Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Olac to, nie mam ORG kadrow niestety, ale o ile dobrze pamietam to bylo z tego samego miejsca :/ Foto robione prawie 2 lata temy, znalazlem i podczepilem pod temat. Nie wnikajmy w GO czy bokeh, bo wstawiajac chcialem pokazac, ze najtansze body produkuje takze swietne obrazy i zamiast marudzic "nie mam kasy na nic lepsze, wezme 1000D ale nie wymagajnie ode mnie wiele, bo na nic lepszego mnie nie stac", powinien cieszyc sie i robic zdjecia bez kompleksow. Kropka.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zaraz zacznie mi sie wydawac, ze przez te foty to wiele osob pojedzie po mnie, ale chyba z powodu strachu, ze user 1000D moze klepac foty lepsze od ich sprzetu... Bo inaczej marudzenia nad tymi samplami nie rozumiem.
Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.
Powód: Automerged Doublepost
Olac to, nie mam ORG kadrow niestety, ale o ile dobrze pamietam to bylo z tego samego miejsca :/
No to by było coś nie tak
Zamieszczone przez siudym
Foto robione prawie 2 lata temy, znalazlem i podczepilem pod temat. Nie wnikajmy w GO czy bokeh, bo wstawiajac chcialem pokazac, ze najtansze body produkuje takze swietne obrazy i zamiast marudzic "nie mam kasy na nic lepsze, wezme 1000D ale nie wymagajnie ode mnie wiele, bo na nic lepszego mnie nie stac", powinien cieszyc sie i robic zdjecia bez kompleksow. Kropka.
A to święta prawda z kolei jest.
Dobrze mieć jednak świadomość ograniczeń - a tymi nie są nieciekawe canonowskie matryce aps-c i genialne ff, tylko to co wynika z posiadania mniejszego lub większego sensora oraz to, co dokłada dostępny asortyment obiektywów.
Zaraz zacznie mi sie wydawac, ze przez te foty to wiele osob pojedzie po mnie, ale chyba z powodu strachu, ze user 1000D moze klepac foty lepsze od ich sprzetu... Bo inaczej marudzenia nad tymi samplami nie rozumiem.
Nikt przecież nie marudzi.
Ja też do dzisiaj bawię się przeczytanym na tych łamach tekstem, że z 1000d wychodzą zdjęcia jak z kompaktu
Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630.
Odnośnie dylematu FF a crop fajnie wypowiedział się Kai w porównaniu 7d do 5D. Jeśli zależy ci na AF i innych bajerach bierz nowego cropa jeśli zależy ci na FF bierz FF i nie podawał żadnych argumentów za. Powiedział tylko że dla niego liczy się FF i tyle. Od siebie dodam, że nie tylko dla niego bo i dla mnie i całej masy fotografów też.
I nikt mnie nigdy w zyciu nie przekona, że crop bedzie generował jakość obrazka jak FF bo ten obrazek bedzie o 1.6 razy mniejszy od obrazka FF i koniec.
Odnośnie dylematu FF a crop fajnie wypowiedział się Kai w porównaniu 7d do 5D. Jeśli zależy ci na AF i innych bajerach bierz nowego cropa jeśli zależy ci na FF bierz FF i nie podawał żadnych argumentów za. Powiedział tylko że dla niego liczy się FF i tyle. Od siebie dodam, że nie tylko dla niego bo i dla mnie i całej masy fotografów też.
Super - za 7D konkretny i prawdziwy argument, za 5D TAK bo TAK ?!
Zamieszczone przez robertskc7
I nikt mnie nigdy w zyciu nie przekona, że crop bedzie generował jakość obrazka jak FF bo ten obrazek bedzie o 1.6 razy mniejszy od obrazka FF i koniec.
Zapomniałeś o czymś chyba istotnym - o fizycznej budowie matrycy.
Różne matryce (np FF) dają jakościowo NIE takie same obrazki.
Nowsze technologicznie (mniejsze fizycznie APS-c) matryce mogą (nie muszą) mieć lepszy jakościowo obrazek od większych (FF) lecz wyprodukowanych w innej technologii i już jakiś czas temu.
no i? Co chciales udowodnic tym co napisales? Bo wypisales, to o czym kazdy doskonale wie...
Chciałem zwrócić uwagę na niewielki sens takich porównań, które zaciemniają jedynie obraz tym, co mniej doskonale wiedzą jakie są różnice w obrazowaniu między większą i mniejszą matrycą.
