Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
heh ja ostatnio dorwalem eosa10s za grosze
nie moge sie doczekac kiedy nim sie pobawie mimo ze jestem "plastikowym dzieckiem internetu" i cyfry sa dla mnie bardziej userfriendly
to skoro sigma 400 f5.6 działa z eos 10 to napewno moja sigma 300 f4 też działa.
napewno działa z eos5.
Z tego co wiem, to problemy z niekompatybilnością Sigmy z analogowymi korpusami Canona występowały w EOS-ach 30, 3 i nowszych. Nie słyszałem o problemach z wcześniejszymi modelami.
Z tego co wiem, to problemy z niekompatybilnością Sigmy z analogowymi korpusami Canona występowały w EOS-ach 30, 3 i nowszych. Nie słyszałem o problemach z wcześniejszymi modelami.
Dokładnie tak, problemy z kompatybilnością dotyczą wyłącznie cyfranek oraz 3, 30/33, 30v/33v, 300v, 300x, 3000v i prawdopodobnie 1v.
EDIT:
Jak by ktoś kiedyś miał się sugerować tym postem, to po uwagach Poohutcha i Kolekcjonera dodaję do listy: 50/50e oraz 300
Z tą kompatybilnością nie jest tak prosto jak mówisz. Z moim EOSem 10 kupiłem tokinę (tak, tokinę) 28-70 2,8-4,5 (z czerwonym paskiem ) , która nie była już kompatybilna eosem 300 (bez V czy X). Moja sigma 90/2,8 macro nie była kompatybilna z EOSem 50 itd. Za to moja sigma 300/4 APO macro hsm jest kompatybilna z eosem 400d w pełnym zakresie przysłon. Dodam jeszcze, że zarówno moje 24/2,8 jak i 90/2,8 były kompatybilne z EOSem D60. I to jest dla mnie największe zaskoczenie, że obiektyw, który nie działa z eosem 50E działa z eosem d60. Dodam jeszcze, że sprzedawca ze stodoły zarzakał się, że sigma 400/5,6 APO dzała z eosem 1D MkIIn.
Ostatnio edytowany przez Poohutch; 3772.
Powód: pomyłka drukarska :)
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
Z tą kompatybilnością nie jest tak prosto jak mówisz. Z moim EOSem 10 kupiłem tokinę (tak, tokinę) 28-70 2,8-4,5 (z czerwonym paskiem ) , która nie była już kompatybilna eosem 300 (bez V czy X). Moja sigma 90/2,8 macro nie była kompatybilna z EOSem 50 itd. Za to moja sigma 300/4 APO macro hsm jest kompatybilna z eosem 400d w pełnym zakresie przysłon. Dodam jeszcze, że zarówno moje 28/2,8 jak i 90/2,8 były kompatybilne z EOSem D60. I to jest dla mnie największe zaskoczenie, że obiektyw, który nie działa z eosem 50E działa z eosem d60. Dodam jeszcze, że sprzedawca ze stodoły zarzakał się, że sigma 400/5,6 APO dzała z eosem 1D MkIIn.
O problemach starszych modeli tokiny to słyszałem, ale o tym że 50-tka ma problemy z sigmami to nie.
Wniosek: jeśli starsze szkło to "only canon"
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
O problemach starszych modeli tokiny to słyszałem, ale o tym że 50-tka ma problemy z sigmami to nie.
Wniosek: jeśli starsze szkło to "only canon"
No ja mam 50E i z tego co się dowiedziałem to był właśnie pierwszy Canon, w którym zaczęły się dziać problemy z sigmami. Także już wtedy jak kupiłem (nowego) to trzeba było uważać. Zdajsie że to co napisałeś powyżej /wniosek/ powinno być naczelna zasadą .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Ja wyznaję inną zasadę: jeśli nie canon to tamron o problemach tamronów nie słyszałem. Tyle, że nie słyszałem też o jakichś wybitnych szkłach AF tamrona starszych niż na przykład SP 90/2,8 macro. Jeżeli sigma albo tokina, to albo sprawdzić z body, albo budować zestaw w oparciu o korpus z tego samego okresu co obiektywy. Oczywiście dotyczy to głównie fotografii analogowej i jest uciążliwe w przypadku późniejszego upgrade korpusu. Jednak, jeżeli ktoś kupił już stary korpus, to rekomenduję rozważenie takiej opcji.
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
...Tyle, że nie słyszałem też o jakichś wybitnych szkłach AF tamrona starszych niż na przykład SP 90/2,8 macro.
Właśnie :-)
Jeżeli sigma albo tokina, to albo sprawdzić z body, albo budować zestaw w oparciu o korpus z tego samego okresu co obiektywy. Oczywiście dotyczy to głównie fotografii analogowej i jest uciążliwe w przypadku późniejszego upgrade korpusu. Jednak, jeżeli ktoś kupił już stary korpus, to rekomenduję rozważenie takiej opcji.
Moim zdaniem takie szkło to warto kupić, ale za 200-300 zł, nie więcej. Padnie body, trzeba będzie wymienić na nowsze i się potem człowiek będzie bujał przez pół roku na allegro, żeby pozbyć się szkła z nie za dużą stratą. Zwróć uwagę jak nisko kończy się na allegro licytowanie bardzo dobrej optycznie sigmy 24/2.8, która nie chodzi z nowymi body Canona.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Niewiem jak jest w 10tkach ale moja 600tka z podpietym szklem m42 na AV ustawia przyslone 1.0 co pozwala mi na rezygnacje z wszelkiej masci dandelionow, obawiam sie ze w pozniejszych modelach tak kolorowo juz pewnie nie ma, i pokazuja przyslone "00". An_zak, wspomniec tez warto ze wymiana smarow to jak wymiana baterii, to nie "wyrok smierci" dla aparatu.
Moim zdaniem takie szkło to warto kupić, ale za 200-300 zł, nie więcej. Padnie body, trzeba będzie wymienić na nowsze i się potem człowiek będzie bujał przez pół roku na allegro, żeby pozbyć się szkła z nie za dużą stratą. Zwróć uwagę jak nisko kończy się na allegro licytowanie bardzo dobrej optycznie sigmy 24/2.8, która nie chodzi z nowymi body Canona.
To fakt, dlatego tej sigmy nie sprzedałem tylko "używam u cioci na imieninach" - odpowienia ogniskowa i świetna jakość na przysłonie 2,8 (na innej nie chodzi z 400D) daje dobre efekty, na pewno lepsze niz mój 12-24 przy 24mm i więcej światła zastanego wpuszcza. Ale nie posunę się do polecania jej do cyfry jednak czasem trzeba przymknąć, i tutaj muszę zmieniać obiektyw.
Komentarz