przyznam szczerze do ISO 1600 nie spodziewalbym sie roznicy doszczegalnej na pierwszy rzut oka.
Będę miała na uwadze tę m6mk2. Wacham się jednak czy zostawać w tym systemie. Jak będę się ociągała to tych obiektywów potem mogę nie sprzedać. Więc jeśli już, to raczej przejdę na eRki, gdy okaże się że moja m6 faktycznie przechodzi w stan spoczynku. Dzięki wielkie za pomoc
Gdy wchodziły pierwsze obiektywy RF-S, to robiliśmy sobie tutaj bekę, że Canon bezczelnie kopiuje optykę EF-M, ale minął kawał czasu, i nie skopiowali wszystkiego, co stanowi o wartości systemu M. W obiektywach RF-S tego po prostu brakuje i choć już się wydawało, że łapiemy króliczka, to chyba będziemy go ścigać do usranej śmierci
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Gdy wchodziły pierwsze obiektywy RF-S, to robiliśmy sobie tutaj bekę, że Canon bezczelnie kopiuje optykę EF-M, ale minął kawał czasu, i nie skopiowali wszystkiego, co stanowi o wartości systemu M. W obiektywach RF-S tego po prostu brakuje i choć już się wydawało, że łapiemy króliczka, to chyba będziemy go ścigać do usranej śmierci
tak, Canon ma z nas uciechę, bo i tak kupujemy choć ciągle ścigamy tego króliczka jak to okręsliłeś. W sumie nie wiem czemu się tak napaliłam i cos mi się wydaje że bede ryczała, ale chyba się zdecyduję. Trochę martwię się że cenowo lepiej wychodzi r10 z rf-s 18-150; do tego znalazłam info o obiektywie TTArtisan 100mm f/2.8 Makro x2 Tilt-Shift rf. Jest pod ten sytem a z r10 nie działa. Dlaczego akurat tylko z tym.
Oj, muszę podjąć decyzję do jutra i co mam zrobić? nastawiłam się już na r10, ale sama nie wiem. gdyby była r50 z tym rf 18-150 w zestawie to bym wolała. a tak r50 zwyczajnie się nie opłaca :O
tak, Canon ma z nas uciechę, bo i tak kupujemy choć ciągle ścigamy tego króliczka jak to okręsliłeś. W sumie nie wiem czemu się tak napaliłam i cos mi się wydaje że bede ryczała, ale chyba się zdecyduję. Trochę martwię się że cenowo lepiej wychodzi r10 z rf-s 18-150; do tego znalazłam info o obiektywie TTArtisan 100mm f/2.8 Makro x2 Tilt-Shift rf. Jest pod ten sytem a z r10 nie działa. Dlaczego akurat tylko z tym.
Oj, muszę podjąć decyzję do jutra i co mam zrobić? nastawiłam się już na r10, ale sama nie wiem. gdyby była r50 z tym rf 18-150 w zestawie to bym wolała. a tak r50 zwyczajnie się nie opłaca :O
Przecież ten RF-S 18-150 mm jest cienki, jak **** węża, wygląda na gorszy, niż jego odpowiednik EF-M, no to na co tu się napalać?!
A ten TT Artisan dlaczego miałby nie działać z R10, skoro nie ma żadnego połączenia elektrycznego z korpusem? Toż to w pełni manualne szkło !
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Przecież ten RF-S 18-150 mm jest cienki, jak **** węża, wygląda na gorszy, niż jego odpowiednik EF-M, no to na co tu się napalać?!
A ten TT Artisan dlaczego miałby nie działać z R10, skoro nie ma żadnego połączenia elektrycznego z korpusem? Toż to w pełni manualne szkło !
Nie napaliłam się na obiektyw tylko na r10... obiektyw przy okazji wyszedł, bo jakiś musze mieć. A czemu uważasz że gorszy od Ef-m?
Co do TT Artisan - własnie nie wiem... na stronie sklepu tak pisze. Trochę się zdziwiłam.
