Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szukam Obiektywu Do Canona Ef Z Duzym Zakresem Ogniskowej
Szukam Obiektywu Do Canona Ef Z Duzym Zakresem Ogniskowej
Witam
Pod koniec Maja zamierzam kupic do swojej analogowej lustzanki Canona EOS 650 obiektyw.
Na obiektyw ten chcialbym przeznaczyc nie wiecej niz 300 zl (Oczywiscie wolalbym kupic tanszy).
Chcialbym aby obiektyw mial duzy zakres ogniskowej i autofocus.
Obiektyw chcialbym aby pozwolil mi podjac takie tematy jak Reportaz , Street Foto/Ludzie , Portet oraz Ptaki.
Pytanie moje jest takie , co doradzicie ?
Przy okazji zadam rowniez inne pytanie z dzialu AF o ktorym wiem tylko troche , zauwazylem trzymajac raz w reku Nikona D200 z jakims obiektywem ze ma taka fukncje taka ze mozna wybierac rozmieszczeniu punktu ostrosci.
Wygladalo to mniejwiecej w praktyce tak ze patrzylo sie w wizjer i widzialo sie kilka-kilkanascie kwadracikow rozmieszczonych w roznych miejscach (np. Jeden byl w centrum , Drugi byla na lewo od niego itp.) , ustawialo sie punkt ostrosci na np. kwadracik w prawym gornym rogu i wtedy obiektyw odzwierciedlal obraz ostry wlasnie tylko w tym rogu.
Czy to jest opcja drozszych obiektywow do lustrzanek cyfrowych
czy jest to opcja powrzechna i zakupujac obiekyw AF do Korpusu z AF bede mial taka opcje napewno ?
Jak to jest z tym ?
Proponuję poszukać używanego Tamrona 28-200 XR Aspherical (IF) AF. Ciemne toto (f/3.8-5.6), niezbyt szybki AF, ale całkiem dobrze się sprawuje z analogiem. Wiem bo mam. Na kliszy rycuje całkiem fajnie. Na Allegro może uda ci się znaleźć w założonym budżecie. Ewentualnie niewiele drożej.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Witam
Pod koniec Maja zamierzam kupic do swojej analogowej lustzanki Canona EOS 650 obiektyw.
Na obiektyw ten chcialbym przeznaczyc nie wiecej niz 300 zl (Oczywiscie wolalbym kupic tanszy).
A jeszcze lepiej, żeby za darmo dali...
Moim zdaniem za 300zł to z AF jedynie EF50/1.8II warto kupić, ewentualnie jakiś starszy przyzwoity zoomik typu 35-70/3,5-4,5 bądź 28-80/3,5-5,6 USM mkI
Zamieszczone przez Morfiko
Chcialbym aby obiektyw mial duzy zakres ogniskowej i autofocus.
Obiektyw chcialbym aby pozwolil mi podjac takie tematy jak Reportaz , Street Foto/Ludzie , Portet oraz Ptaki.
Pytanie moje jest takie , co doradzicie ?
Zmienić podejście do tematu i szukać obiektywów o krotności rzędu 3-4x. Masz wtedy o wiele większe szanse znaleźć przywoite szkło.
Zamieszczone przez Morfiko
Przy okazji zadam rowniez inne pytanie z dzialu AF o ktorym wiem tylko troche , zauwazylem trzymajac raz w reku Nikona D200 z jakims obiektywem ze ma taka fukncje taka ze mozna wybierac rozmieszczeniu punktu ostrosci.
Wygladalo to mniejwiecej w praktyce tak ze patrzylo sie w wizjer i widzialo sie kilka-kilkanascie kwadracikow rozmieszczonych w roznych miejscach (np. Jeden byl w centrum , Drugi byla na lewo od niego itp.) , ustawialo sie punkt ostrosci na np. kwadracik w prawym gornym rogu i wtedy obiektyw odzwierciedlal obraz ostry wlasnie tylko w tym rogu.
Czy to jest opcja drozszych obiektywow do lustrzanek cyfrowych
czy jest to opcja powrzechna i zakupujac obiekyw AF do Korpusu z AF bede mial taka opcje napewno ?
Jak to jest z tym ?
Ilosć punktów ostrości zalezy od aparatu, a nie od obiektywu!
W EOS 650 masz jeden punkt na środku i tak będzie z każdym obiektywem.
Jeśli chcesz mieć więcej punktów, to szukaj innego aparatu, a nie obiektywu.
Morfiko a jakiego obiektywu obecnie używasz i czego Ci w nim brakuje?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Alez ja tam mnostwo madrosci wyczytalem ......
Proponuje Ci taki uklad jesli nie chcesz pomoc to daruj sobie bo Twoj komentarz mial dla mnie taka wartosc jak komentarze ludzi na WP...
Proponuje Ci taki uklad jesli nie chcesz pomoc to daruj sobie bo Twoj komentarz mial dla mnie taka wartosc jak komentarze ludzi na WP...
