EOS 30 - problem z AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rosolek
    • 2005
    • 9

EOS 30 - problem z AF

Witam wszystkich

to moj pierwszy poscik na forum

mam problem ze swoim EOSem, przy podpieciu obu posiadanych obiektywow szwankuje mi AF - "szuka" od jednego konca do drugiego. Przy ponownym wcisnieciu mogawki sytuacja sie powtarza bez wzgledu na to na co chce ostrzyc. Czy to wina korpusu? Obiektywy na manualu ostrza bez problemu.

Z gory dziekuje za jakies porady.

Pozdrawiam
    --< Rosolek >--
    Canon EOS 30V / Sigma 70-200 f2.8 HSM / Canon 17-40 f4 L / Speedlite 420EX / Lowepro DryZone 100
  • gonzo44
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1304

Zdecydowanie korpusu. Gdyby cos bylo nie tak z obiektywami to by "nie krecily".
    Sprobuj ostrzyc na cos bardzo kontrastowego, najlepiej tak zeby granica miedzy bialy-czarnym przechodzila przez srodek punktu AF. A wizyta w serwisie chyba jednak bedzie konieczna.
    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• pazurek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1294

Pierwsze co zrob to zdejmij obiektyw i przedmuchaj wnetrze aparatu, moze Ci cos zaslania punkty AF?
      http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Rosolek
        • 2005
        • 9

Zamieszczone przez gonzo44
        Zdecydowanie korpusu. Gdyby cos bylo nie tak z obiektywami to by "nie krecily".
        Sprobuj ostrzyc na cos bardzo kontrastowego, najlepiej tak zeby granica miedzy bialy-czarnym przechodzila przez srodek punktu AF. A wizyta w serwisie chyba jednak bedzie konieczna.
        dzieki za odp
        niestety ostrzenie w kazdych warunkach konczy sie tym samym
        przy ostrzeniu manulanym czasami podswietlaja sie tez punkty AF, jakby bylo potwierdzanie ostrosci...

tak wiec jutro obowiazkowy kurs do serwisu

pzdr
        --< Rosolek >--
        Canon EOS 30V / Sigma 70-200 f2.8 HSM / Canon 17-40 f4 L / Speedlite 420EX / Lowepro DryZone 100

Komentarz

• zabol
          Uzależniony
          • 2005
          • 643

a sprawdz może jak masz ustawiony AF. Moze masz AI SERVO...??? Spróbuj na ONE SHOT moze to o to chodzi. Na AI SERVO AF szuka ciągle punku który ma wyostrzyć...

Komentarz

• Rosolek
            • 2005
            • 9

Zamieszczone przez zabol
            a sprawdz może jak masz ustawiony AF. Moze masz AI SERVO...??? Spróbuj na ONE SHOT moze to o to chodzi. Na AI SERVO AF szuka ciągle punku który ma wyostrzyć...
            testowalem na wszystkich trybach i nie ma to zadnego znaczenia...
            oddalem dzis do serwisu (powiedzieli ze wogole to jest u nich pierwszy taki model (30v) i nie wiem czy sie z tego faktu cieszyc...)
            --< Rosolek >--

Komentarz

• gonzo44
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1304

Zamieszczone przez Rosolek
              powiedzieli ze wogole to jest u nich pierwszy taki model (30v) i nie wiem czy sie z tego faktu cieszyc...
              miejmy nadzieje, ze sobie z "nowym", dla nich, modelem poradza ;-)
              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

testowalem na wszystkich trybach i nie ma to zadnego znaczenia...
                oddalem dzis do serwisu (powiedzieli ze wogole to jest u nich pierwszy taki model (30v) i nie wiem czy sie z tego faktu cieszyc...)
                Styki na bagnecie w korpusie próbowałeś czyścić ?
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Rosolek
                  • 2005
                  • 9

No i dzis szanowny serwis (CSI na Zytniej w Wawie) powiedzial ze wszystko sprawdzili, korpus w pelni sprawny, sensory tez super...

Po krotkiej debacie co w takim razie jest nie_tak, umowilem sie ze jutro podjade z obiektywami... eh... czy komukolwiek z szanownych forum-owiczow nie dzialal AF w 17-40L???
                  --< Rosolek >--

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

eh... czy komukolwiek z szanownych forum-owiczow nie dzialal AF w 17-40L???

Niektorzy mieli zmylke (tzn wydawalo im sie ze nie dziala - taki szybki i cichy) jesli z nieco wolniejszych/glosniejszych szkielek przesiadali sie na toto a zapomnieli wlaczyc beepa potwierdzajacego zlapanie ostrosci

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

trochę to mi wygląda na uszkodzenie sprężynki od pomocniczego lusterka. Może się nie otwierać, lub otwiera się nie do końca.

Spróbuj porobić testy na różnych punktach AF.

Vitez, nie doczytałeś- oba obiektywy mu szukają - tzw "hunting".
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Kubaman
                        Vitez, nie doczytałeś- oba obiektywy mu szukają - tzw "hunting".
                        Doczytalem, moja odpowiedz dotyczyla dokladnie tego co zacytowalem - 17-40 4L a nie pierwszego postu tego watku .

Komentarz

• Rosolek
                          • 2005
                          • 9

oto czego sie dowiedzialem po wizycie w serwisie:
                          1. Korpus dziala "bezblednie", wszystkie sensory OK
                          2. Oba obiektywy dzialaja poprawnie

po podpieciu w serwisie obu obiektywow wszystko dzialalo i AF ostrzyl blyskawicznie...

wnioski z tego calego zajscia to:
                          - moj korpus chyba chcial spedzic jeden dzien w serwisie ot tak sobie
                          - ode mnie duzy plus dla serwisu (oblusga klienta na bardzo dobrym poziomie i w dodatku nic nie zaplacilem :grin: )
                          --< Rosolek >--

Komentarz

Pracuję...