Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Krótka piłka -
używam 'pstrykałki', czyli 300v. Myślałem o czymś solidniejszym (chciałem zapolować na serię 1, albo 3), ale trafia mi się okazja kupienia Eosa 30 Date za ok 160 PLN. Body w stanie igła. Warto?
Czy różnica jest na tyle znacząca, że warto się przesiąść z 300??
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Powiedzmy że twój entuzjazm prawie mnie przekonał.. A jakie są merytoryczne argumenty za???
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Teraz jest moment, żeby kupować najlepsze istniejące korpusy analogowe. Szukaj jedynki - pięć lat temu nie było Cię na nią stać, teraz też jest droga, ale już w zasięgu. Jak mawiało przysłowie: jak szaleć - to szaleć, jak kraść - to miliony, jak kochać - to księżniczki...
A tą trzydziestkę za 160 złotych to sobie kup jako drugie body nawet jak nikt nie będzie chciał jej od Ciebie kiedyś odkupić, to strata niewielka, to nie cyfra... Ludzie wydają dużo więcej miesięcznie na papierosy
1-ka kosztuje ok 500 PLN, i to w tej chwili chyba nieco więcej niż chcę wydać na puszkę (tzn taka jest opinia mojej drugiej połowy, ale ja ją powtarzam dla własnego bezpieczeństwa ). Pstrykam mocno amatorsko.
I chyba prędzej zdecydowałbym się na 5' z eye control. W sumie bajer, ale całkiem przyjemny 8)
Znalazłem też na eBayu dwa wynalazki.. Może ktoś wie co to jest?
i to w tej chwili chyba nieco więcej niż chcę wydać na puszkę (tzn taka jest opinia mojej drugiej połowy, ale ja ją powtarzam dla własnego bezpieczeństwa ). Pstrykam mocno amatorsko.
No ale to właśnie amatorzy i hobbyści wydają najwięcej na swoje hobby - masz wymówkę.
I chyba prędzej zdecydowałbym się na 5' z eye control. W sumie bajer, ale całkiem przyjemny 8)
Weź do ręki jedynkę - przejdą Ci bajery. JEDYNA WADA - waga. W zamian - miła świadomość, że to się qrdde NIE MA PRAWA ZEPSUĆ....
PS - nie palę, więc nie mam z czego dokładać do jedynki!
Zacznij palić, po miesiącu przerwij i wykarz na jakimś wykresie w Excelu ile dzięki tej mądrej decyzji zaoszczędzicie przez następny rok. I już...
A serio: ja bym szukał na najwyższej półce. Nie ma się co oszczędzać - przynajmniej przed śmiercią popstrykałbyś sobie fotograficznym Maybachem
Jeżeli nie chcesz kupić EOSa 3 to polecam EOSa 5. Trochę wolny AF, ale da się przeżyć. Na twoim miejscu starałbym kupić sobie EOSa 3. Świetny aparat i też ma ECF. Jeżeli możesz brać EOSa 30 za 160 zł w dobrym stanie to bierz. Nie ma co się zastanawiać. Ale te aparaty potaniały... a kiedyś kupowało je się za tyle kasy
Wiem że stan nie rewelacja, ale to też nie jest żadna super okazja. Znajomy ostatnio upolował 1-kę w Australii za $120 + wysyłka, a aparat wygląda i działa jakby miał za sobą 30 klisz..
A jeśli chodzi o inwestycje - już ja wiem jak urabiać swoją Panią
Rzecz w tym, że tak naprawdę nie planowałem zakupu puszki, ot tak trochę z czapy pojawiła się okazja. Więc wolę wydać 200 PLN na nowy korpus, niż na jakieś pierdoły czy akcesoria.
Chociaż cały czas czekam na ostateczne potwierdzenie, bo niestety podobno (news sprzed 30 min) ten 30 Date ma coś z pomiarem światła. Będę musiał dowiedzieć się na tamce o możliwe koszty naprawy..
asdfasfd: na celowniku mam też jedną 5. Chociaż trochę mnie zniechęca pięcio_punktowy focus..
Z innej beczki, możliwe że za ok 250 PLN mógłbym kupić Elana 7 z EyC. Więc jakaś alternatywa do walniętej 30ki.
