Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2462

Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Przesadzasz z tym, ze dali wszystko co mieli. Dali tylko 50MPix tak na prawde. Gdzie 4k video? Gdzie chocby 1080 50/60p nie mowiac juz o 720 120p. Gdzie obrotowy wyswietlacz? Maja jeszcze co dokladac do nastepcow.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

12-21 - ja wiem czy obecna rozdzielczość to taki gigantyczny skok? Jest trochę więcej ale nie robiłbym z tego wielkiej sprawy.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• Bechamot
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2512

Zamieszczone przez jinks
        Ciekawe dlaczego canon od razu dał matrycę 50mpix. Zazwyczaj wszelkie nowości, ulepszenia i innowacje dawkują bardzo oszczędnie w kolejnych modelach. Mamy nagle skok 20-->50mpix ponad 2x więcej. Do tej pory byli dla mnie mistrzami ekonomiczno-marketingowej rozgrywki. Odnoszę wrażenie, że pierwszy raz wyłamali się z dotychczasowej strategii.
        W zasadzie od 300d każdy model pojawiał się w odpowiednim momencie, z odpowiednią funkcjonalnością - nie za dużo, nie za mało...a tu nagle dali wszystko co mieli

dwukrotny wzrost liczby pixeli , to liniowo wzrost rozdzilczosci o 40% - to jest juz zauwazalane .
        powiekszenie do np 30 mpx owszem byloby mierzalne ale nie przyniosoby jakiegos skoku .

Canon w FF zawsze tak robil
        10 mpx - 21 mpx a teraz 50 mpx
        nastepny skok bedzie mila rzeczywiscie sens przy ok 100 mpx.

taki wzorst jak np w aps 15 - 18 mpx nie ma wiekszego sensu , roznic praktycznie nie widac.
        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3609

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          12-21 - ja wiem czy obecna rozdzielczość to taki gigantyczny skok? Jest trochę więcej ale nie robiłbym z tego wielkiej sprawy.
          Wszystko zależy od zastosowań. Tak jak napisał przedmówca, 2x większa rozdzielczość to 40% wzrostu rozdzielczości (teoretycznie). Nawet jeśli w praktyce to będzie tylko 20%, to jest np. dla mnie różnica pomiędzy zastosowaniem szkła 500/4 L IS a 600/4 L IS, a to naprawdę dużo. Np. dużo lżej i dużo taniej.

I jeszcze dlaczego akurat 50Mpx. Pomijając już wyjaśnione kwestie natury technicznej czy teoretycznej, to główny cel tej puszki to MF. Canon sam o tym pisze.

Komentarz

• Macios
            Uzależniony
            • 2005
            • 692

Wg mnie to aparat dla ludzi świadomych - wiedzących "po co mu taki":-) Np. mi do zdjęć krajobrazowych, architektury i produktowych sprzedawanych na stockach bardzo się przyda "zwiększona rozdzielczość i ostrość".
            galeria

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3609

Zamieszczone przez jinks
              W zasadzie od 300d każdy model pojawiał się w odpowiednim momencie, z odpowiednią funkcjonalnością - nie za dużo, nie za mało...a tu nagle dali wszystko co mieli
              Przypominam, że bodaj w 2010 Canon pokazał matrycę 120Mpx w formacie APS-H. A więc o znacznie większej rozdzielczości niż ta w 50Mpx. I przede wszystkim o ciekawszej architekturze (5ds nadal ma tylko 30fps w video).
              Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• wain
                Uzależniony
                • 2007
                • 630

Zamieszczone przez Bechamot
                dwukrotny wzrost liczby pixeli , to liniowo wzrost rozdzilczosci o 40% - to jest juz zauwazalane .
                powiekszenie do np 30 mpx owszem byloby mierzalne ale nie przyniosoby jakiegos skoku .

Canon w FF zawsze tak robil
                10 mpx - 21 mpx a teraz 50 mpx
                (...)
                1ds mk1 = 11MPix
                1ds mk2 = 16Mpix
                1ds mk3 = 21Mpix

5d mk1 = 12 Mpix
                5d mk2 = 21 Mpix
                5d mk3 = 22 Mpix

Jakoś nie widzę tych zaleśności o których pisałeś w FF.

