Zamieszczone przez muflon
Mój zestaw...
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
No właśnie - sam jestem przed takim zakupem i czy ogniskowa 100 ci starcza.Wiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro
Biore pod uwagę:
- Sigma 50 f/2,8
- Canon 100 f/2,8
- Sigma 150 f/2,8
Rozrzut ogniskowych bardzo duży ale jeszcze się nie bawiłem typowymi szkłami MAKRO. Wiem, że do owadów potrzebne jest min. 100 ale ja będę focić przyrodę (kwiaty itp.). Plus dla 100-tki to ogniskowa do portretów i dlategi zapytuję jakie wrażenia i funkcjonalność?Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3Komentarz
-
Jeszcze nie zdążyłem się porządnie pobawić. Ale z kilku pstryknięć naokoło w domu, to ostrość szokujeZamieszczone przez [DoMiNiQuE]muflon i jak Ci sie podoba setka? ja sie w niej 'zakochalem' ;-)
Do tego dokładność AF, zarówno w 10D jak i 20D... mimo milimetrowej GO, AF chodzi jak w zegarku (szwajcarskim :-) ). Pod tym względem to chyba najdokładniejszy obiektyw z moich czterech.
Komentarz
-
Filip - do kwiatow setka bedzie IMHO idealna, zarowno do ich "portretow", jak i bezwstydnego zagladania im tu i owdzie ;-) Na robalach jeszcze nie testowalem ale obawiam sie, ze te 31cm od plaszczyzny materialu swiatloczulego do punktu ostrzenia przy powiekszeniu x1.0 moze byc troche male i te bardziej plochliwe chitynki beda sie zrywac z kadru w podskokach ;-)
EF 100/2.8 Macro ma dlugosc ~12cm, wiec po odjeciu tego (oraz odleglosci miedzy filmem/sensorem a bagnetem) od tych 31cm wychodzi, ze trzeba sie do modela zblizyc na 18-19cm... nie jest to duzo.Komentarz
-
Update: O k...Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]muflon i jak Ci sie podoba setka? ja sie w niej 'zakochalem' ;-)Zamieszczone przez muflonWiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. ;-) Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro
Ja niby wiedziałem jaka jest teoria do makro, że GO jest "dość krótka" itp... ale to jednak nie oddaje szoku jakiego doznałem po wypróbowaniu tego ustrojstwa w działaniu
Póki co to nic z tego nie kapuję
W warunkach kontrolowanych (statyw, remote, mirror lockup) jakieś malutkie stokrotki kradzione z łąki wychodzą mi ostre od f/16 wzwyż
W "polu" z ręki - praktycznie nic... Ostatni raz tak się czułem rok temu po kupnie 10D
Komentarz
-
Dokladnie tak samo zareagowalem jak Ty :-)Zamieszczone przez muflonPóki co to nic z tego nie kapuję
W warunkach kontrolowanych (statyw, remote, mirror lockup) jakieś malutkie stokrotki kradzione z łąki wychodzą mi ostre od f/16 wzwyż
W "polu" z ręki - praktycznie nic... Ostatni raz tak się czułem rok temu po kupnie 10D 
Przy skali odwzorowania 1:1 i powiedzy f/8 zrobienie zdjecia z reki graniczy z cudem - te 'mikro' drzenia aparatu doprowadzaja do szalu ;-)Komentarz
-
Do mojego zestawu doszedl 1DsMkII ... niestety na studio mi zabraklo wiec chwilke polezy i poczeka na pelne wykorzystywanie
Komentarz
-
-
I co? Tak kupiłeś pierwszy z półki, czy zgodnie z Twoją teorią przetestowałeś najpierw co najmniej 10 egzemplarzy?Zamieszczone przez VitezDo mojego zestawu doszedl 1DsMkII ...
Komentarz
-
-
-
Komentarz
-
-
-
Komentarz