No ale Vitez dobrze Ci radzi. Nie ma co tego brać personalnie. Na tak postawiony przez Ciebie problem jedyna sensowna odpowiedź jest zwarta w przytoczonym linku. Kup jakikolwiek najtańszy obiektyw. Porób trochę zdjęć i zobaczysz czego tak na prawdę potrzebujesz. Zoom o dużym zakresie za sumę jaką chcesz na niego wydać będzie niewiele wart. Po prostu szkoda trzech stówek.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Kolekcjonerze.
Pozwole sobie zacytowac najmadrzejsze "rady" ktore zostaly zawarte w temacie do ktorego dostalem link :
" - Nie mogles podejsc dosc blisko? Moze warto pomyslec o czyms dluzszym?
- Nie mogles odejsc dosc daleko? Moze lepszy bylby szeroki kat?
- Wkurzalo Ci chodzenie tam-i-z-powrotem, zeby miec dobry kadr? Moze zatem jestes typem, ktoremu bardziej pasowalby zoom?
- Chcialbys miec "bardziej rozmyte tlo"? Trzeba pomyslec o jasniejszym obiektywie.
- Zdjecia sa jakies takie mdle (i jestes pewny, ze to nie wina techniki pstrykania)? Hmm, czyli potrzeba cos lepszej jakosci... "
Nie uwarzasz ze sa ta rzeczy jasne o ktorych wie kazdy kto poswicil conajmniej jeden wieczor.
Napisalem w poprawnie w polskim jezyku jakich tematow dzieki temu obiektywowi chcialbym sie podjac sa to Reportaz / Ludzie / Street Foto / Portet , Sport sa to tematy ktore w moim odczuciu sa powiazane ze soba jesli chodzi o obiektyw.
Jest to obiektyw z duzym zakresem ogniskowej z auto focusem na mocowanie EF do Canona.
Obiektywy takie dostepne sa raczej bez wiekszych problemow chocby na allegro , zebym nie byl golo slowny to i moze kilka linkow podam :
http://www.allegro.pl/item192451304_...apan_hoya.html
COSINA 28-105mm f2.8-3.8MC AF ZOOM - Tak wiec obiektyw ma dosc duzy zakres ogniskowej , jest nie byle jakiej firmy , noi przedewszystkim jest bardzo jasny bo minimalna przeslona 2,8-3,8 to calkiem niezla liczba
Sa to obiektywy ktore znalazlem bez zadnego problemu wchodzac na allegro do dzialu Canon na pierwszej stronie i dajac cene maksymalna 350 zl.
Moglbym prosic abys/Cie powiedzieli co w tych obiektywach brakuje.
Bo w przynajmniej niektorych jasnosc jest satysfakcjonuja oraz zakres ogniskowej rowniez.
A wiec co w nich moze byc nie tak ? Moze naprzyklad Soczewki slabej jakosci ?
Powiem ze nastawiajac sie na kupno obiektywu nastawilem sie kupno takiego obiektywu ktora da mi mozliwosc robienia zdjec dobrej jakosci , znaczy to ze chcialbym aby kolory byly odzwierciedlone jako ostre i wyraziste a nie mdle , chcialbym miec mozliwosc otrzymywania duzego i plynnego rozmazania tla czyli dobrego bokehu (wiaze sie miedzy innymi ze swiatlem (czym mniejsza przeslona tym mniejsza glebia ostrosci i co za tym idzie wiekszy bokeh)) i jak juz mowilem chcialbym aby obraz byl odzwierciedlany plynnie a nie jak to w moim odczuciu bywa czesto przy analogach -> http://plfoto.com/1226576/zdjecie.html gdy spojrzalem na to zdjecie odrazu wiedzialem iz jest one zrobiene analogiem , dosc charakterystyczny jest taki dosc mdlawy kolor i malutkie biale plamki przez co kolor zdaje sie mnien kontrastowy i wyrazisty.
Pozdrawiam i Dziekuje z Gory za Sensowna/e odpowiedz/i
"Nigdy nie zakładaj, że należy Ci się odpowiedź. Nie należy się - w końcu nie płacisz za to. Otrzymasz odpowiedź, jeżeli na nią zasłużysz - gdy zadasz solidne, interesujące i zmuszające do myślenia pytanie. Takie, które może wzbogacić wiedzę ogółu, a nie takie, które jedynie wyciąga od innych informacje."
Odpowiedzi juz otrzymales. Co z nimi zrobisz - zalezy od ciebie. Nikt za ciebie decyzji nie podejmie bo w koncu to twoje pieniadze. Tylko nie kontynuuj w tonie takim jak powyzej...
Sugeruje ci przebrac obiektywy, wybrac te ktore cie interesuja pod wzgledem zakresu i ceny, poszukac opinii na ich temat a potem wrocic tu i zadac nieco lepiej postawione pytanie.
Problem z obiektywami powyżej jest taki, że najprawdopodobniej żadnego nie uda się kupić za taką kasę jaką będziesz miał.
Poszukaj sobie tych szkieł w jakimś sklepie internetowym i zobaczysz ile są warte nowe egz.
LepP
5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM
Komentarz