Eos 10

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • drumandbass
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 36

heh ja ostatnio dorwalem eosa10s za grosze
    nie moge sie doczekac kiedy nim sie pobawie mimo ze jestem "plastikowym dzieckiem internetu" i cyfry sa dla mnie bardziej userfriendly
    bylo troche gratow
    i ciagle malo

Komentarz

• moregun
      Początki nałogu
      • 2006
      • 351

to skoro sigma 400 f5.6 działa z eos 10 to napewno moja sigma 300 f4 też działa.
      napewno działa z eos5.

Komentarz

• Viracocha
        Uzależniony
        • 2004
        • 853

Zamieszczone przez moregun
        to skoro sigma 400 f5.6 działa z eos 10 to napewno moja sigma 300 f4 też działa.
        napewno działa z eos5.
        Z tego co wiem, to problemy z niekompatybilnością Sigmy z analogowymi korpusami Canona występowały w EOS-ach 30, 3 i nowszych. Nie słyszałem o problemach z wcześniejszymi modelami.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zamieszczone przez Viracocha
          Z tego co wiem, to problemy z niekompatybilnością Sigmy z analogowymi korpusami Canona występowały w EOS-ach 30, 3 i nowszych. Nie słyszałem o problemach z wcześniejszymi modelami.
          Dokładnie tak, problemy z kompatybilnością dotyczą wyłącznie cyfranek oraz 3, 30/33, 30v/33v, 300v, 300x, 3000v i prawdopodobnie 1v.

EDIT:
          Jak by ktoś kiedyś miał się sugerować tym postem, to po uwagach Poohutcha i Kolekcjonera dodaję do listy: 50/50e oraz 300

A wnioski...
          ...patrz dwa posty niżej
          Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Poohutch
            Bywalec
            • 2005
            • 156

Z tą kompatybilnością nie jest tak prosto jak mówisz. Z moim EOSem 10 kupiłem tokinę (tak, tokinę) 28-70 2,8-4,5 (z czerwonym paskiem ) , która nie była już kompatybilna eosem 300 (bez V czy X). Moja sigma 90/2,8 macro nie była kompatybilna z EOSem 50 itd. Za to moja sigma 300/4 APO macro hsm jest kompatybilna z eosem 400d w pełnym zakresie przysłon. Dodam jeszcze, że zarówno moje 24/2,8 jak i 90/2,8 były kompatybilne z EOSem D60. I to jest dla mnie największe zaskoczenie, że obiektyw, który nie działa z eosem 50E działa z eosem d60. Dodam jeszcze, że sprzedawca ze stodoły zarzakał się, że sigma 400/5,6 APO dzała z eosem 1D MkIIn.
            Ostatnio edytowany przez Poohutch; 3772. Powód: pomyłka drukarska :)
            Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
            Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez Poohutch
              Z tą kompatybilnością nie jest tak prosto jak mówisz. Z moim EOSem 10 kupiłem tokinę (tak, tokinę) 28-70 2,8-4,5 (z czerwonym paskiem ) , która nie była już kompatybilna eosem 300 (bez V czy X). Moja sigma 90/2,8 macro nie była kompatybilna z EOSem 50 itd. Za to moja sigma 300/4 APO macro hsm jest kompatybilna z eosem 400d w pełnym zakresie przysłon. Dodam jeszcze, że zarówno moje 28/2,8 jak i 90/2,8 były kompatybilne z EOSem D60. I to jest dla mnie największe zaskoczenie, że obiektyw, który nie działa z eosem 50E działa z eosem d60. Dodam jeszcze, że sprzedawca ze stodoły zarzakał się, że sigma 400/5,6 APO dzała z eosem 1D MkIIn.
              O problemach starszych modeli tokiny to słyszałem, ale o tym że 50-tka ma problemy z sigmami to nie.
              Wniosek: jeśli starsze szkło to "only canon"

