Prosba o pomoc w wyborze lustrzanki analogowej.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • violinman23
    Coś już napisał
    • 2006
    • 97

Prosba o pomoc w wyborze lustrzanki analogowej.

Witam. Chciałbym prosic o porade dot. wyboru lustrzanki analogowej.
    Chciałbym kupic za w miare niskie pieniądze w miare dobry aparat. Co radzicie?
    Nowy? Uzywany? Aparat z bagnetem EF, poniewaz mam takie obiektywy.
    I czy mozna kupic uzywanego eos'a 1 za ok. 400zł?
    Z góry dzieki, jesli chodzi o analogi to jestem zielony.
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Marzyciel EOS 1 za 400 PLN, za tą kasę dostaniesz 300V nowy albo i zapłacisz mniej (szukaj w FotoJoker'ze).
    Możesz poszukać 30/33 ale tutaj tylko używki w tej cenie, jeśli będziesz miał szczęście.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Viracocha
      Uzależniony
      • 2004
      • 853

Ja polecałbym EOS-a 50/50e lub 5. Oczywiście sprzęt używany.

Komentarz

• violinman23
        Coś już napisał
        • 2006
        • 97

Dzieki za odpowiedzi No z tym eosem 1 za 400 to tak podejzewałem ze to niemozliwe. A w praktyce czym róznią się 300 od 300v albo 3000v i te 30/33 oraz 50/50e i 5 ?
        Moje gnioty.

Komentarz

• an_zak
          Początki nałogu
          • 2006
          • 427

Komentarz

• michal.wrobel

Cześć.
            EOS 300V kosztuje w Fotojokerze w Gdańsku (Galeria Bałtycka) 199 pln.
            Za 400 PLN można kupić spokojnie EOSa 50 w super stanie z dodatkami (bardzo dobry aparat) lub EOSa 5 w całkiem niezłym. W zastosowaniach amatorskich jest to zupełnie wystarczający sprzęt.

Obecnie ceny sprzętu analogowego są dość niskie więc ja pokusiłem się o EOSa 1N. Jestem z niego bardzo zadowolony. Ergonomia obsługi i jakość wykonania są oczywiście na najwyższym poziomie. Dodatkowo dochodzi satysfakcja z posiadania profesjonalnego sprzętu, który jeszcze parę lat temu był obiektem westchnień.
            Fotografia analogowa ma to do siebie, że to obiektyw robi zdjęcie a nie body (niektórzy twierdzą, że nie obiektyw a fotograf Jakość zdjęć z 1 jest taka sama jak z 50 i 500, które miałem wcześniej. Oczywiście można argumentować, że ma lepszy autofocus i pomiar światła ale jeżeli uda się już ustawić ostrość i parametry ekspozycji to nawet Zenit wykona dobre zdjęcie.
            Podsumowując - jeżeli masz już obiektyw(y), który zaspokaja wszystkie Twoje potrzeby to dopiero wtedy warto się ładować w hi-endowe body.
            pozdrawiam

Komentarz

• violinman23
              Coś już napisał
              • 2006
              • 97

No głownym obiektywem bedzie EF 50/1.4. Aparacik ma słuzyc do róznych celów, gdzie moj 350D sobie nie poradzi (głównie o wielkosc matrycy chodzi, ze aps-c a nie pełnoklatkowa). Dlatego tez nie chciał bym aby aparat był calkowicie amatorski. A co do robienia dobrych zdjec zenitem czy prakticą to sie zgadzam Da sie tymi aparatami zrobic dobre zdjecia. Od praktici zaczynałem

Pozdrawiam

P.S. Ile moze kosztowac EOS 1N bez motoru?
              Ostatnio edytowany przez violinman23; 6211.
              Moje gnioty.

Komentarz

• matmak
                Coś już napisał
                • 2007
                • 90

http://allegro.pl/search.php?closed=...&category=8845
                :razz:

Komentarz

• papierzyna
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 122

Za 400 zł to polecam EOS5. Szybka migawka, dobry AF, wbudowane wspomaganie AF i wbudowany flash (z ruchomym palnikiem!:-)) o liczbie 17.

Komentarz

• iktorn92
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 605

1n bez motoru gdzieś około 1000zł. Ja ci proponuje 50/50e. Ja mam i jestem potwornie zadowolony. Naprawdę świetne sprzęcicicho. Kawał aparatu dobry AF i solidna konstrukcja. Ja mam swoją 50e do sprzedania po okazyjnej cenie więc jk chcesz pomyśleć o nim to pisz PW to sie dogadamy. Naprawde myślę że jak kupisz coś tej klasy to się nie zawiedziesz a nawet zaczniesz robić w analogu bo 350 taka mała....
                    Flickr
                    Portfolio Ślubne

Komentarz

• CEDR

EOS 5 mam 7 lat polecam. Cena w stodole 400-700zł. Lampy EZ.
                      EOS 50 też dobry, plusem są lampy EX które przełożysz do cyfry.
                      Kolega foci eos 300 od kilku lat,to co wyprawia tym plastikiem jest godne podziwu, ma facet talent. poz.

Komentarz

• guciu_ch

Ja mam eos A2E (amerykanski odpowiednik EOS 5 ). Duzego doswiadczenia nie mam, ale jezeli chodzi roznice miedzy EOS 3000 a A2E - przepasc . Kilka moich uwag:
                        - EOS5 chodzi na baterie 2CR5 - wiec troche drogo wychodzi
                        +z tego co sie orientuje to akumulatory nadaja sie do zdjec tylko bez lampy
                        - EOS50 ma batteryPack na AA (ktos moze potwierdzic? )
                        - EOS5 - ergonomia - dla mnie rewelka, zwaszcza z gripem
                        - EOS5 - w porownaniu do EOS3000 z dwa, trzy razy wiekszy
                        - EyeControl - w pionowym kadrze nie dziala - ja praktycznie go nie uzywam, ale foce glownie stale sceny
                        Pozdr!

Komentarz

• adriano

zdecydowanie 50E jestem z niego bardzo zadowolony (oczywiscie poz tym ze go ostatnio uszkodzilem ale to tylko moja wina)

Komentarz

• guciu_ch

I jeszcze jedno. 5 ma spota, a 50E juz nie.

Komentarz

• 2ev
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 17

Za 400 zł można kupić EOS 30/33 w naprawdę dobrym stanie.

To jest bardzo dobry aparat, lepszego nie potrzeba.
                              Bardzo wytrzymały, dobrze zbudowany, dobry autofokus (7 pkt.)
                              cichy i szybki.

Pozdrawiam
                              2EV
                              C 60D + R XR2
                              Galeria 2EV

Komentarz

Pracuję...