Mój zestaw...

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

50 1.8 i Sigma 18-50 DC doszly... zmienilem ciutke podpis by sie chwalic.
    Pozwolilem sobie rowniez na przyklejenie tematu by dla wszystkich ciekawskich i chwalipiet byl on lepiej widoczny.

Co do NAT-3 vs 055ProB to ja jednak podejrzewam ze bede czasem potrzebowal odwrotnego mocowania kolumny centralnej do zdjec z malej wysokosci a stabilnosc 055 i tak jest bardzo chwalona, poza tym moge dokupic oddzielnie do niego metalowe stopki (zwykle lub kolce) zamiast plastikowych w razie gdybym narzekal na stabilnosc.
    Dlatego w planowanych jednak 055.

Komentarz

• Mori
      Początki nałogu
      • 2004
      • 411

Ale nóżki plastikowe nic do tego nie mają - przynajmniej nie tak dużo. Najgorsze jest mocowanie między tym metalen wokół kolumny, a nogą - jest plastikowe. Chwiele się jak pijak na wietrze - tak samo jak w moim byłym Velbon.

ProB:
      Mocowanie nogi do kolumny jest z plastiku, tak jak i sama kolumna.

NAT3:
      Tutaj jest metalowe wszystko. 8)

To mocowanie IMO ma bardzo dużo wpływ na stabilność. Zresztą postaw sobie oba obok siebie i porównaj - kolosalna różnica.
      Nikon od 14/09/09
      ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
      http://photography.moridin.pl
      http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez Vitez
        50 1.8 i Sigma 18-50 DC doszly... zmienilem ciutke podpis by sie chwalic.
        To ja się też pochwalę, bo również sprawiłem sobie 50-tkę W zasadzie do sklepu wchodziłem z zamiarem kupienia f/1.8, ale wredny sprzedawca mnie wyczuł i dał do przymierzenia również f/1.4. No i zamiary zamiarami, a wyszedłem o 550CHF lżejszy :-)

Chyba już kiedyś była tu dyskusja na temat tych dwóch obiektywów... Ja powiem tyle, że 1.4 zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie konstrukcyjne - a to o tyle ważne, że chciałem go na imprezy typu koncertowego. Na oko też trochę szybciej ostrzy od 1.8 - to pewnie zasługa pełnego USM.
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Mori
          Zresztą postaw sobie oba obok siebie i porównaj - kolosalna różnica.
          Tak zamierzam - przed zakupem (w innym watku napisalem gdzie kupuje) pojde sobie do ProfiLabu na pl.Mirowskim ze sprzetem, porozkladam statywy i porownam.

Co do 50 1.4 a 1.8 to zamierzam kiedys wymienic, ale nie teraz, tym bardziej ze i tak 50 1.8 mi sie baaardzo podoba a statyw i inne paskudztwa bardziej potrzebne bo jeszcze ich nie mam, niz obiektyw ktory na pewno baaardziej mi sie spodoba

Komentarz

• Aszu
            Uzależniony
            • 2004
            • 707

I Zenit poszedł w odstawkę.

Od jutra od 20.00 będe posiadaczem Canona 10D.
            A od soboty w mojej torbie leży sobie LAMPA 550Ex + 2 komplety baterii (2300 i 2000) + ładowarka domowo samochodowa (2-5h)
            Obiektyw 28-135 IS USM.

Myślę jeszcze o jakimś krótkim obiektywie może 17-... ale z dużym światełkiem.
            //mj

Komentarz

• Mori
              Początki nałogu
              • 2004
              • 411

Dobra decyzja.
              Nikon od 14/09/09
              ex-Canon

http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• Aszu
                Uzależniony
                • 2004
                • 707

Niestety taka 17 z dużą dziurą kosztuje ponad 3balony.

