Mój zestaw...

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Z mojego zestawu oddaje 50tke 1.8 (do sprzedajacego)... nie jest mi na razie BARDZO potrzebna. Tamronik ma troszke gorsza ale dla mnie zupelnie wystarczajaca jakosc, a 50tka jest na tyle tania i popularna ze kiedys pozniej bez problemu kupie. Za to za jej wartosc kupie sporo akcesoriow ochronnych (filtry, torba) ktore mi w tej chwili sa bardziej potrzebne, a Tamron da rade mam nadzieje

Komentarz

• arqs

Zatem i ja sie pochwale oraz jednoczesnie przywitam :-) Jako ze sprzet mam od srody, a praktycznie calosc od czwartku jeszcze sporo czasu mi zajmie poznawanie go

Nazywam sie Arek i chcialbym wszystkich forowiczow przywitac [grzecznie ]

Na razie zestaw jest skromny, dlug za to duzy

EOS 10D | EF 28-135mm IS | 70-200 f/4 L

Co do planow to marzy mi sie juz po 2 dniach 70-200 f/2.8 ale pierw trzeba posplacac swoje wierzytelnosci a pozniej kupic 550 EX

PS. Mam nawet pozyczona torbe bo na razie nie ma kasy na tak podstawowy sprzet :P
      Pozdrawiam
      Arek vel arc

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez arqs
        EF 28-135mm IS | 70-200 f/4 L
        Ciekawe pokrycie ogniskowych

Juz tlumacze o co mi chodzi - obiektyw 28-135 kupuje sie raczej jako uniwersalny uniwersal, gdy nie ma sie zamiaru przez dluzszy czas dokupywac innych obiektywow, by miec pokryty w miare waski kat (z IS) oraz standard... jak juz masz bardzo dobra Lke 70-200 to i w standardowym zakresie przydaloby sie cos lepszego niz ten uniwersalny ... cos w stylu mojego Tamrona 8) albo Canonowych eLek (za drogie troche) z tego zakresu.

Czyli stereotyp jest taki ze 28-135 bardzo dobrze nadaje sie na samodzielny, pojedynczy obiektyw do przeroznych zastosowan (choc wg mnie i 28-70 biorac pod uwage mnoznik tez sie jako taki dobrze nadaje, szczegolnie ze wzgledu na swiatlo). Natomiast gdy bierzesz juz od razu dwa obiektywy - to lepiej brac cos wlasnie 24-70, 28-70 itp bo i tak w tym 28-135 te 65 (prawie pol obiektywu! ) ponad 70 ci sie marnuje - bo ja bym przy takiej potrzebie zalozyl jednak Lke z powodu lepszej jakosci (chyba ze bym nie mial jej przy sobie).

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Tylko ze nie zawsze jest czas czy tez mozliwosc przepiecia obiektywu na dluzszy.. wtedy sytuacje ratuje dlugi koniec ;-)

Ja sie jednak wyzbywam 28-135 na rzecz .. wlasnie.. chyba Tamrona 17-35/2.8-4 ... ale jeszcze do konca nie jestem przekonany... ciagle ze soba walcze... a raczej nie z soba a z Canonowska 20'tka 2.8..
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• arqs

Zamieszczone przez Vitez
            Zamieszczone przez arqs
            EF 28-135mm IS | 70-200 f/4 L
            Ciekawe pokrycie ogniskowych
            Wierz lub nie ale plan byl bardzo prosty. Aparat dostalem w srode i mial byc tylko i wylacznie 28-135 [gdybym wiedzial ze dwa dni pozniej bede mial 70-200 to bym prawdopodbnie kupil Tamrona [a) tanszy; b) stale swiatlo; c) zdjecia podobne do tych z 28-135] ]

A ze wyszlo jak wyszlo - dostalem dobra propozycje kupna nowej Lki to ja po prostu wzialem nie zastanwiajac sie jak mi sie pokrywaja ogniskowe

PS. Dobrze ze nie bylo f/2.8 bo by moj portfel sie zalamal jak polski system finansow panstwa :P

Komentarz

• foto.hg.pl

Zawartość mojej torby ;-))

Lista posiadanego przeze mnie sprzętu :
              (może się komuś przyda moja opinia jako użytkownika niżej wymienionego
              sprzętu , szczególnie chyba Tokiny , która przez pewien czas była bardzo dyskusyjna
              jeśli chodzi o współpracę z 10D)

