Problem "ciemniowy"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

Problem "ciemniowy"

Właśnie złożyłem do kupy swoją pierwszą ciemnię. Chcę już lać wywoływacz do koreksu ale nie wiem jaki czas mam wywoływać - chodzi o wyw. Ilfosol 3 (ten nowy) i film PAN 100 oraz FP4. Szukałem już wszędzie ale nie znalazłem.

I drugie pytanie: kupiłem koreks 2-szpulowy Kaiser i nie wiem jak nim mieszać - czy obkręcać go do góry dnem czy kręcić tym trzpieniem (który obraca szpule wokół własnej osi)

Z góry dzięki za pomoc
  • Yenox
    Początki nałogu
    • 2007
    • 291

Kręć szpulą,
    ja kręcę co minutę przez 15 sekund.
    Nie wiem jak Kaiser ma to zrobione, ale musisz pamiętać o tym, żeby kręcić w dobrą stronę - aby film się nie odwinął ze szpuli (jak to bywa czasem w Krokusach)

A co do czasów to nie pomogę, moje tabelki nie uwzględniają Ifosol 3, jedynie Ifosol S...
    Pozdrawiam,
    Michał

Komentarz

• Gringo997
      Uzależniony
      • 2007
      • 516

BRON CIE PANIE BOZE!!!!

nie wolno krecic filmem bo bedziesz mial nie dowolany...
      przez 15sek co minute przechylaj koreks z pozycji pionowej do poziomej (takie jakby trzepanie o 90stopni)

pod tym linkiem znajdziesz czasy

najpierw nalej wody do koreksu z filmem i zostaw go na 15min film zmieknie i latwiej go bedzie poprawnie wywolac (nie boj sie ze jak wylejesz wode to bedize zabarwiona)..

jak wywolasz film , przerywaj woda, nalej wody do koreksu pomieszaj ze 3 razy i wylej, czynnosc powtorz dobre 10 razy.

potem wlej utrwalacz (potrzymaj 5min nic mu nie bedzie)

wylej przeplukaj woda znow ze 3 razy, nalej zmiekczacz pomieszaj odkrec koreks, powies film i podloz wanienke do filmow pod spod (albo garczek jakis) i na wiszacy lej strumieniem od samej gory zmiekczacz z koreksu...

film musi schnac dobre 12godz najlepiej w szafie bez ubran(zero kurzu) i koniecznie musi byc obciazony bo jak nie to Ci sie masakrycznie poskreca...

tyle ode mnie zycze powodzenia
      Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

Obsługa koreksu zalezy od ,instrukcji,a ta od budowy koreksu.Przerywać proces wywolania nalezy przerywaczem stosownym do stosowanej chemii.Wtedy starczy raz a nie dziesięć.Zbyt intensywne płukania ,wstępne moczenia ,surowa woda i częste a niekonieczne wymiany płynów niewskazane.Utrwalać w zaleznosci od przeznaczenia filmu.Co innego np.archiwalne a co innego np do celów policyjnooperacyjnych ?.Ważne są stężenia płynów ich dobór,temp,jej stabilnosc...
        To b.duzy i rozległy temat.Myslę że można taniutko dostac książki na ten temat.Pozdrawiam

Komentarz

• Yenox
          Początki nałogu
          • 2007
          • 291

Dlaczego?
          Z tego co czytałem -gdy zaczynałem wołać samemu - to własnie ludzie piszą o kręceniu szpulą... eh
          Pozdrawiam,
          Michał

Komentarz

• Tilt
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 36

Zamieszczone przez Gringo997
            BRON CIE PANIE BOZE!!!!

Heh, ale masz jakieś wsparcie?? ;]
            Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Komentarz

• Gringo997
              Uzależniony
              • 2007
              • 516

wyobraz sobie ze wywolalem juz w zyciu sporo filmow i osoba ktora mnie uczyla wywolywac kazala mi nawet sprawdzic jak nie wierze i wywolac sobie film krecac i potrzasajac i mial racje ze ten potrzasany jest lepiej wywolany

Komentarz

• Paenka
                Uzależniony
                • 2008
                • 727

a ile sie leje tego wywolacza do koreksu?
                ja rowniez czytalam o kreceniu, w przypadku mojego koreksu nie daloby rady potrzasac bo by wylecialo wszystko z niego tą dziurką do wylewania plynow
                Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• krwisty
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 372

sorry Gringo997, ale wiekszych bzdur jeszcze nie czytalem.
                  15 minut wstepnego namaczania, zwlaszcza przy malym obrazku, to bezdura. ma to sens przy filmach, gdzie jest warstwa antyrefleksyjna.
                  jesli chodzi o obracanie/krecenie. kwestia wyboru. ja obracam, ale znam takich co mieszaja. jesli byloby tak jak mowisz, to co z wolaniem rotacyjnym?
                  plukanie 3 razy? to za 5 lat mozesz negatywy wywalic do kosza. negatywy nalezy plukac pod biezaca woda kilkanascie minut. z uzyciem kaskady krocej.
                  a 12 godzin suszenia to tez jest bezdura.
                  Martin Gorczakowski

