EOS 50 E i współpraca z dandelionem?????
Zwiń
X
-
-
Mam problem z dwoma dendalionami w EOS 50 (ELAN II - bez E).
Niestety sposoby wyzej nie dzialaja. Ale domyslam sie dlaczego i chcialbym to zweryfikowac. Mam ELAN II, ktoremu niestety odpadlo pokretlo od trybow AF. Zostało na stałe AI FOCUS, czyli ONE SHOT, ale w trakcie zmiany obiekty przelacza sie na SERVO. I moje pytanie do userow 50tek - czy to moze byc problemem? Jesli tak, to rozkrece body i postaram sie przelaczyc na ONE SHOT i tak zostawic, bo jesli nie, to nie ma sensu kombinowac. :/Komentarz
-
Kurcze, tak czytam i aż w domu sam sprawdzę jak to jest. Fakt, dawno nie yżyłem M42, ale z tego co pamiętam to w moim potw. działało. Albo mam sklerozę, okaże się w domu ;-).
Jutro napiszę swoje spostrzeżenia ;-)300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)Komentarz
-
Komentarz
-
Kurcze, wczoraj musiałem już być ńieźle zamulony i nie wiedzieć czemu cały czas wydawało mi się że piszecie o 50D ;-). Co do 50E nie jestem w stanie sprawdzić bo nie mam takowego... A na 300V nie sprawdzałem :-).300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)Komentarz
-
Ok sprawdzilem. Rozkrecilem i blaszki ustawilem na ONE SHOT. Dalej to samo. Jakies pomysly dlaczego nie dziala to z 50/Elan II (bez "E") ?Komentarz
-
A jednak dziala... Pewnie dzialalo juz wczesniej na AI Focus. Dlaczego nie zauwazylem? Bo dzisiaj wycelowalem srodkowym pt.AF na mega kontrastowy obiekt i zaczelo potwierdzac, niestety potwierdza tylko na extremalnych kontrastach. Wpieta 50 1.i II ostrzy ladnie wszedzie gdzie trzeba, natomiast dwa manuale z dandelionem (PK i M42) wymagaja jak juz napisalem extremanlnych kontrastow (bezuzyteczne potwierdzanie w typowym, nawet b.dobrym oswietleniu i detalu).
Oba szkla sa wpiete w adaotery sa na F2 i ostrzejsze niz Canon, wiec odpada problem znalezienia fazy przez af z winy mydlanych szkiel..Komentarz
Komentarz