Canon EOS R3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WinSho
    Uzależniony
    • 2008
    • 945

Odp: Canon EOS R3

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Myślę że to tylko kwestia czasu i to niezbyt długiego. Canon standardowo rozpoczyna ostrą jazdę z cenami.
    No tak, skoro Nikon Z8 kosztuje na premierę 20900 zł to R3 słabo wygląda z ceną 23999, i tak wiem Canon to jednak nieco inne bardziej profi body ale Nikon tez ma swoje zalety.
    Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
    www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
    https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
    https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 5119

Tak w ogóle to największą wadą Nikona Z8 jest to, że nie jest to Canon
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• WinSho
        Uzależniony
        • 2008
        • 945

Zamieszczone przez atsf
        Tak w ogóle to największą wadą Nikona Z8 jest to, że nie jest to Canon
        Oj gdyby to był Canon to cena by się zaczynała tak gdzieś od 30000 zł

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 5119

Zamieszczone przez WinSho
          Oj gdyby to był Canon to cena by się zaczynała tak gdzieś od 30000 zł
          No to jednak dobrze, że to nie jest Canon
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Ketchup
            Bywalec
            • 2021
            • 157

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            Myślę że to tylko kwestia czasu i to niezbyt długiego. Canon standardowo rozpoczyna ostrą jazdę z cenami.
            Już w marcu można było kupić za 22000 tylko trzeba było napisać o wycenę - aparat od polskiego przedstawiciela Canona z pełną gwarancją. Co do jazdy cen, to jeśli R5 II niedługo nie wyjdzie to Canon swojego R5 albo softem musi podkręci np. AF z R6 MK II ewentualnie ceną będzie schodzić - co chyba właśnie się dzieje. Nikon swoim Z8 zamieszał (matryca, wizjer i AF z Z9) a jak przejdzie gorączka premiery to pewnie ceną też zacznie mieszać.

Komentarz

• WinSho
              Uzależniony
              • 2008
              • 945

Zamieszczone przez Ketchup
              Już w marcu można było kupić za 22000 tylko trzeba było napisać o wycenę - aparat od polskiego przedstawiciela Canona z pełną gwarancją. Co do jazdy cen, to jeśli R5 II niedługo nie wyjdzie to Canon swojego R5 albo softem musi podkręci np. AF z R6 MK II ewentualnie ceną będzie schodzić - co chyba właśnie się dzieje. Nikon swoim Z8 zamieszał (matryca, wizjer i AF z Z9) a jak przejdzie gorączka premiery to pewnie ceną też zacznie mieszać.
              Od kogo były takie ceny 22000? Nawet teraz jest drożej

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5499

Nie wiem czy [MENTION=67751]Ketchup[/MENTION] o tym samym mówi, ale na FB jest grupa canon-board, gdzie można znaleźć kontakty do odpowiednich osób lub zapytać moderację tamże. Naprowadzą na gości od wycen
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Ketchup
                  Bywalec
                  • 2021
                  • 157

Kolega poradził mi żebym wysłał zapytanie do kilku przedstawicieli Canona z prośbą o wycenę i się zdziwiłem. Były wtedy takie wachania ceny, kolega z 3 tyg. wcześniej kupił za 23000 a ja dostałem ofertę na 22500. Może to było chwilowe i juz nie wróci - nie wiem ale nauczyłem się pisać pytania o wycenę droższego sprzętu do sklepów - to nie kosztuje wiele wysiłku a można się miło zdziwić. I to nie tylko aparat czy obiektyw ale np. plecak foto.

Ps. Swego czasu RF 50 mm 1.8 można było mieć za 1 zł do R5 tylko nie każdy o tym wiedział, przejściówki RF-EF chyba tez były.
                  Ostatnio edytowany przez Ketchup; 67751.

Komentarz

• WinSho
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 945

Zamieszczone przez Bangi
                    Nie wiem czy [MENTION=67751]Ketchup[/MENTION] o tym samym mówi, ale na FB jest grupa canon-board, gdzie można znaleźć kontakty do odpowiednich osób lub zapytać moderację tamże. Naprowadzą na gości od wycen
                    Wiem, wiem a przy okazji czy ta grupa z FB o tej samej nazwie co forum ma coś wspólnego z forum czy to jakby oddzielna jednostka?
                    Swego czasu sam kupiłem od nich po wycenie Krzysztofa (który już nie pracuje w cyfrowych) kilka obiektywów.