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez MacGyver
                O problemach starszych modeli tokiny to słyszałem, ale o tym że 50-tka ma problemy z sigmami to nie.
                No ja mam 50E i z tego co się dowiedziałem to był właśnie pierwszy Canon, w którym zaczęły się dziać problemy z sigmami. Także już wtedy jak kupiłem (nowego) to trzeba było uważać. Zdajsie że to co napisałeś powyżej /wniosek/ powinno być naczelna zasadą .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Poohutch
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 156

Ja wyznaję inną zasadę: jeśli nie canon to tamron o problemach tamronów nie słyszałem. Tyle, że nie słyszałem też o jakichś wybitnych szkłach AF tamrona starszych niż na przykład SP 90/2,8 macro. Jeżeli sigma albo tokina, to albo sprawdzić z body, albo budować zestaw w oparciu o korpus z tego samego okresu co obiektywy. Oczywiście dotyczy to głównie fotografii analogowej i jest uciążliwe w przypadku późniejszego upgrade korpusu. Jednak, jeżeli ktoś kupił już stary korpus, to rekomenduję rozważenie takiej opcji.
                  Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez Poohutch
                    ...Tyle, że nie słyszałem też o jakichś wybitnych szkłach AF tamrona starszych niż na przykład SP 90/2,8 macro.
                    Właśnie :-)
                    Jeżeli sigma albo tokina, to albo sprawdzić z body, albo budować zestaw w oparciu o korpus z tego samego okresu co obiektywy. Oczywiście dotyczy to głównie fotografii analogowej i jest uciążliwe w przypadku późniejszego upgrade korpusu. Jednak, jeżeli ktoś kupił już stary korpus, to rekomenduję rozważenie takiej opcji.
                    Moim zdaniem takie szkło to warto kupić, ale za 200-300 zł, nie więcej. Padnie body, trzeba będzie wymienić na nowsze i się potem człowiek będzie bujał przez pół roku na allegro, żeby pozbyć się szkła z nie za dużą stratą. Zwróć uwagę jak nisko kończy się na allegro licytowanie bardzo dobrej optycznie sigmy 24/2.8, która nie chodzi z nowymi body Canona.

Komentarz

• .69

a jak jest z m42 i pomiarem światła w eosie 10?
                      podpinając jupitera 135 mi zwariował.

normalne dla tego modelu? (body)

Komentarz

• an_zak
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 427

no i warto uprzedzic potencjalnych nabywcow eosa 10 ze znajduje sie on w grupie eosow ktore moga miec problem ze smarem na migawce, jak eosy serii 6XX

Komentarz

• thorin
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1990

Niewiem jak jest w 10tkach ale moja 600tka z podpietym szklem m42 na AV ustawia przyslone 1.0 co pozwala mi na rezygnacje z wszelkiej masci dandelionow, obawiam sie ze w pozniejszych modelach tak kolorowo juz pewnie nie ma, i pokazuja przyslone "00". An_zak, wspomniec tez warto ze wymiana smarow to jak wymiana baterii, to nie "wyrok smierci" dla aparatu.

Komentarz

• Poohutch
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 156

Właśnie :-)

Moim zdaniem takie szkło to warto kupić, ale za 200-300 zł, nie więcej. Padnie body, trzeba będzie wymienić na nowsze i się potem człowiek będzie bujał przez pół roku na allegro, żeby pozbyć się szkła z nie za dużą stratą. Zwróć uwagę jak nisko kończy się na allegro licytowanie bardzo dobrej optycznie sigmy 24/2.8, która nie chodzi z nowymi body Canona.
                            To fakt, dlatego tej sigmy nie sprzedałem tylko "używam u cioci na imieninach" - odpowienia ogniskowa i świetna jakość na przysłonie 2,8 (na innej nie chodzi z 400D) daje dobre efekty, na pewno lepsze niz mój 12-24 przy 24mm i więcej światła zastanego wpuszcza. Ale nie posunę się do polecania jej do cyfry jednak czasem trzeba przymknąć, i tutaj muszę zmieniać obiektyw.

Komentarz

Pracuję...