Zamieszczone przez Vitez
Canon eos 300
Zwiń
X
-
Jestem bardzo zainteresowany możliwością podłączenia tego obiektywu do EOS-a 300. Po prostu marzy mi się szeroki kont, ale fundusze niewielkie. Czy w ogóle jest sens? Rozumiem, że 300D ma mniejszą matrycę i że na 300 będzie bardziej winietować. Tylko jak bardzo? -
Wyobraz sobie... EF-S lub seria DC (Sigma) rzuca obraz na matryce z cropem 1.6 o wymiarach 22.7 x 15.1 mm. Pelna klatka ma wymiary 43x36 mm . To daje wg mnie winiete na prawie 50% obszarze klatki = to co chciales "zobaczyc" szerokim katem bedziesz mial akurat zasloniete przez winietke. Wiec troszke bez sensuZamieszczone przez ICzy w ogóle jest sens? Rozumiem, że 300D ma mniejszą matrycę i że na 300 będzie bardziej winietować. Tylko jak bardzo?
.
Tomek Golinski zaraz sie tu pewnie rzuci z wzorami wiec od razu uprzedzam - to jest wyliczenie na oko i wyobraznie a nie na dokladnosc :P tak wiec te 50% jest mocno szacunkowe.Komentarz
-
..a w jakim aparacie ??? ..to zrobili nowy formatZamieszczone przez Vitez
Pelna klatka ma wymiary 43x36 mm .
Pozdrawiam,
Krzysiek

Komentarz
-
-
Te rachunki maja tylko sens w najgorszym wypadku. Prawdopodobnie obiektyw produkuje też jakiś obraz poza obszarem matrycy, ale pewnie zniekształcony. Problem jest inny: czy lustro się nie potłucze, były tu na forum dwojakie opinie.Zamieszczone przez VitezWyobraz sobie... EF-S lub seria DC (Sigma) rzuca obraz na matryce z cropem 1.6 o wymiarach 22.7 x 15.1 mm. Pelna klatka ma wymiary 43x36 mm . To daje wg mnie winiete na prawie 50% obszarze klatki = to co chciales "zobaczyc" szerokim katem bedziesz mial akurat zasloniete przez winietke. Wiec troszke bez sensu
.
Tomek Golinski zaraz sie tu pewnie rzuci z wzorami wiec od razu uprzedzam - to jest wyliczenie na oko i wyobraznie a nie na dokladnosc :P tak wiec te 50% jest mocno szacunkowe.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
No, ja bym strzelał, że niekoniecznie - może gdzies po prostu zaczyna się "czarne koło"Zamieszczone przez Tomasz GolinskiPrawdopodobnie obiektyw produkuje też jakiś obraz poza obszarem matrycy, ale pewnie zniekształcony.
Łatwo sprawdzic: weź go do rękiZamieszczone przez Tomasz GolinskiProblem jest inny: czy lustro się nie potłucze, były tu na forum dwojakie opinie.
i, kręcąc w całym zakresie ogniskową/ostrością, sprawdź, czy tylna soczewka wysuwa się bardziej niż do granicy bagnetu EF. Jeśli nie, to lustro powinno przeżyć. Jeśli tak - hmm... ;-)
O ile dobrze pamiętam, to plastikowa nadbudówka w 18-55 jest bardziej "marketingowa" niż techniczna. Za to 17-85 IS to już prawdziwy retro-focus - i nie ma szans na włożenie (bezpieczne ;-)) go do normalnego body.Komentarz
-
Właśnie! Gdzieś się zaczyna, ale raczej nie od razu na brzegu matrycy, tylko jest jeszcze jakiś margines bezpieczeństwa. Więc może pare efektywnych mm ogniskowej da się urwać.Zamieszczone przez muflonNo, ja bym strzelał, że niekoniecznie - może gdzies po prostu zaczyna się "czarne koło"Zamieszczone przez Tomasz GolinskiPrawdopodobnie obiektyw produkuje też jakiś obraz poza obszarem matrycy, ale pewnie zniekształcony.
Wygląda, że nie, ale wolę nie próbowaćŁatwo sprawdzic: weź go do rękiZamieszczone przez Tomasz GolinskiProblem jest inny: czy lustro się nie potłucze, były tu na forum dwojakie opinie.
i, kręcąc w całym zakresie ogniskową/ostrością, sprawdź, czy tylna soczewka wysuwa się bardziej niż do granicy bagnetu EF. Jeśli nie, to lustro powinno przeżyć. Jeśli tak - hmm... ;-)
O ile dobrze pamiętam, to plastikowa nadbudówka w 18-55 jest bardziej "marketingowa" niż techniczna. Za to 17-85 IS to już prawdziwy retro-focus - i nie ma szans na włożenie (bezpieczne ;-)) go do normalnego body.
chyba, że na cudzym body... Może ktoś z forum sprawdzi i da znac?
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Eee... cos zle spojrzalemZamieszczone przez p13kaA to nie jest 36x24 mm?Zamieszczone przez VitezPelna klatka ma wymiary 43x36 mm
.
Tak to jest jak sie na zmianie nocnej w pracy pisze posty
Komentarz
-
obiektyw do aparatu kupuj zgodnie do twoich wymagań.To jest najważniejsze.
Fotografujesz w plenerze to kup 75-300 albo jeszcze jakis wiekszy, fotografujesz portrety kiczowiec z eosa 300d wystarczy na poczatek a potem apetyt bedzie rosl w miare jedzenia.Komentarz
Komentarz