bagnet M a bagnet RF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • capo-di_tutti-capi
    Uzależniony
    • 2017
    • 514

bagnet M a bagnet RF

Pewnie do Z50 będą wyłącznie niedrogie obiektywy (jak w EOS M) i bezlusterkowce aps-c będą kierowane do trochę innych odbiorców ze względu choćby tylko na ceny obiektywów systemowych
    ale co jak ktoś będzie posiadał bezlusterkowce i aps-c i FF jednego producenta

Do Canon EOS M nie podłączysz posiadanych obiektywów EOS R (a penie z czasem pojawi się więcej tanich -jak RF 35/1.8)
    Co z tak powszechnym używaniem przez spotterów wysokiej klasy teleobiektywów pełnoklatkowych na aparatach aps-c?
  • Jacek_Z
    Super Moderator
    • 2005
    • 2726

Odp: Nikon Z50

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    No, bo u Canona nie da się zrobić .... nie da się też zrobić cropa z bagnetem RF ...
    Za to da się przy rozdęteym bagnecie Nikona zrobić miniaturowe szkła.... Prawdziwi cudotwórcy tam siedzą ....
    ..
    Da się zrobić cropa z bagnetem RF, tylko czy sie na to zanosi? Będą lecieli dwie linie APS-C z mocowaniem M i RF?
    Do Nikon Z50 już zrobiono malutkie szkła. Da się. Kitowe szkiełko ma grobość 32 mm i waży 135 g https://www.optyczne.pl/1650-Nikon_N...obiektywu.html
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4605

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
      co jak ktoś będzie posiadał bezlusterkowce i aps-c i FF jednego producenta

Do Canon EOS M nie podłączysz posiadanych obiektywów EOS R
      Jest pytanie i odpowiedź. Nie podłączysz szkieł RF.

Spoterzy pewnie używać będą długich szkieł EF. Różni kombinatorzy EF i EF-S.
      Mnie szybko przeszła chęć do używania z M50 czegokolwiek innego niż z bagnetem M. Nie ta idea, waga i gabaryty. Za to do R mam tylko EF
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez Jacek_Z
        Da się zrobić cropa z bagnetem RF, tylko czy sie na to zanosi? Będą lecieli dwie linie APS-C z mocowaniem M i RF?
        No właśnie się nie zanosi bo to bezsens.
        Zamieszczone przez Jacek_Z
        Do Nikon Z50 już zrobiono malutkie szkła. Da się. Kitowe szkiełko ma grobość 32 mm i waży 135 g https://www.optyczne.pl/1650-Nikon_N...obiektywu.html
        To nie są malutkie szkła, bo średnicy nie przeskoczysz. Tak samo jak nie będzie się dało zmniejszyć body na tyle jak w innych systemach. I pewnie nie będą tego robili, bo i po co. Podejrzewam że szybciej dojdą do wniosku że sens wkładania małych matryc w tym mocowaniu jest zerowy. Po prostu lepiej zrobić małe FF. Mam nadzieję że w Nikonie siedzą jeszcze mądrzy ludzie i nie będą brnęli w ten bezsens dla nikogo.
        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 5119

Zamieszczone przez fret
          I to jest bardzo dobre zaprzeczenie sensu istnienia takiej puszki jak Z50
          Niezupełnie. Do SONY mogę podłączać szklarnię Canona, którą posiadam, a do Nikona nie, bo nic nie mam. Z50 jest tematem dla nikoniarzy i wchodzących dopiero w fotografię, a inni mają większe dylematy.
          Teraz trochę matematyki. Żeby krop z FF wyrażony w Mp był taki sam, jak wielkość matrycy APS-C w Mp, to należy zrobić matrycę FF 2,56 x większej pojemności, niż APS-C. Jeśli więc matryca APS-C Canona ma 24 Mp, to FF musiało by mieć 61 Mp i tę samą gęstość senseli. No i coś takiego zrobił SONY: A7R IV ma 61 Mp i to jest dokładnie taka sama gęstość pikseli, jak 24 Mp APS-C u Canona, a że mam C 6D, którego prawie nie używam, oraz 80D, którego używam nieustannie, to A7R IV spokojnie zastąpił by mi oba moje aparaty, na dodatek byłoby bezlusterkowcem, i miał by funkcje AF, którym mój sprzęt nie posiada. Żeby jakiś Canon był dla mnie atrakcyjny w tym samym stopniu, to musiałby mieć specyfikację A7R IV, a póki co taki nie istnieje. Minimalistycznie mogę się zdecydować na SONY a6600, a od wielkiego dzwonu zatrzymać sobie C 6D.
          Od 8 lat używam DSLR Canona i nie doczekałem się żadnego sensownego standardowego zoomu do APS-C, na który chciało by mi się wydać jakiekolwiek pieniądze, nawet duże, byle by było warto. Wszystko albo ciemne i kiepskie, albo jasne i też kiepskie, ciężkie, wielkie i drogie, jak np. 2,8/17-55 IS USM. To ja już wolę kitowe C 18-55 mm. Tymczasem SONY zrobił ekstra szkło pod APS-C, czyli 2,8/16-55 mm o jakości takiej, że nic, co istnieje do APS-C Canona, nie ma co się z nim równać. Jakieś decyzje będę podejmował w okolicach wiosny, a do tej pory jeszcze się może coś pozmieniać. Ze strony Canona mogę się spodziewać co najwyżej jakiejś nowej R-ki z absurdalną matrycą 80 Mp (gdyby chcieli powielić w skali makro to kalectwo 32 Mp ze swoich nowych APS-C), ale nie spodziewam się, aby do serii M zrobili zooma konkurencyjnego dla ww obiektywu SONY, a nawet, jeśli go zrobią, to i tak nie da się go używać z aparatem serii R, ani żadnego obiektywu od R nie da się założyć do M. Wchodząc w system SONY nie rezygnuję z optyki Canona, przynajmniej do czasu, a siedząc w systemach Canona tylko mogę pogłębić galimatias sprzętowy nie mając praktycznie żadnych szans na jego ograniczenie w dalszej perspektywie.
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• fret
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1503