Ty udowodniłeś, że bez problemu przy pomocy FF można zrobić takie samo zdjęcie jak na aps-C. Ja Ci zwróciłem uwagę - spróbuj zrobić odwrotnie, tak pociśnij aps-C, żeby wyszło to samo co na pełnej klatce FF'a.
Każdy wie, że aps-C można robić piękne zdjęcia, o ile puszka w tym nie przeszkadza, czyli można kontrolować wszystkie parametry ekspozycji oraz miejsce ustawienia ostrości. Ale porównywanie pełnego obrazka aps-C z wykastrowanym do rozmiarów aps-C FF (bo to zrobiłeś wycinając, żeby zachować te same proporcje) jest dla mnie bez sensu, bo dowodzi jedynie rzeczy oczywistych.
A to, że barierka akurat wyszła Ci inaczej, jest prawdopodobnie spowodowane jedynie ustawieniem ostrości w minimalnie innym miejscu, bo po wycięciu z FF cropa aps-C musisz dostać to samo i nic na to nie poradzisz...
Sorry, ale tyle razy już o tym było pisane, że szkoda gadać. A wniosek jest jeden - pewnych zdjęć jakie zrobisz aparatem FF nie da się wykonać aparatem APS-C, nie znajdziesz tak jasnego obiektywu. Kropka.
Nie zamierzam wcale po Tobie jeździć
Zgadzam się, że 1000D da się zrobić genialne zdjęcia, aparat ma wszystko co do tego jest potrzebne. Ale z fizycznego punktu widzenia wielkość matrycy ma znaczenie i obrazowanie musi być inne biorąc pod uwagę pełne obrazki z małej i dużej matrycy. Drażni mnie jedynie to, że w wątku pod tytułem FF vs crop, ktoś pokazuje porównanie crop vs crop i się cieszy, że nie ma różnicy (albo jest niewielka) To tylko miesza innym w głowach - tyle ode mnie.
Pozdrawiam i życzę udanych kadrów niezależnie od wielkości matrycy.
Ostatnio edytowany przez kmleon; 13059.
Super - za 7D konkretny i prawdziwy argument, za 5D TAK bo TAK ?!
Zapomniałeś o czymś chyba istotnym - o fizycznej budowie matrycy.
Różne matryce (np FF) dają jakościowo NIE takie same obrazki.
Nowsze technologicznie (mniejsze fizycznie APS-c) matryce mogą (nie muszą) mieć lepszy jakościowo obrazek od większych (FF) lecz wyprodukowanych w innej technologii i już jakiś czas temu.
Pozdrawiam
Nie, że TAK bo TAK tylko że dla niego i dla mnie FF jest istotniejszym argumentem niż nowoczesne bajery.
A wniosek jest jeden - pewnych zdjęć jakie zrobisz aparatem FF nie da się wykonać aparatem APS-C, nie znajdziesz tak jasnego obiektywu. Kropka.
Nie do konca Chciales powiedziec "pewnej GO nie da sie uzyskac na APSC", ale mowiac "pewnych zdjec sie nie da" to taka lekka przesada
Bo jak mozna sprecyzowac pojecie "nie da sie na apsc" ? Nie da sie
Bo jak? Jakies genialne zdjecie wykonane przez genialnego fotografa uzywajac FF, gdyby go nie mial, a mial apsc to zapewne zdjecie dalej by bylo genialne, ale nieco inne. Moze tlo inne, GO inne, ale w zyciu nie "nie dal by tego zrobic"
To jest szeeroki temat.
Co do roznicy GO, bo nie ma szkla na apsc aby uzyskac taka glebie, to tylko czasami sie przydaje. Zobacz PRO sesje w studiach sa przymykane znacznie, forumowy kolega http://www.maxmodels.pl/venomer.html tobi 400D i czy widac tam jakies ograniczenie ?? Jak ma, albo bedzie mial FF, to wapie czy jego nowe zdjecia bedzie mozna odrozniac, ktore FF a ktore 400D.
Wiec te zdjecia co pokazalem nie jest mydleniem oczu, absolutnie. No to jesli tak, to zobacz jak cholernie VENOMER mydli oczy userom ! :-D
Sorry, ale tyle razy już o tym było pisane, że szkoda gadać. A wniosek jest jeden - pewnych zdjęć jakie zrobisz aparatem FF nie da się wykonać aparatem APS-C, nie znajdziesz tak jasnego obiektywu. Kropka.
