Mój zestaw...

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

Zamieszczone przez yogo65
    Zamieszczone przez Spontan
    w sumie to ja też mu zazdroszcze aparatu ... hieh.. ale statyw... to ekhm i tak 50mm f/1.8 MK II jakos nie pasuje do reszty, niedobrze niedobrze 8)
    Taaak? A to dlaczego? Bo nie kosztuje 6000 PLN? Przecież to jest świetny obiektyw, zresztą dużo szybszy niż 50mm/1.4. Chyba, że znasz jakis inny lepszy?
    Nie no, profanacja ;-) To prawie tak, jakbys Rado albo inna Doxe nosil na gumowym pasku z bazaru Do takiej puszki to 50/1.0L powinno sie dokrecac ;-)

Komentarz

• Jurek Plieth
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2087

[
      Taaak? A to dlaczego? Bo nie kosztuje 6000 PLN? Przecież to jest świetny obiektyw, zresztą dużo szybszy niż 50mm/1.4. Chyba, że znasz jakis inny lepszy?
      Lepsze to były chyba tylko Pentaxa. Ale bagnet jakiś, nie tego...
      http://plieth.com

Komentarz

• yogo65
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 31

Nie no, profanacja ;-) To prawie tak, jakbys Rado albo inna Doxe nosil na gumowym pasku z bazaru Do takiej puszki to 50/1.0L powinno sie dokrecac ;-)[/quote]
        Tak, tylko po co? Po pierwsze 50mm/1.0 jest nie jest juz produkowane, po drugie dosyć trudno dostępne,a po trzecie przypomina mi się taka anegdota. Kolega kupił bagażnik dachowy do swojego samochodu i zaraz po tym wybierał się na weekend do Zakopanego. Pogoda raczej nie sprzyjała, kolega raczej mało "usportowiony" a gość sie uparł na zamontowanie rowerów na dachu. Zapytany " Po co?" odpowiedział: "Dla prestiżu" I tak mi to własnie wygląda w tym wypadku. Sorry, chyba nie miałeś okazji używać 50mm/1.4. Poza solidna budową, (to fakt) ja osobiście nie widzę powodu, dla którego miałbym płacić taką kasę za ten obiektyw. Jedynym jego minusem dla mnie jest plastikowe mocowanie. Profanacja? Być może. Mam to gdzieś. Stosując analogie do bazaru...To nie gumowy, tylko bardzo dobry pasek z naturalnej skóry, tylko że nie ma na jego wewnętrznej stronie wydzierganego w chińskich obozach pracy napisu DOXA.
        Canon 1D Mark II, Canon 350D, 16-35mm f/2.8 L USM,24-70/2.8 L USM, 50mm/1.8 MkII, Sigma 70-200mm EX APO HSM f/2.8,Canon 70-200 L IS USM, Canon Speedlight 550 EX, 6 x Sandisk Ultra II 1 GB, Filtry Heliopan MRC UV, B&W CirPol MRC, Hitech ND, Tobacco, Tamrac 12 Pro i parę innych. I pewnie już czas popchnąć 350D i kupić pełną klatkę. Hmmm...5D?

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

My oh my... czyzbys byl kolejna osoba na forum, ktora nie zna znaczenia emotikonki --> :wink

:-)

Komentarz

• yogo65
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 31

Zamieszczone przez kavoo
            My oh my... czyzbys byl kolejna osoba na forum, ktora nie zna znaczenia emotikonki --> :wink

:-)
            Przepraszam, uniosłem się ;-)

[ Dodano: 10-02-2005 ]
            Z tego wszystkiego pomieszałem trochę...Z mojego poprzedniego postu mozna zrozumieć, że plastikowe mocowanie ma obiektyw 50mm/1.4 co jest oczywiście nieprawdą. Miałem na mysli 50mm/1.8 MkII.
            Canon 1D Mark II, Canon 350D, 16-35mm f/2.8 L USM,24-70/2.8 L USM, 50mm/1.8 MkII, Sigma 70-200mm EX APO HSM f/2.8,Canon 70-200 L IS USM, Canon Speedlight 550 EX, 6 x Sandisk Ultra II 1 GB, Filtry Heliopan MRC UV, B&W CirPol MRC, Hitech ND, Tobacco, Tamrac 12 Pro i parę innych. I pewnie już czas popchnąć 350D i kupić pełną klatkę. Hmmm...5D?