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5499

Wiem, wiem a przy okazji czy ta grupa z FB o tej samej nazwie co forum ma coś wspólnego z forum czy to jakby oddzielna jednostka?
                      Swego czasu sam kupiłem od nich po wycenie Krzysztofa (który już nie pracuje w cyfrowych) kilka obiektywów.
                      Ma coś wspólnego, choć tam "team" jest inny i dyskusje rządzą się fejsbukowymi prawami.
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• WinSho
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 945

Zamieszczone przez Bangi
                        Ma coś wspólnego, choć tam "team" jest inny i dyskusje rządzą się fejsbukowymi prawami.
                        A czyli jednak jest jakieś powiązanie. To, że inni są to wiem i niestety te ograniczenia jakie stawiają w tej grupie zniechęcają do szerszych dyskusji.

Komentarz

• Dawid_Gaszynski
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 138

Przecież to działa tak samo w każdej branży. Jeżeli prowadzisz jakąś działalność, kupujesz czasem jakiś sprzęt to kontaktujesz się z kimś z B2B w sklepie i rozmawiacie o wycenie tego.
                          To nie jakiś lot w kosmos ani tajemna wiedza.
                          Kilka lat temu jak kupowałem drugą 300-tkę to też kilka tysięcy udało się zaoszczędzić, tak samo przy R3.
                          Tylko jest jeden mały haczyk. Trzeba być zainteresowanym kupnem, a nie odwalać jakąś cebulę w stylu "zapytam 100 razy, może opuszczą do tego stopnia, że kupię sobie R3 za 5000 złotych". Trochę jak małe dzieci przy kiosku Ruchu "a co jest za dwa złote?"
                          Obecnie właściwie niczego nie opłaca się kupować dodając do koszyka w żadnej branży. Większość sklepów uznanych marek ma spory narzut, który jest choćby w jakiejś tam części do zbicia.
                          Są też osoby kontaktowe w samym firmach typu C czy N, które służą jakimś testowaniem sprzętu. I to prawda, i słusznie, że takich informacji nikt nie udziela wszem i wobec, bo już widzę kolejkę Januszy Biznesu, którzy na zlecenia będą brali sprzęt pod pozorem "testowania: Kto ma wiedzieć - ten wie
                          Ostatnio edytowany przez Dawid_Gaszynski; 41684.
                          Dawid Gaszyński

Komentarz

• WinSho
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 945

Zamieszczone przez Dawid_Gaszynski
                            Przecież to działa tak samo w każdej branży. Jeżeli prowadzisz jakąś działalność, kupujesz czasem jakiś sprzęt to kontaktujesz się z kimś z B2B w sklepie i rozmawiacie o wycenie tego.
                            To nie jakiś lot w kosmos ani tajemna wiedza.
                            Kilka lat temu jak kupowałem drugą 300-tkę to też kilka tysięcy udało się zaoszczędzić, tak samo przy R3.
                            Tylko jest jeden mały haczyk. Trzeba być zainteresowanym kupnem, a nie odwalać jakąś cebulę w stylu "zapytam 100 razy, może opuszczą do tego stopnia, że kupię sobie R3 za 5000 złotych". Trochę jak małe dzieci przy kiosku Ruchu "a co jest za dwa złote?"
                            Obecnie właściwie niczego nie opłaca się kupować dodając do koszyka w żadnej branży. Większość sklepów uznanych marek ma spory narzut, który jest choćby w jakiejś tam części do zbicia.
                            Są też osoby kontaktowe w samym firmach typu C czy N, które służą jakimś testowaniem sprzętu. I to prawda, i słusznie, że takich informacji nikt nie udziela wszem i wobec, bo już widzę kolejkę Januszy Biznesu, którzy na zlecenia będą brali sprzęt pod pozorem "testowania: Kto ma wiedzieć - ten wie
                            Tak wiem bo sam zanim kupiłem RF-y 15-35, 24-70 i 70-200 pisałem, myślałem i dopiero po jakimś czasie się zdecydowałem na zakup jak otrzymałem ofertę do zaakceptowania. Niestety to wymaga nieco poświęcenia i czasu ale warto bo ceny jakie otrzymałem były bardzo dobre.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Niestety to wymaga nieco poświęcenia i czasu ale warto bo ceny jakie otrzymałem były bardzo dobre.
                              Po prostu trzeba wyważyć czy warto poświęcić czas na studiowanie cen i ofert czy na pracę, która nam zarobi na potencjalną różnicę w cenie.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• sal
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1122

W tej chwili można dostać nowe R3 za niecałe 15k.
                                Czy dzisiaj kupując korpus w ogóle rozważali byście R3, czy przy R5mk2, nie ma to raczej sensu?
                                Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

Pracuję...