Moja żona już nie jest zadowolona, że tyle na aparat wydaję a tu jeszcze jakieś okulary!
                W Zenicie tego nie było.
                Jedno szkło 57 (ani AF, ani IS, ani nic - tylko kilka rys -zamiast filtra zmiększającego)
                //mj

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Aszu
                  Moze Zenitar 16mm 2.8 na M42? Nie wiem jak z jakoscia, ale od cholery tego na Allegro i jakos ostatnio rzucil mi sie w oczy. Kosztuje az 500zl

Komentarz

• Aszu
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 707

Aszu napisał:

Moze Zenitar 16mm 2.8 na M42? Nie wiem jak z jakoscia, ale od cholery tego na Allegro i jakos ostatnio rzucil mi sie w oczy. Kosztuje az 500zl
                    Ale teraz teoretycznie mam już CANONA 10D. (wtorek 20.00 odbieram).
                    Z Zenitem się rozwiodłem. na zawsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    //mj

Komentarz

• Mori
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 411

Ale są przejściowki z EF na M42... więc szkła możesz zostawić ...
                      Nikon od 14/09/09
                      ex-Canon

Komentarz

• piotrkula
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 139

Zamieszczone przez Aszu
                        Ale teraz teoretycznie mam już CANONA 10D.
                        to gratulacje i zeby za duzo 'death pixels' nie bylo :wink: bo ci zdjecia nie wyjda
                        pozdrawiam
                        piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
                        Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
                        VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Aszu
                          Aszu napisał:

Ale teraz teoretycznie mam już CANONA 10D. (wtorek 20.00 odbieram).
                          Z Zenitem się rozwiodłem. na zawsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          Ja napisalem o tym szkle do Canona 10D - jesli szukasz taniego, jasnego, szerokiego kata to przejsciowke na M42 i ten obiektyw.
                          Chyba ze wraz z rozwodem z Zenitem rozwodzisz sie z manual focusem i manualna ekspozycja, wyrzucasz manualne szkla i polegasz tylko na AF i swiatlomierzu

Komentarz

• DarekSzu
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 170

Ależ tu sprzętologia się rozwinęła ???? Powiem jedno - to nie aparat robi zdjęcia - potrzebny jest fotograf. Zdjęcia powstają w głowie a wszystko inne to tylko narzedzie do przeniesienia tej myśli by pokazać innym. U mnie sprzęt jest wynikową niezbędnego do pracy i pasji stąd nie sprzedam analoga Eos33 bo uwielbiam slajdy, cyfra w studio to wynik oszczędności i wygody pracy.

[ Dodano: 24-06-2004 ]
                            Z tym rybim okiem rosyjskim to jak z ruletką rosyjską Co do wcześniej wspominanego Canona 50 mm 1.8 poszukaj dobrej I wersji z metalowym bagnetem albo kup nowy f1.4.
                            Analog i cyfra

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez DarekSzu
                              Ależ tu sprzętologia się rozwinęła ???? Powiem jedno - to nie aparat robi zdjęcia - potrzebny jest fotograf. Zdjęcia powstają w głowie a wszystko inne to tylko narzedzie do przeniesienia tej myśli by pokazać innym.
                              By odpowiednio przekazac swoj pomysl innym trzeba odpowiednie narzedzia wybrac. Plastikowym mlotkiem szafki nie sklecisz. Sprzetologia jest potrzebna - by dobrac soebie jakim wlasnie sprzetem w najlepszy mozliwy, albo w wystarczajacy sposob mozemy swoje hobby uprawiac. I nie ma co sprztologii krytykowac - pokaze ktos fajne zdjecie i zamiast go dopytywac "a czym to zrobiles" - wystarczy zajrzec tutaj, natomiast wypadaloby oprocz pytania "czym" zadawac rowniez pytanie "jak" (pomysl, nastawy, akcesoria, pzygotowanie, godzina, miejsce itd itp).

Komentarz

• coddy
                                Dopiero zaczyna
                                • 2004
                                • 39

W zwiazku z zakupem blyskacza zestaw mi sie powiekszyl:
                                - Canon EOS 300D
                                - Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 (KIT)
                                - Canon EF 55-200 f/4.5-5.6 II USM
                                - Canon SpeedLite 550EX

poza tym w odstawce: EOS 10 + Sigma 28-200 f/3.5-5.6 DL Asph

dodatkowo pierdółki:
                                - LowePro MiniTrekker AW
                                - XDrive II 30GB
                                - Jakis mniejszy toploader/cos_innego w planach (tylko co...)

Nic, szczegolnego, ale dla moich pociągów musi starczyć

Pozdro.
                                EOS 50D/24-105/100-400/550EX | WWW

Komentarz

Pracuję...