Chyba jest jeden przypadek kiedy to crop da mniejsza GO od FF przy zalozeniu tego samego kadru - 85/1.2 na cropie i odpowiadajacy mu ogniskowa 135/2.0 na FF - minimalnie ale zawsze crop tu wygrywa
A czy idac w strone zdjec makro mozna powiedziec ze pewnych zdjec jakie zrobisz cropem nie zrobisz FF ze wzgledu na zbyt mala GO ?
Nie do konca Chciales powiedziec "pewnej GO nie da sie uzyskac na APSC", ale mowiac "pewnych zdjec sie nie da" to taka lekka przesada
Bo jak mozna sprecyzowac pojecie "nie da sie na apsc" ? Nie da sie
Bo jak? Jakies genialne zdjecie wykonane przez genialnego fotografa uzywajac FF, gdyby go nie mial, a mial apsc to zapewne zdjecie dalej by bylo genialne, ale nieco inne. Moze tlo inne, GO inne, ale w zyciu nie "nie dal by tego zrobic"
To jest szeeroki temat.
Co do roznicy GO, bo nie ma szkla na apsc aby uzyskac taka glebie, to tylko czasami sie przydaje. Zobacz PRO sesje w studiach sa przymykane znacznie, forumowy kolega http://www.maxmodels.pl/venomer.html tobi 400D i czy widac tam jakies ograniczenie ?? Jak ma, albo bedzie mial FF, to wapie czy jego nowe zdjecia bedzie mozna odrozniac, ktore FF a ktore 400D.
Wiec te zdjecia co pokazalem nie jest mydleniem oczu, absolutnie. No to jesli tak, to zobacz jak cholernie VENOMER mydli oczy userom ! :-D
Kilega Venomer napisal kiedy ze sie da cropem ale oznacza to duzo pracy w PSie.
Co do sporow to gadajcie co chcecie ale do portretow, slubniakow w zyciu nie wziol bym juz cropa do rak. Plastyka fotek nie do podrobienia dla kogos kto jedzie wiekszosc czasu na 1.4 czy 1.8
To tym bardziej mydli oczy
A tak na powaznie, wiadomo, ze FF lepsze i tez bym juz raczej do APSC nie wrocil, no moze poza przyroda i TELE gdzie wole cropa.
Chyba jest jeden przypadek kiedy to crop da mniejsza GO od FF przy zalozeniu tego samego kadru - 85/1.2 na cropie i odpowiadajacy mu ogniskowa 135/2.0 na FF - minimalnie ale zawsze crop tu wygrywa
A czy idac w strone zdjec makro mozna powiedziec ze pewnych zdjec jakie zrobisz cropem nie zrobisz FF ze wzgledu na zbyt mala GO ?
No tak nie do końca się z tym zgodzę :-)
Oczywiście - jak piszesz - przy założeniu tego samego kadru, mogę się zgodzić... Ale...
Z FF możesz zawsze wyciąć APS-C i dostaniesz to samo co na APS-C (co udowodnił siudym) Z APS-C nic się nie da zrobić, żeby osiągnąć to samo co na FF. To wszystko oczywiście z dokładnością do gęstości matrycy, ale to już jest odrębny temat :-)
[...]forumowy kolega http://www.maxmodels.pl/venomer.html tobi 400D i czy widac tam jakies ograniczenie ?? Jak ma, albo bedzie mial FF, to wapie czy jego nowe zdjecia bedzie mozna odrozniac, ktore FF a ktore 400D.
Dla ścislości: kolega Venomer pisał kiedyś, że od pewnego czasu robi na 5D2 (ok. roku czy jakoś tak), ale fakt faktem, jego wcześniejsze zdjęcia były bardzo na poziomie.
Hejka,
Mam do was takie małe pytanko (nie chciałem zakładać nowego wątku).
Otóż mam sigmę 10-20 która jest oczywiście pod aps-c. Dziś zakupiłem 5d mk I i chciałem się zapytać czy jak podepnę tę sigmę pod FF body to nic się fizycznie nie zepsuje? Oczywiście wiem o kółku powstałym od cropa ale chciałbym sobie zobaczyć jak będzie sobie aparat radził z tym obiektywem.
Do niedawna fociłem analogami ze stałkami więc nie obraź się jeżeli zadam dziwne pytanie.
Czy obiektyw ma mocowanie EF czy EF-S i do jakiej ogniskowej trzyma 3,5
Komentarz