Natomiast jeśli chodzi o 5ds to racja, nie było sensu wprowadzać 30MPix.
                40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• jotes25
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3609

Jakby jeszcze ktoś miał wątpliwości:

CP+ 2015: Canon shows off prototype 120MP CMOS sensor: Digital Photography Review

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

5d mk1 = 12 Mpix
                    5d mk2 = 21 Mpix
                    5d mk3 = 22 Mpix
                    5 ds - 50 ,px

Jakoś nie widzę tych zaleśności o których pisałeś w FF.

Natomiast jeśli chodzi o 5ds to racja, nie było sensu wprowadzać 30MPix.
                    no widzisz 12-21/22 -50 ladny ciag *2 tak jest w serii 5.

nastepnie ma sens ok 100.

w aps-c , aps-h rzeczywiscie tak nie bylo, ale ja nie o wszystkim tylko o 5.
                    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jotes25
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3609

Zamieszczone przez pan.kolega
                      Albo DR jest 6.5 albo 12, bo to nie jest wszystko jedno. To jest ogromna różnica. Jestem pewien, że jest blżej 12 niż 7.
                      Dla wspomnianego tutaj 5d2 DR zmienia się od ok. 12 (ISO 100) do ok. 6,5 (ISO 12800).
                      W nowszych puszkach dla ISO 100 DR na razie zostanie takie samo (architektura -> szum odczytu), dla wysokich ISO nieco się poprawia osiągając nawet nieco lepsze wartości niż konkurencja.
                      Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• jotes25
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3609

Wracając jeszcze do matrycy 120MPx, zaraz ktoś zapyta, a co ze szkłami? odpowiedź: nic, w ścisłym centrum kadru nie ma problemu. Da radę każda porządna L-ka jak i plastikowe szkiełko za 5 złotych. Skąd to wiem? Z praktyki

Komentarz

• pan.kolega
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2817

Zamieszczone przez jotes25
                          Dla wspomnianego tutaj 5d2 DR zmienia się od ok. 12 (ISO 100) do ok. 6,5 (ISO 12800).
                          W nowszych puszkach dla ISO 100 DR na razie zostanie takie samo (architektura -> szum odczytu), dla wysokich ISO nieco się poprawia osiągając nawet nieco lepsze wartości niż konkurencja.
                          To by się mniej wiecej zgadzało. Na tej stronie, Figure 5b, 5d2 ma od 11.4 do 7.5 na 12500. Nawet kompakty i telefony zblizaja się do 11 na ISO 100.
                          I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Wszystko zależy od zastosowań. Tak jak napisał przedmówca, 2x większa rozdzielczość to 40% wzrostu rozdzielczości (teoretycznie). Nawet jeśli w praktyce to będzie tylko 20%, to jest np. dla mnie różnica pomiędzy zastosowaniem szkła 500/4 L IS a 600/4 L IS, a to naprawdę dużo. Np. dużo lżej i dużo taniej.

I jeszcze dlaczego akurat 50Mpx. Pomijając już wyjaśnione kwestie natury technicznej czy teoretycznej, to główny cel tej puszki to MF. Canon sam o tym pisze.
                            Myślę też że marketingowo dużo lepiej wygląda jak się da więcej niż konkurencja niż tyle samo.

Warto by uporządkować nieco i przyczepić gdzieś na stałe do poczytania na forum, żeby nie dyskutować tego po raz n-ty.
                            A ja mam ochotę cały ten śmietnik wysłać w kosmos .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4335

Przypominam, że bodaj w 2010 Canon pokazał matrycę 120Mpx w formacie APS-H. A więc o znacznie większej rozdzielczości niż ta w 50Mpx. I przede wszystkim o ciekawszej architekturze (5ds nadal ma tylko 30fps w video).
                              Ha, wywołałeś wilka z lasu !

CP+ 2015: Canon shows off prototype 120MP CMOS sensor: Digital Photography Review

Fajne komentarze czytelników, przynajmniej inne zdjęcie niż w 2010

jp
                              Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• aptur
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3837

Zamieszczone przez jan pawlak
                                Cwaniacy. Pięć lat w ukryciu trzymali.

Komentarz

Pracuję...