Zakup analoga - pomocy.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • enter
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1201

Zamieszczone przez mario1275
    czy znajdzie się ktoś kto tego nie wyłączył po pstryknięciu paru fotek??
    tak ja mam wpięte i używam, bardzo mi to odpowiada i jest bardzo pomocne właśnie przy manualnych szkiełkach

Komentarz

• tama

Waham się między 20, 24, 28 stałkami Canona każda z ogniskowych dla moich zastosowań jest OK. Którą wybrać żeby jakość była jak najwyższa.
      Nie muszę mieć jasnego obiektywu.

Komentarz

• Gizzmo
        Początki nałogu
        • 2004
        • 266

Jak na moj gust to 20 do pejzarzu to juz bardzo szeroko. 24 i 28 tez, chociaz juz troche lepiej. Jak juz do pojzarzu szeroki kat to 35. A czemu zaczynasz juz rezygnowac z zoomow?
        EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
          35 mm na canonowskim cropie to 56 w analogu czyli ... prawie jak w Zenicie.
          No właśnie :-) ale ten zenkowy standard to mi zawsze za wąski był :-)
          Jak dla mnie 35mm to moze być standardem, ale na kliszy :-)

Zamieszczone przez MacGyver
          Mnie to nawet bardziej pasowało od klasycznej 50-tki ale wybór optymalnej ogniskowej dla stałek to już kwestia najzupełniej indywidualna.
          Jak najbardziej, ale ja mam odwrotnie - lubię taki krótszy standard, rzedu 28mm na cropie :-)

Zamieszczone przez tama
          Waham się między 20, 24, 28 stałkami Canona...
          Zamieszczone przez Gizzmo
          Jak na moj gust to 20 do pejzarzu to juz bardzo szeroko. 24 i 28 tez, chociaz juz troche lepiej. Jak juz do pojzarzu szeroki kat to 35.
          Eeee... tam, 35mm to standard ;-)

24mm do landszaftów is the best!
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Gizzmo
            Początki nałogu
            • 2004
            • 266

A mowimy o obiektywach po kropie czy dla pelnej klatki bo juz sie pogubilem. 35 dla pelnej klatki i pejzarzu jest ok. 28 czy 24 bardzo eksponuje pierwszy plan co czasem moze byc pozadzane ale czesciej psuje zdjecie pejzarzowe.

Komentarz

• tama

Myślę o pełnej klatce.

Komentarz

• Gizzmo
                Początki nałogu
                • 2004
                • 266

Napisales w pierwszym poscie ze masz 17-40L wiec moze go troche pouzywaj z analogiem i zobaczysz jakiej ogniskowej najczesciej uzywasz.

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Zamieszczone przez Gizzmo
                  A mowimy o obiektywach po kropie czy dla pelnej klatki bo juz sie pogubilem. 35 dla pelnej klatki i pejzarzu jest ok. 28 czy 24 bardzo eksponuje pierwszy plan co czasem moze byc pozadzane ale czesciej psuje zdjecie pejzarzowe.
                  I znów: zależy kto co lubi, dla mnie 35 to za wąsko do landszaftów.
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• tama

Też tak sądzę, 28 2.8 będzie git. Czytałem na otycznych, że jest nie najgorszy.
                    Co myślicie o testach na optycznych... ?

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Zamieszczone przez tama
                      Też tak sądzę, 28 2.8 będzie git. Czytałem na otycznych, że jest nie najgorszy.
                      Co myślicie o testach na optycznych... ?
                      Moim zdaniem są ok, bo oceniają szkła patrząc przez pryzamt ich ceny oraz potrzeb "domyślnego" odbiorcy (vide test KIT-a 18-55).
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• zanussi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1696

jeśli było pytanie o analog to chyba tylko pełna klatka? no chyba, że aps?
                        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Paweł Grabowski
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 343

Ja tam nie zaprzestałem korzystania z EC i uwazam to za bardzo dobry fitcher. Jak dziecko mi biegnie to patrze w punkt gdzie ono jest i pstrykam. Czasami nie ma czasu na przekadrowywanie przy małych dzieciachach :-).