Nie napaliłam się na obiektyw tylko na r10... obiektyw przy okazji wyszedł, bo jakiś musze mieć. A czemu uważasz że gorszy od Ef-m?
Co do TT Artisan - własnie nie wiem... na stronie sklepu tak pisze. Trochę się zdziwiłam.
View the image quality delivered by the Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.
Mnie to nie zachęca do kupna.
Do R10 lub do R50? Tak na serio, to nie wiem, bo nic sensownego nie widzę. Ja kupiłem R7 żeby do niego przyspawać konkretny teleobiektyw i żadne inne szkiełka mnie nie interesują, a w razie czego podłączę EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 STM przez adapter. Jeszcze tego nie zdążyłem zrobić, więc nie wiem, jak się spisze, ale właśnie takiego podstawowego kita brak w tym systemie, a zawsze był do wszystkich poprzednich APS-C. Sugerował bym się wstrzymać, to może Canon wreszcie wypuści coś lepszego, niż on. EF-S 18-135 mm w obojętnie której wersji też mz będzie lepszy od tego RF 18-150, albo 15-85. Niestety, sytuacja jest taka, że trzeba ciągnąc optykę z poprzednich systemów, bo w segmencie RF-S jest bida, że aż piszczy.
Do R10 lub do R50? Tak na serio, to nie wiem, bo nic sensownego nie widzę. Ja kupiłem R7 żeby do niego przyspawać konkretny teleobiektyw i żadne inne szkiełka mnie nie interesują, a w razie czego podłączę EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 STM przez adapter. Jeszcze tego nie zdążyłem zrobić, więc nie wiem, jak się spisze, ale właśnie takiego podstawowego kita brak w tym systemie, a zawsze był do wszystkich poprzednich APS-C. Sugerował bym się wstrzymać, to może Canon wreszcie wypuści coś lepszego, niż on. EF-S 18-135 mm w obojętnie której wersji też mz będzie lepszy od tego RF 18-150, albo 15-85. Niestety, sytuacja jest taka, że trzeba ciągnąc optykę z poprzednich systemów, bo w segmencie RF-S jest bida, że aż piszczy.
Dzięki za opinię tak, masz rację - R7 jako apsc w tym systemie jest poza konkurencją. Jednakże jest też poza moim budżetem; poza tym nie każdy potrzebuje R7. Dla mnie nawet R10 to więcej niż potrzebuję, bo w sumie celowałam w R50. Jednkaże okazuje się, ze R10 ma promkę w zestawie z rf-s 18-150 i wychodzi cenowo korzytniej niż R50 z tym samym szkłem. Stąd padło na R10. Miałam go dziś w ręce i leży ok. Funkcje i wydajność wydają się nawet ponad moje potrzeby, więc nie sadze bym była nim zawiedziona.
Co do obiektywów, to z Canonem od jakiegoś czasu trochę trudno się dogadać w tej kwestii i chyba jeszcze długo się to nie zmieni. W eMkach tak rozwijali system, że się nie rozwinął w Erkach też już rozwiją trochę i ... no cóż kręcą się wokół jednego tematu - przyroda lub portrety... Jak focisz macro czy dużą architekturę to lipa... ok. mamy rf85 Macro... no tak, makro z odwzorowaniem 1:2 i to za 3000 zł; śmiać się czy płakać - nie wiem... ultraszerokiego nie ma, a ryba fajna ale kto to kupi za ponad 11000zł... więc zostają chińczyki Także jak widzisz z Canonem jest tak, że albo w ten system się wchodzi albo nie... i raczej przez jakiś czas to się nie zmieni... bo klienci Canona to wierne i zaradne grono
Trzymaj kciuki, obym sprzedała szkła ef-m i posiadała tego R10 bo już się tak napaliłam, że chyba nic tego nie zmieni
... no i wygadalam właśnie przeczytała, ze rf 16mm ma ogromną dystorsję beczkowatą o mamo... ten sytem jest dla mnie chyba jednak bezużyteczny bez tej rf16mm nie idzie ...
Komentarz