adapter fd/eos i kilka zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vresviik
    Początki nałogu
    • 2005
    • 263

adapter fd/eos i kilka zdjęć

Kupiłem ciekawością kierowany w/w adapter i zrobiłem dzisiaj kilka zdjęć.Proszę nie traktować tego tekstu jak test bo mam za słaby wzrok do ustawiania manualnego. Obiektyw tokina 70-150 f3.5 czułość 1600 iso przysłona od 3,5 do 5,6
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

To cropy czy pełne kadry?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vresviik
      Początki nałogu
      • 2005
      • 263

pełne kadry

Komentarz

• oxeno
        Początki nałogu
        • 2006
        • 291

No musze przyznać, że nawet nawet..... tylko pewnie upierdliwe musi byc ustawianie wszystkich parametrow, co? a jak przyslona pracuje?
        T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Komentarz

• Vresviik
          Początki nałogu
          • 2005
          • 263

Zamieszczone przez oxeno
          No musze przyznać, że nawet nawet..... tylko pewnie upierdliwe musi byc ustawianie wszystkich parametrow, co? a jak przyslona pracuje?
          manualnie ustawiasz wg wskazań, nie jest tak tragicznie jak myslalem z ustawieniem,będę miał niebawem stalkę fd to zapewne będzie znacznie lepiej

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

To adapter z soczewką na nieskończoność? Jaka grubość (odległość obiektyw-korpus)?

Komentarz

• Vresviik
              Początki nałogu
              • 2005
              • 263

Tak ma soczewkę i jest gruby,ma mniejwięcej 1,3 centymetraq

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

Mozesz podac jaka to przejsciowka? tez myle o obiektywach FD n ebaju kupa za psie pieniadze nawet Zeiss z mocowaniem na FD jest. Jeszcze 1 na M42 zostal mi do kupienia i mam zamir pomyslec o FD

Komentarz

• Vresviik
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 263

http://www.allegro.pl/item144951193_..._in_japan.html

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

Edit. Dzieki

Komentarz

• jatzzek
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 355

Vresviik mam prosbe: czy moglbys sfotografowac z jak najmniejszej odleglosci glowe ktorejs z postaci z dowolnego polskiego banknotu 1. z przejsciowka z soczewka 2. bez przejsciowki (po prostu dociskajac reka obiektyw FD do korpusu EOS) . Aby porownac w jakim stopniu soczewka pogarsza rozdzielczosc optyczna najlepiej ustaw obiektyw na f5.6 lub f8.0, duzo swiatla (jakas lapmka halogenowa), ISO 100 i idealnie byloby gdyby glowny temat zajmowal dokladnie taki sam obszar w kadrze. Najlepiej jakbys mogl pokazac wycinek z centrum i z brzegu kadru dla obu konfiguracji.

Wiele czytalem o przejsciowkach FD/EOS z soczewka i zawsze pisza o nich zle. Zastanawialem sie czy to aby nie jest przesadne narzekanie... przeciez konwertery 1.4x i 2x tez maja soczewki a sa z powodzeniem uzywane. Oczywiscie pogarszaja jakosc optyczna ukladu ale nie na tyle zeby byly nie do uzycia.

Zdroworozsadkowo myslac, moglbym sie pogodzic z pewna strata jakosci optycznej, jesli ta bylaby rekompensowana dostepem do ogromnego arsenalu tanich i porzadnych obiektywow systemu FD.

Pzdr
                      Ostatnio edytowany przez jatzzek; 5021.
                      why waste your time looking for proof?
                      what if the answer is never the truth?

Komentarz

• Vresviik
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 263

Postaram się to zrobic w miarę szybko,poproszę kogoś z "sokolim wzrokiem"
                        Jeśli chodzi o fotki uważam że mając dobre stałoogniskowo szkło to można robić b. fajne zdjęcia.Teraz czekam na stalkę i będę mógł wrzucić coś więcej.

Komentarz

• jac123
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 60

Wiele czytalem o przejsciowkach FD/EOS z soczewka i zawsze pisza o nich zle. Zastanawialem sie czy to aby nie jest przesadne narzekanie... przeciez konwertery 1.4x i 2x tez maja soczewki a sa z powodzeniem uzywane. Oczywiscie pogarszaja jakosc optyczna ukladu ale nie na tyle zeby byly nie do uzycia.

Zdroworozsadkowo myslac, moglbym sie pogodzic z pewna strata jakosci optycznej, jesli ta bylaby rekompensowana dostepem do ogromnego arsenalu tanich i porzadnych obiektywow systemu FD.

Pzdr[/QUOTE]

Miałem kiedyś taką przejściówkę ale sprzedałem i uzywam tylko przejściówki na M42. Powodem jest to że zbyt wiele szkieł bym musiał posiadać (M42 i Fd). Wg mnie nie ma sensu dublować tych manuali. Jeśli ktoś ma już jakiś komplet ob. Fd to i owszem jest sens. Ale taniej wychodzi M42 jeśli się zaczyna od zera, że tak powiem. co zaś do samej przejściówki to można ją uzywać bez soczewki (jest wykręcana) na bliskie odległości (zależy też jaki obiektyw). Jakość jest całkiem, całkiem, a soczewka wcale jej tak bardzo nie pogarsza. jeszcze inna sprawa to to że nie wszystkie ob. FD można z nią stosować.

Komentarz

• Vresviik
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 263

kilka fotek robionych fd 200 f4 s.c.c.Jedno to crop 100%.Calkiem fajna zabawa

Komentarz

• Vresviik
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 263

Odświeżając wątek:jak się trafi dobre szkło to i efekty calkiem całkiem.Nie mam jak wstawić zdjęć bo nie umiem i nie mam gdzie ale jezeli jest ktoś chętny to mogę przesłać kilka fotek do wstawienia(zrobionych oczy z przejsciówką) Sami ocenicie czy warto

Komentarz

Pracuję...