Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
co do 5D III nie wiem nie pracowałem z nim, ale na AF w 6D w fotografii sportu/akcji/biegających dzieci, zwierzaków nie narzekam.
No właśnie, czyli brak porównania.
Sam mam 5D na co dzień i da się nim robić zdjęcia "sportu/akcji/biegających dzieci, zwierzaków" więc 6D na pewno tym bardziej. Kilka razy używałem 5D mk3 i różnicy nie sposób nie zauważyć, jakoś nie trudno mi zrozumieć, że ktoś może chcieć mieć tę puszkę dla AF właśnie.
Metadon, a ja mam wrażenie, że po prostu nie naumiałeś sie tych aparatów bo 5D i 6D to znakomite puszki, a narzekać na AF w 6D może chyba tylko ten kto nie wie jak go używać :P
Można to też odkrecić: 6d ma dobry AF dla tych co nie widzieli dobrego AF na oczy Aparat posiadajacy Jeden krzyżowy punkt (owszem bardzo precyzyjny) to nie jest aparat z dobrym AF. Owszem, można nauczyć się z tym żyć i robić bardzo dobre ostre zdjęcia ale nazywanie tego dobrym AF to dla mnie zaklinanie rzeczywistości.
Canon eos 5dmk3
Canon eos 50d
Canon EF 50mm f1,4
Canon EF 24-70 f4,0 L
Canon EF 70-200 f2,8 L
Canon EFs 18-200 f3,5-5,6is
Canon Speedlite 580EX II
oraz inne obiektywy practica systemu M42
Eos- 5d MK 3 + Eos-50d + C 70-200/f2,8 +Extender canon 1,4 III + C 24-70/f4 + C 50/f1,4 + C18-200 / f3,5-5,6 + Speedlite 580EXII
Witam.
Postanowiłem też się pochwalić...
Puki co: 6D + T35/1.8VC, zastanawiam się nad wymianą 35tki na coś szerszego np. Sigmę art 24/1.4 lub art 24-35/2 i do tego jakaś 85tka.
To tyle z planów na przyszłość
Pozdrawiam.
Niedawno zagościł u mnie zestaw 1D IV z 24-70L do szybkich fot, kapitalny sprzęt.
Jest jeszcze 6D z 35IS i 85/1.8 plus TS-E 24L i TS-E 90/2.8. Do tego stare 17-40L i 10-18IS w zestawie z 40D do robienia timelapsów.
W planach jasna eLka, zeiss 50/1.4 i 70-200/2.8.
Mój obecny sprzęt to:
1. Canon 70D + grip i kilka aku w zapasie
2. Canon 1000D jako rezerwa i 3 aku
3. Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC
4. Tamron SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD
5. Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD
6. Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM
7. Canon EF 50mm f/1.8 STM
8. Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
9. Lampa YN-600EX-RT
10. Nissin Speedlite Di866 po naprawie działa dalej
11. Statyw Camrock EVO Tactic T80
12. Pilot radiowy i wężyk do długich naświetlań z interwałem
13. Kilka kompletów enelopów, filtry ND i holder
14. Plecak Lowepro Pro trekker 450AW
70D+grip;1000D;T150-600ver1;T10-24,3.5-4.5;c50 1.8STM;C55-250STM;C100 2.8L IS USM; Lampa YN-600EX-RTII; NISSIN Di866; statyw Camrock evo tactic T80; plecak Lovepro Pro Trekker 450AW https://500px.com/montanoclimb
Komentarz