A jeśli chodzi o prehistorię.. Ty mi wspominasz za ile kasy chodziły 3ki i 5ki, a ja pamiętam jak 10-12 lat temu, śliniłem się na widok 500N za 2 tysie.. No ale cóż - wtedy byłem szczęśliwym posiadaczem Zenita
Ale to jest stara jedynka - ja miałem na myśli 1V, on chyba za 500 złotych nie chodzi...
Wiem że stan nie rewelacja, ale to też nie jest żadna super okazja. Znajomy ostatnio upolował 1-kę w Australii za $120 + wysyłka, a aparat wygląda i działa jakby miał za sobą 30 klisz..
Mój miał 16 klisz na liczniku. Człowiek sobie przywiózł ze Stanów, miał się bawić na serio w fotografowanie i zaczął remont mieszkania... I aparat z całą kupą osprzętu, elkami jakimiś, lampami, dodatkowymi matówkami - zamienił się w kafelki do łazienki....
A jeśli chodzi o prehistorię.. Ty mi wspominasz za ile kasy chodziły 3ki i 5ki, a ja pamiętam jak 10-12 lat temu, śliniłem się na widok 500N za 2 tysie.. No ale cóż - wtedy byłem szczęśliwym posiadaczem Zenita
A teraz nadszedł czas zemsty za lata upokorzeń
Inna sprawa, że ja najlepsze zdjęcia to zrobiłem chyba Zenitem właśnie. Mniej przeszkadzał w fotografowaniu bo nie miał 8 klatek na sekundę, multispota i 42 polowego autofokusa...
Inna sprawa, że ja najlepsze zdjęcia to zrobiłem chyba Zenitem właśnie. Mniej przeszkadzał w fotografowaniu bo nie miał 8 klatek na sekundę, multispota i 42 polowego autofokusa...
Coś w tym jest :/ ja niedawno przesiadłem się z analoga i też mi jest się jakoś ciężko przyzwyczaić. Ciągle mam wrażenie, że EOS 40D niedoświetla i w ogóle coś jest z pomiarem światła. W dodatku pomiar punktowy działa tylko ze środkowym punktem AF i w ogóle 40D wydaje się jakiś mniejszy. Piąty palec nie do końca mi się mieści i się zsuwa. Strasznie denerwujące :/ Pewnie kwestia przyzwyczajenia. Ale muszę przyznać, że tęsknię za pełną klatką i zapachem filmów
Jester: no tu mnie masz.. Dla mnie jedynka to jedynka Ale właśnie skypiłem do kumpla via Poznań. Jego 1v złapany na eBayu kosztował $128 + $30 wysyłki
Zresztą z tego co widzę na eBayu, taki aparat można urwać za 500-600 PLN.
I aż boję się pytać za ile kupiłeś swoje body? Że o L_kach nie wspomnę.. Gość musiał mieć rzeczywiście parcie na ładną łazienkę Swoją drogą skandal.. Prędzej bym sprzedał samochód teściowej, niż jakąkolwiek śrubkę swojego Haparatu!
Zenitem pstrykam do dzisiaj. Zazwyczaj b&w, bo cały czas mam wrażenie że na eosie nie umiem uzyskać takich samych efektów.. I teraz nie wiem, czy to ja nie umiem zmienić standardu, i podobają mi się brzydsze zdjęcia, czy jednak wciąż jeszcze nie czuję canona?
gwozdzt: własnie wyszło na to, że sprawa 30_ki z tematu jest nieaktualna. Gubi focus, a naprawa to druga stawka tego aparatu. Skupiam się więc na wyrwaniu Elan 7, powinienem mieć ją za ~ 250 PLN, no i dodatkowo będę miał EyC
Ponieważ znajomi AUSie zadeklarowali również odstąpienie swojego EOS-5 QD w dobrym stanie, szukam chętnych. Jeśli jest ktoś zainteresowany body EOS-5, uderzajcie na prv :wink:
Ponieważ znajomi AUSie zadeklarowali również odstąpienie swojego EOS-5 QD w dobrym stanie, szukam chętnych. Jeśli jest ktoś zainteresowany body EOS-5, uderzajcie na prv :wink:
Wiem, gwozdzt. I pojawi się tam stosowne ogłoszenie. Powyższe to tylko w ramach podsumowania wątku. 5_kę i tak będę miał dopiero za 1-2 tyg.
Pozdrawiam
Komentarz