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Z tego wszystkiego pomieszałem trochę...Z mojego poprzedniego postu mozna zrozumieć, że plastikowe mocowanie ma obiektyw 50mm/1.4 co jest oczywiście nieprawdą. Miałem na mysli 50mm/1.8 MkII.
              Czy tak jest na pewno? Mój jest cały plasticzany, ale bagnet ma metalowy!

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                Czy tak jest na pewno? Mój jest cały plasticzany, ale bagnet ma metalowy!
                Bo pewnie masz 50/1.8 Mk I and nie Mk II jak pisał yogo65

Komentarz

• Jurek Plieth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2087

Zamieszczone przez p13ka

Bo pewnie masz 50/1.8 Mk I and nie Mk II jak pisał yogo65
                  Tak, mam ten starszy model. Nie wiedziałem, że MKII jest cały z plastiku.

Komentarz

• p13ka
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1013

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                    Nie wiedziałem, że MKII jest cały z plastiku.
                    Tak niestety jest. Canon postanowił zdecydowanie odróżnić 50/1.8 Mk II od 50/1.4, gdyż przy 50/1.8 Mk I różnica ta była marginalna i nie przemawiała do konsumentów.

Komentarz

• Dolek
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 101

Ale jak rozumiem to nie ma wpływu na to, że np po dwóch latach będzie miał takie luzy jak rozklekotany rower mojej babci?
                      Coś tam jest do pstrykania

Komentarz

• yogo65
                        Dopiero zaczyna
                        • 2004
                        • 31

Zamieszczone przez Dolek
                        Ale jak rozumiem to nie ma wpływu na to, że np po dwóch latach będzie miał takie luzy jak rozklekotany rower mojej babci?
                        Przy jego cenie (mówimy o obiektywie) w razie "rozklekotania" można go po prostu wyrzucić. Babcia pewnie będzie jeździć dalej na klekoczącym rowerze, ale taki już urok rowerów, na których jeżdżą babcie.

[ Dodano: 11-02-2005 ]
                        Zamieszczone przez Vitez
                        Zamieszczone przez Spontan
                        heh, stawiac marka na velbonie ....
                        Moze to pod lampe 550?

A jesli rzeczywiscie pod aparat... yogo - zmien 16-35 na 17-40 a za roznice kup statyw a nie wyrob statywopodobny 8)
                        Wracając jeszcze do statywów. Może to nie zmienia dla Was postaci rzeczy, ale mówiłem cały czas o Velbonie Sherpa 750, nie o plastikowych wersjach Velbona...

Komentarz

• Mori
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 411

Wracając jeszcze do statywów. Może to nie zmienia dla Was postaci rzeczy, ale mówiłem cały czas o Velbonie Sherpa 750, nie o plastikowych wersjach Velbona...
                          Jak masz kasę to zainteresuj się Manfrotto 055NAT3 + głowicą do tego - niebo a ziemia w porównaniu z Velbon.
                          Nikon od 14/09/09
                          ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                          http://photography.moridin.pl
                          http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez Mori
                            Jak masz kasę to zainteresuj się Manfrotto 055NAT3 + głowicą do tego - niebo a ziemia w porównaniu z Velbon.
                            Ale trochę cięższe ;-) Może jemu właśnie zależy na "przenośności" całego zestawu? Nie wiem jak z tą sigmą 70-200, ale pozostałe obiektywy taki Sherpa powinien spokojnie utrzymać. Ja sobie może kiedyś kupię jakiś mniejszy model do wycieczek w góry, bo moje Manfrotto to jednak jest kawał klamota...

BTW. Yogo65, czemu zdecydowałeś się na Sigmę 70-200/2.8, a nie któregoś Canona? Sądząc po sprzęcie na brak gotówki nie narzekasz No chyba że robisz zdjęcia zawodowo - wiadomo, profi musi usprawiedliwiać wydatki ;-)
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Mori
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 411

Może jemu właśnie zależy na "przenośności" całego zestawu?
                              Manfrotto ma szeroką ofertę.
                              Nikon od 14/09/09
                              ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                              http://photography.moridin.pl
                              http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

Zamieszczone przez Mori
                                Może jemu właśnie zależy na "przenośności" całego zestawu?
                                Manfrotto ma szeroką ofertę.
                                Eee tam, w katalogu Manfrotto 055 zalicza się m.in. do kategorii "Hiking & Outdoors" Dziękuję, postoję. Wystarczy mi, że po wejściu na górkę ~1500m z moim 190+460 jestem ledwo żywy...

Kiedyś (kiedy mi już zupełnie odbije :-D) sprawię sobie coś Gitzo z serii Mountaineer 0-1, ot co
                                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...