Canon R6 Mark II brak kompensacji ekspozycji w trybie M

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nozanu
    Uzależniony
    • 2010
    • 653

Odp: Canon R6 Mark II brak kompensacji ekspozycji w trybie M

Zamieszczone przez solti
    To oczywiście działa, ale jest totalnie bezużyteczne, jeśli chcesz mieć stałą możliwość korekty ekspozycji. W opisanej przez Ciebie metodzie, żeby skorygować kompensację, trzeba na moment wrócić do trybu Av lub Tv i po zmianie korekty ponownie przełączyć na M. Przy szybkiej akcji zupełnie niepraktyczne. To chodzi o to, żeby mieć stałą, wygodną możliwość korekty.
    A do czego ci ta stała możliwość korekty?. Zwykle -2/3 załatwia sprawę. Noo, czasem -1/3 wystarcza. Ale czy tu warto się żyłować o tą -1/3EV gdy słonko zajdzie za chmurkę skoro w R6 spokojnie 2EV wyciągasz bez szkody, to już inne czasy są. Osobiście wolę na stałe mieć -2/3 ustawione nawet w pochmurny dzień w każdym trybie niż się zapomnieć i robić na 0EV przy słoneczku.

Komentarz

• solti
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1159

Zamieszczone przez Nozanu
      A do czego ci ta stała możliwość korekty?. Zwykle -2/3 załatwia sprawę.
      No widzisz. Ja za to rzadko kiedy mam korektę na minus a najczęściej używam od 0 do +1EV, obserwując uważnie histogram. Nie lubię wyciągać, ale mieć naświetlone foty do prawej strony histogramu, żeby świateł nie przyciąć. A gdzie tego używam najczęściej? Chyba na pokazach lotniczych, kiedy warunki robią się trudne. Ogólnie w specyficznych zastosowaniach, bo też w trybie M robię nie więcej niż 10% moich zdjęć. 90% to Av i Tv.
      Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
      galeria na forum Canon-board
      galeria na stronie lotnictwo.net.pl
      galeria.solti.pl

Komentarz

• atsf
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 5119

Dużo właśnie od tego zależy, jaką się ma matrycę.

Opcja stałej korekcji ujemnej aby nie przepalić świateł wiąże się z koniecznością wyciągania cieni i zawsze się trafią takie, które są już za bardzo niedoświetlone w konkretnym motywie zdjęcia.

Histogram do pewnych ujęć się kompletnie nie nadaje, a może rozpraszać uwagę. Np. ptak na tle nieba jest za mały, aby histogram na niego właściwie zareagował, i można go było dobrze doświetlić na podstawie histogramu. Także zwierzę na tle ciemnej ściany lasu da się lepiej naświetlić bazując na doświadczeniu i korekcji niż na histogramie.

Stały dostęp do korekty ekspozycji jest dla mnie kluczowy.
        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• pawel.guraj
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1283

Zamieszczone przez solti
          No widzisz. Ja za to rzadko kiedy mam korektę na minus a najczęściej używam od 0 do +1EV, obserwując uważnie histogram. Nie lubię wyciągać, ale mieć naświetlone foty do prawej strony histogramu, żeby świateł nie przyciąć. A gdzie tego używam najczęściej? Chyba na pokazach lotniczych, kiedy warunki robią się trudne. Ogólnie w specyficznych zastosowaniach, bo też w trybie M robię nie więcej niż 10% moich zdjęć. 90% to Av i Tv.
          W krajobrazach korekcja na +1, +1,5 to u mnie norma. Tyle jest zapasu w RAW w stosunku do tego co robi "światłomierz" - przypominam, że w wszystkich puszkach (Nikon, Canon, Sony, Pentax....) używany jest sposób wyznaczania ISO "REI" - oznacza to tyle, że ISO jest tak kalibrowane żeby puszka dawała ładny obrazek w JPG. Najczęściej kończy się to nie użyciem 1-3 EV świateł matrycy (zależy od producenta). (https://pawel.online/iso-to-bzdura-c...ulosci-matryc/)

W wypadku Canona - zostawiają jakieś 1,5 EV ale już takie Sony potrafi zostawić nawet 2-3 EV w światłach.

p,paw
          Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
          https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• Jacek_Z
            Moderator
            • 2005
            • 2726

Ciekawe co piszesz, bo ja mam (Nikon Z7 II) praktycznie cały czas ustawione - 2/3 EV (ciemnawe jpg gdy to sie okazywało niepotrzebne). Na zero to chmury często są przepalone (analizując RAW). To by potwierdzało obiegowe opinie, że w canonie mozna ciągnąć ze świateł, a w Nikonie z cieni. Nie ma problemu z ciągnięciem zdjęć o 2-3 EV i uzyskiwaniem świetnych kolorów, tonalności itd.
            Są w tym i kilku innych Nikonach dwie opcje pomiaru matrycowego (wielopolowego). Ta nowsza nosi głupią mylącą nazwę pomiar punktowy z ochroną świateł i niektórzy ją używają. Wtedy mogę być z korekcją na 0. Ale nie zawsze się sprawdza i czasami robi on cos nieprzewidywalnego. Wróciłem do normalnego matrycowego, jestem tu bardzie przyzwyczajony do wyskoków, mogę je przewidzieć.
            Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
            Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• pawel.guraj
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1283

Zamieszczone przez Jacek_Z
              Ciekawe co piszesz, bo ja mam (Nikon Z7 II) praktycznie cały czas ustawione - 2/3 EV (ciemnawe jpg gdy to sie okazywało niepotrzebne). Na zero to chmury często są przepalone (analizując RAW). To by potwierdzało obiegowe opinie, że w canonie mozna ciągnąć ze świateł, a w Nikonie z cieni. Nie ma problemu z ciągnięciem zdjęć o 2-3 EV i uzyskiwaniem świetnych kolorów, tonalności itd.
              Są w tym i kilku innych Nikonach dwie opcje pomiaru matrycowego (wielopolowego). Ta nowsza nosi głupią mylącą nazwę pomiar punktowy z ochroną świateł i niektórzy ją używają. Wtedy mogę być z korekcją na 0. Ale nie zawsze się sprawdza i czasami robi on cos nieprzewidywalnego. Wróciłem do normalnego matrycowego, jestem tu bardzie przyzwyczajony do wyskoków, mogę je przewidzieć.
              A jesteś pewien że te RAWy były prześwietlone. Bo jak takiego RAWa otworzysz na przykład w LR czy PS to on będzie prześwietlony, ale wystarczy ściągnąć ekspozycję o 1-2 EV i okazuje się, że tam nie ma żadnych przepałów.
              Tak na sure to można to sprawdzić tylko RawDiggerem.

p,paw
              https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• Leon007
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2875

W DPP masz funkcję gamma adjustment oraz okno z histogramem. Patrząc na oba, łatwo można zobaczyć rezerwy o których mówisz i je uwolnić, jak jakąś orkę.
                Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                Ja
                Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                Konfucjusz

Komentarz

• pawel.guraj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 1283

Zamieszczone przez Leon007
                  W DPP masz funkcję gamma adjustment oraz okno z histogramem. Patrząc na oba, łatwo można zobaczyć rezerwy o których mówisz i je uwolnić, jak jakąś orkę.
                  DPP nie pokazuje histogramu RAW.
                  Jak i inne lightroomy itp.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Komentarz

Pracuję...