Eos 30

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rudi
    Bywalec
    • 2004
    • 241

Zdecydowana większość użytkowników po kalibracji i pstryknięciu kilku próbnych fotek właściwie wyłącza na stałe
    Widocznie należe do zdecydowanej mniejszości Myślę że tu wchodzi w grę indywidualne nastawienie. Teraz fotografowałem Igry (juwenalia) przy włączonym EC i zawsze ostrzył tam gdzie "mu" okiem wskazałem

czy BP200 pasuje do EOS'a 30?! Zawsze był to BP300...
    masz rację BP300 to ja się pomyliłem

Komentarz

• piotrkula
      Bywalec
      • 2004
      • 139

Zamieszczone przez Rudi
      Widocznie należe do zdecydowanej mniejszości
      chyba nie, bo ja tez uzywam, co prawda w mojej piatce jest tylko piec aktywnych pol, ale bardzo sobie to chwale, kiedys zawsze kadrowalem na srodek i przesuwalem aparat, teraz tego nie musze robic. uwazam ze uzywanie eye contol to kwestia malego treningu oka nie wszytkim sie chce i tyle - potem mowia, ze to do d..., ja sie z tym nie zgadzam i polecam.
      pozdrawiam
      piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
      Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
      VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Rudi
        Bywalec
        • 2004
        • 241

potem mowia, ze to do d..., ja sie z tym nie zgadzam i polecam
        No w końcu, ktoś kto tego używa.

Jednak powszechnie spotykam się z opinią: "jakbym wiedział to kupiłbym np. 33 zamiast tej 30"

Pozdrawiam
        Rudi

Komentarz

• Ciepły
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 48

Też używałem EC w 30 i uważam że to bardzo dobry wynalazek, dlatego z premedytacją kupiłem 30 a nie 33. Fakt, że trzeba się do tego przyzwyczaić i chcieć to używać, a nie wszystkim jest to potrzebne więc pewnie dlatego Canon wprowadził dwa modele 30 i 33. Teraz przesiadłem się na 10D i troszkę ubolewam że nie mam EC. Pozdrawiam
          Canon EOS 7D MK II + EF 100-400f/4,5-5,6 L IS + EF70-200f/2,8 L IS II + EF 24-105 L IS f/4 + EF-S 10-22f/3,5-4,5 i cały potrzebny zakres pokryty + EF 50 f/1,8 II + EX 580 II + EX 420

Komentarz

• Rudi
            Bywalec
            • 2004
            • 241

Jeszcze jedna sprawa.
            Obiło mi się kiedyś o uszy, ale nie wiem na ile ta infromacja jest prawdziwa, że tylko 30 (33 już nie), ma opcje wyzwalania błysku modelującego. Jednak zaznaczam nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa.
            Tak więc jeśli ktoś planuje zakup 33 to niech lepiej sprawdzi czy też pozwala na błysk modelujący.

Pozdrawiam

Komentarz

• Fajer
              Początki nałogu
              • 2004
              • 290

Słuchajcie, coś wyczytałem, że do rożnic między 30/33 a 30V/33V dochodzi jeszcze obudowa. Wiem, że na wygląd ona się różni, bo to widać na zdjęciach - ma jakąś powłokę, ale podobno jest z jakiegoś metalu " w odróżnieniu od starszej wersji". Wiecie coś na ten temat?
              [fotolog] faj3r.blogspot.com
              [galeria] www.tgf.art.pl
              ----
              EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• Rudi
                Bywalec
                • 2004
                • 241

W 30/33 obudowa jest wykonana z aluminium, a w 30V/33V obudowa jest ze stopu aluminium i magnezu.

Komentarz

• Fajer
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 290

to jak to jest, że waga się właściwie nie zmieniła (w zależności od "reklamówki" ok. 5g)?
                  w sumie 'V' powinien być chyba pożądnie cięższy, nie?
                  [galeria] www.tgf.art.pl
                  ----
                  EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• Rudi
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 241

O ile się nie mylę, dodanie magnezu nie wpływa na wagę, a raczej na wytrzymałość samego korpusu.

Komentarz

• Fajer
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 290

hmm... może fakt..
                      Zasugerowałem się tym, że wszystkie aparaty ze stopów magnezowych są znacznie cięższe od 30/33/30V/33V, ale może przyczyna leży w konstrukcji korpusu i "bebechach" a nie samych stopach magnezu
                      [galeria] www.tgf.art.pl
                      ----

Komentarz

• Rudi
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 241

przyczyna leży w konstrukcji korpusu i "bebechach"
                        To fak japony mają długą tradycję do wypruwania bebechów

Komentarz

• Fajer
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 290

Zamieszczone przez Rudi
                          przyczyna leży w konstrukcji korpusu i "bebechach"
                          To fak japony mają długą tradycję do wypruwania bebechów
                          Katana Canon Hatmokake Koniciua! Adzia!

W sumie L-ki są jak żyleta.. yyy .. znaczy Katana

...

Ale wracając od tematu, Ciekaw jestem co da ten "Magnez". Jakie to ma właściwie parametry.
                          [galeria] www.tgf.art.pl
                          ----

Komentarz

• Rudi
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 241

W powiązaniu z aluminium korpus jest bardziej wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne, kolor, inny w dotyku no i nie przyciąga metali jak magnes, ale może przyciąga dziewczyny :P a w tabletkach to pomaga w koncetracji i myśleniu... hehe

Komentarz

• trud

Ktoś tam coś bąkał o Eos300 do Eos 30 . Jak można porównywać lustrzankę kompaktową z aparatem fotograficznym ? W trzy setce mamy połowę władzy nad obrazem w porównaniu do trzydziestki. Największa wada Eos 300 to, że nigdy do końca nie jest manualny. To już starsza wersja trzydziestki, Eos 50 jest bardziej profi niż 300. To dwie zupełnie inne klasy sprzętu. Można porównywać 300 do 300V, 300V do 3000V, bo to są klasy kompaktowe i faktycznie różnią się duperelami. Ale żeby 300 do 30 , ojojoj.

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez trud
                                Można porównywać 300 do 300V, 300V do 3000V, bo to są klasy kompaktowe
                                Wg ogolnie przyjetej klasyfkacji aparaty kompaktowe maja: niewymienny obiektyw, brak lustra, male wymiary (wlacznie z obiektywem).
                                Pod tym wzgledem nie nazwalbym 300tek aparatami kompaktowymi , raczej 'klasa amatorska lustrzanek' a nie 'klasa kompaktowa'.

Komentarz

Pracuję...