- Canon EOS 10D
              - grip BG-ED3
              - Canon EOS 5 + grip VG10
              - obiektyw Canon 17-40 USM L
              - obiektyw Tokina ATX PRO SV 28-70 2.8
              - obiektyw Signa 70-300 APO Macro Super
              - lampa 550EX
              - lampa 420EX
              /trochę sprzętu tj. oswietlenie studyjne... aparat średnioform. ...statyw Manfrotto .../

Dla zainteresowanych współpracą w/w sprzętu oraz innego sprzętu Canona
              w miarę możliwości odpowiem mailem na zadane pytania.

maile i kontakt GG znajdziecie na mojej stronce
              www.foto.hg.pl

Komentarz

• Paolo_K

Cześć!!
                Jestem nowy więc się przedstawię:
                Paweł z Krakowa,
                od 2 tygodni 300d + Sigma 17-35 f2.8-4 + pierscień na m42 i trochę gratów made in DDR i USSR + Topca 330TTL.
                Mam pytanie, czy ma ktoś z was doświadczenia z Sigmą 70-210/2.8 APO w eosie 300d?
                Na razie ten model wydaje mi się mieć najlepszy stosunek jakości /możliwości do ceny.
                Jeśli się mylę, proszę o radę. Z góry dzięki za odpowiedź.
                Paweł

Komentarz

• JaW
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 258

Mam pytanie, czy ma ktoś z was doświadczenia z Sigmą 70-210/2.8 APO w eosie 300d?
                  Proponuje zadac to pytanko w odpowiednim watku - o obiektywach na przyklad. A poza tym to witaj :-)
                  Pozdr - JaW
                  Moja galeria Fotojaw
                  Moje zdjęcia na plfoto
                  Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Mori
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 411

No ja planuje jeszcze dokupić:

- 24-70 f/2.8L
                    - 50 f/1.4
                    - może jakieś 35mm
                    - TC 2x Canon'a
                    - Sigma 105 lub 180mm makro
                    - a na koniec 1D Mk2 lub 10D (albo jego następcę)
                    Nikon od 14/09/09
                    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                    http://photography.moridin.pl
                    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

U mnie drobne zmiany. Pozbylem sie jakis czas temu 28-135 za to przybyly:
                      • Tamron 17-35/2.8-4 Di LD .. cos tam cos tam.. (IF) ;-)
                      • EF 50/1.8

mam tez od soboty podpietego pod aparat "BigEd'a" ... zupelnie inny aparat.. zwlaszcza z ciezka L'ka
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• piotrkula
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 139

juz wszyscy sie pochwalili to teraz ja:
                        Eos A2E, 50mm Mk I , 28-135mm IS, 540EZ, grip a co w planach:
                        niedlugo (moze nawet na dniach) 70-210mm 3.5-4.5, w dlaszych planach (2-3 m-ce)
                        20-35mm- to byly realistyczne a teraz marzenia
                        10D jak juz bede w pelni zdecydowany na cyfre, 550EX, 16-35mm L 2.8 , 50mm 1.4, 70-200 L 2.8 i starczy.
                        pozdrawiam
                        piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
                        Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
                        VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• 1maslak
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 29

Panowie gadacie o *******ach ale chyba to lubicie, troszke sie pochwalic nie zaszkodzi, ale to czy macie dziesiatki czy inne syfry niczego nie wnosi bo nawet wiaderm z dziura mozna robic dobre foty.
                          Fed4 + smiena8 + lubitel

Komentarz

• piotrkula
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 139

ale to czy macie dziesiatki czy inne syfry niczego nie wnosi
                            ale w tym watku nie chodzi o to aby czegos sie z niego dowiedziec, no moze ktos sie dowie o istnieniu jakiegos obiektywu, lub aparatu- w co watpie.

wiesz czym sie rozni facet od dziecka? cena zabawek - i to jest prawda, zebrala sie kupa dzieciakow (ja tez - lubie bawic sie w piaskownicy) - i chwala sie jakie fajne zabawki maja, jeden ma ciezarowke ale kolek jej brak, inny ferrari ale bez silnika, a jeszcze inny ma silnik porshe tylko w obudowe od syrenki .
                            Zauwayles ze w tym watku zadna kobieta nie barala udzialu ( wiem na forum jest ich zarejestrowanych tylko pare ).
                            pozdrawiam
                            piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Mori
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 411

Onanizm sprzętowy górą!
                              Nikon od 14/09/09
                              ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                              http://photography.moridin.pl
                              http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• piotrkula
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 139

Onanizm sprzętowy górą!
                                ot, to to, miast tyle gadac moglem napisac, ale nie wiedzialem ze takich brzydkie slowa mozna uzywac tfu...
                                pozdrawiam
                                piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

Pracuję...