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            No właśnie się nie zanosi bo to bezsens.

...
            W zasadzie tak, ale myślę, że następca siódemki może się pojawić z bagnetem R. Do korpusów typowo amatorskich M jest lepszym rozwiązaniem.

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
              Uzależniony
              • 2017
              • 514

Bezsens to to że nie będzie można użyć EOS M6 z np. nowym kompaktowym RF 70-200/2.8.

Żaden EOS R przez jeszcze wiele lat nie będzie miał tak zagęszczonej matrycy żeby na wycinku aps-c dać 32mpix i jednocześnie nie będzie miał 14 klatek na sekundę -jak ma EOS M6 II.
              Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• fret
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1503

...

Żaden EOS R przez jeszcze wiele lat nie będzie miał tak zagęszczonej matrycy żeby na wycinku aps-c dać 32mpix i jednocześnie nie będzie miał 14 klatek na sekundę -jak ma EOS M6 II.
                I pewnie powstanie korpus pro aps-c, większy i wygodniejszy niż M.

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                  Uzależniony
                  • 2017
                  • 514

Jeśli to oficjalne stanowisko Canona, że EOS M6 II jest następcą EOS M6 oraz EOS M5 [nie chce mi się szukać, ale w wielu recenzjach tak pisali]
                  to pro aps-c korpus powstanie ...tyle że będzie on miał raczej mocowanie RF.
                  [bo po co pro aparat do obiektywów EF-M?]

Komentarz

• fret
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1503

I to jest bardzo logiczne. Jedyne emocje dotyczą następcy M50.

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                      Uzależniony
                      • 2017
                      • 514

Nie jest logiczne, bo użytkownik Canona EOS M żeby mieć lepszy aparat aps-c będzie musiał zmienić system
                      a użytkownik tego pro aps-c nie będzie mógł dokupić tańszego backup'u.

Tyle pierdzenia o niekompatybilności Nikkorów... ale ona wynika z tego że stare nie [zawsze] jest kompatybilne z nowym.
                      U Canona nowe nie jest kompatybilne z nowym.
                      Nie ma nawet szans na taki adapter.
                      -"Logiczne".

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Jeśli to oficjalne stanowisko Canona, że EOS M6 II jest następcą EOS M6 oraz EOS M5 [nie chce mi się szukać, ale w wielu recenzjach tak pisali]
                        to pro aps-c korpus powstanie ...tyle że będzie on miał raczej mocowanie RF.
                        [bo po co pro aparat do obiektywów EF-M?]
                        ja nie wiem co Canon zamierza zrobic z M na dluzsza mete. pewnie i sam Canon nie wie, bo wydaje sie doborem modeli (M6II, RP, 90D) sondowac reakcje rynku.

szkla pokroju EFM 32 zasluguja na duuuuzo lepszy korpus niz M5 czy M6II (lepszy funkcjonalnie, tj. zaprojektowany przez kogos od lustrzanek a nie przez kogos od Powershotow, jak zrobili z M5). ale jedna jaskolka wiosny nie czyni.

z drugiej strony nie wiem jak musialoby mi na glowe rzucic zebym chcial body APS-C do obecnych wiaderek z mocowaniem RF (z ich gabarytami i cena). tam nawet korpusy FF nie sa funkcjonalnie dorobione
                        www albo tez flickr

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                          Uzależniony
                          • 2017
                          • 514

To że zaczyna od wiaderek do RF to nie znaczy że w następnej kolejności nie zrobi stałoogniskowych f/1.8-2 i zoomów f/4. Może nawet zrobi coś pokroju https://www.canon.pl/lenses/ef-24-10...6-is-stm-lens/

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

To że zaczyna od wiaderek do RF to nie znaczy że w następnej kolejności nie zrobi stałoogniskowych f/1.8-2 i zoomów f/4. Może nawet zrobi coś pokroju https://www.canon.pl/lenses/ef-24-10...6-is-stm-lens/
                            no tak, ale tym co bedzie za 5 lat wole zastanawiac sie za 5 lat a nie dzisiaj to wbrew pozorom szmat czasu, mozna mnostwo zdjec narobic obecnym sprzetem
                            www albo tez flickr

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                              Uzależniony
                              • 2017
                              • 514

W tym tempie https://www.dpreview.com/products/ca...ew=Grid&page=1
                              dużo szybciej.

--- Kolejny post ---

Do aparatu aps-c wolałbym obiektyw z prawej. Tylko że Canon nie przewiduje takiej kombinacji.

Komentarz

Pracuję...