Komentarz

• janmar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3468

Zamieszczone przez Paenka
                    a ile sie leje tego wywolacza do koreksu?
                    ja rowniez czytalam o kreceniu, w przypadku mojego koreksu nie daloby rady potrzasac bo by wylecialo wszystko z niego tą dziurką do wylewania plynow
                    No,pisałem o instrukcji :smile:.Nie ma tak że jest jeden koreks ,prawda ?.Są przede wszystkim różne wielkoscią i kształtem.Ilośc płynu zalezy czy jest jedno czy tez wieloszpulowy. Kreseczkami zwykle zaznaczone min i max.poziomy.Np. pięć szpul,koreks w kształcie walca ,szpulowy [b,popularne].Można wywoływać jeden film lub więcej.Płynu odpowiednio.Są zaznaczone poziomy,ale chodzi o to przy koreksach żeby cały film był zalany[ zalany powoli,delikatnie].Pokreca się np.co min.Nie wstrząsać [to nie film o Bondzie]Na styku z emulsją roztwór wchodzi w reakcję wyczerpuje się.Pokręcając szpulą doprowadzamy nowy.Potrząsając spowodujemy poplamienie odzieży [przez tę "dziurkę do wylewania płynów"]No,no bez żartów panowie Co gorsze zapowietrzymy powierzchnię negatywu banieczkami powietrza.Rozmiękczona emulsja szczególnie w końcowej fazie procesu też jest delikatna.A więc grzecznie proszę.Koreks stoi, my spokojnie od czasu do czasu wykonujemy obrót.Nie ma stałej liczby czy metody.Jeśli słaby roztwór do drobnoziarnistego procesu wywołania ~~ 100min to co kilka min.Jeśli inna ciecz i wywolanie forsowne ~~ 5min to co 20 sek,itp,itd.Oprócz koreksów używa się też tanków ,kiuwet.No,nie ma lekko jest tego trochę ,na pewno nie wyczerpie tematu w jednym poscie :smile:Pozdrawiam
                    Aha,tak jak pisze krwisty .Jak ktoś nie wie to lepiej niech nie pisze bo szkoda komus zniszczyc zdjęcia,prawda?
                    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• aligator16
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 457

No dobra czyli mam krecic szpula.
                      A co z czasami? Na http://www.digitaltruth.com/devchart.html tez patrzylem - nie ma wzmianki o kombinacji tego wywolywacza i tego filmu
                      Aha i czy jezeli mam wywolywacz i utrwalacz ilforda to czy musze miec tez przerywacz tej firmy?

Komentarz

• Gringo997
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 516

fp4 tym wywolasz ale o panach zapomnij, dokup sobie Id-11 i bedzie po klopocie

co do plukania, wywolywania, utrwalania , suszenia i innych kazdy ma swoja szkole...

a wy tylko chcecie bic piane...

Komentarz

• jkl8
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 274

Zamieszczone przez Gringo997
                          co do plukania, wywolywania, utrwalania , suszenia i innych kazdy ma swoja szkole...
                          No trochę w tym racji, ja np. obracam koreksem, czasami w osi poziomej, a kiedy indziej w osi pionowej. Od razu napiszę, że mój koreks ma taki dodatkowy dekielek wciskany na pokrywę i w ten sposób nic się z niego nie wylewa. Oczywiście istnieje pewne zagrożenie że "majdając" tak koreksem do góry nogami spowoduje przyklejenie się pęcherzyków powietrza do emulsji, osobiście radzę sobie z tym w taki sposób, że po całej operacji obracania stawiając koreks delikatnie, kilkakrotnie opukuję go o podłoże. Bez względu na to czy kręcisz szpulą czy koreksem to warto zastosować to opukiwanie przy wlewaniu płynów lub mieszaniu właśnie po to żeby uwolnić ew. powietrze.
                          W całym kręceniu ważne jest to aby wymienić płyn, który aktualnie znajduje się w bezpośrednim kontakcie z błoną, a i jeszcze jedno zawsze może dojść do niedowołania filmu bez względu na metodę mieszania. Wystarczy zbyt rzadko lub za mało energicznie mieszać - wymieniać płyn mający kontakt z błoną.

Komentarz

• krwisty
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 372

a wy tylko chcecie bic piane...
                            szkola, szkola, ale poswiadczanie nieprawdy to zupelnie inna sprawa
                            Martin Gorczakowski

Komentarz

• Paenka
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 727

dzięki za rady, ja mam koreks odkupny więc bez instrukcji

tak piszecie o tym procesie jakby to było bóg wie jak trudne...no normalnie boję się aż wywołać swój pierwszy film
                              Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

Pracuję...