Pozdrawiam
                          Paweł
                          EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• Terrmos
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 108

O obiektywach to się nie wypowiem, ale w kwestii puszek...
                            Eosa 33, można dorwać czasem już za 499 (kup teraz) na Allegro i to w świetnym stanie.
                            Sam miałem 30stkę i miło ją wspominam, ale teraz wsiadłem na Eosa 3 z gripem...kawał kloca, ale jesli chodzi o pomiar światła no to widać za co sie płaci, co faktycznie przy slajdach może mieć decydujące znaczenie. Porównywałem jego wskazania ze światłomierzem Sekonick no i wychodziło mi dokładnie to samo... no podjarałem się, przyznam to otwarcie.
                            Z pejzarzu zadań domowych nie odrabiałem, ale do ślubnej reporterki to toto się nadaje.
                            Ogólna konkluzja ma jest taka- slajdy sa drogie, więc żal bylby skrzaczyć coś sprzętowo.
                            30/33 to chyba dobre rozwiązanie, to jest sprzęt "rozwojowy", jak powiedział kiedyś kolega z pracy.
                            I ładnie wygląda

Komentarz

• tdfoto
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 292

Zamieszczone przez Terrmos
                              O obiektywach to się nie wypowiem, ale w kwestii puszek...
                              Eosa 33, można dorwać czasem już za 499 (kup teraz) na Allegro i to w świetnym stanie.
                              Sam miałem 30stkę i miło ją wspominam, ale teraz wsiadłem na Eosa 3 z gripem...kawał kloca, ale jesli chodzi o pomiar światła no to widać za co sie płaci, co faktycznie przy slajdach może mieć decydujące znaczenie. Porównywałem jego wskazania ze światłomierzem Sekonick no i wychodziło mi dokładnie to samo... no podjarałem się, przyznam to otwarcie.
                              Z pejzarzu zadań domowych nie odrabiałem, ale do ślubnej reporterki to toto się nadaje.
                              Ogólna konkluzja ma jest taka- slajdy sa drogie, więc żal bylby skrzaczyć coś sprzętowo.
                              30/33 to chyba dobre rozwiązanie, to jest sprzęt "rozwojowy", jak powiedział kiedyś kolega z pracy.
                              I ładnie wygląda

Jestem zadowolonym uzytkownikiem m.in. EOSa 3 i powiem jedno wart swojej ceny mimo ze dalem za niego dosc duzo - bo mam go jakies 4 lata albo cos kolo tego.... utwierdzam sie w tym przekonaniu za kazdym razem gdy zapinam szklo do nie i spogladam przez wizjerek..... pieknie... i tak jak dzisiaj gdy odbieram swoja Velvie lub Realke z wywolania lub wyciagam ILFORDZIKI z koreksu... wiem co pisze bo uslugowo walcze cyframi 350d,20d, 5d
                              .... rzucenie slajdu na sciane ..och , ach .... i wszystko naswietlone jak nalezy... EOS 3 ....

nie uzalam sie nad cyfra ale po prostu .... moje rece i serce pasuje do EOSa 3
                              Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
                              Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• Gizzmo
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 266

Zamieszczone przez tdf
                                Jestem zadowolonym uzytkownikiem m.in. EOSa 3 i powiem jedno wart swojej ceny mimo ze dalem za niego dosc duzo - bo mam go jakies 4 lata albo cos kolo tego.... utwierdzam sie w tym przekonaniu za kazdym razem gdy zapinam szklo do nie i spogladam przez wizjerek..... pieknie... i tak jak dzisiaj gdy odbieram swoja Velvie lub Realke z wywolania lub wyciagam ILFORDZIKI z koreksu... wiem co pisze bo uslugowo walcze cyframi 350d,20d, 5d
                                .... rzucenie slajdu na sciane ..och , ach .... i wszystko naswietlone jak nalezy... EOS 3 ....

nie uzalam sie nad cyfra ale po prostu .... moje rece i serce pasuje do EOSa 3
                                Czy sam pomiar matrycowy daje juz pieknie naswietlone slajdy? Jak sie EOS3 zachowuje w ciezkich warunkach oswietleniowych? Bo nigdy takowego w lapkach nie mialem a jestem ciekaw jak to jest z ta wyzsza polka.

Komentarz

Pracuję...