Tryp "P"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Baal
    Nie mam jak Ci pokazać zdjęć bo chwilowo nie mam dostępu do serwera.
    ]
    www.imageshack.us
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez Baal
      Pierwsze - "M" f/5.6, 50s - jest ciemne, więc cięzko określić czy ostre.
      Drugie - "M" f/5.6, 25s - jest jasne, ale nie ostre. Jakby za mgłą.
      Trzecie - "M" f/5.6, 20s - jest jasne, ostrzejsze od drugiego.
      Przestaw aparat w tryb zielonego prostokątu lub P

Dalej czytasz na własną odpowiedzialność

Wiesz w cyfrze (szczególnie w Canonie) jest jeszcze jeden, bardzo ważny parametr: ISO

Proponuję dla przysłony f/5.6 ustawić ISO 400 i 400 potraktować jako wstęp do gry.
      Do cholery masz Canona, nie bój się ISO! ;-)

Zdjęcia mogą być nieostre jeśli zostaną wykonane przy czasie dłuższym niż 1/60 s.
      Generalnie z ręki, najdłuższy czas naświetlania równa się wartości ogniskowej pomnożonej przez 1.6 (w przypadku twojego aparatu).

Robisz zdjęcie kitem na szerokim kącie tj. przy ogniskowej 18mm więc najdłuższy czas z ręki to 18*1.6 = 1/30s.

Nie oglądaj zdjęc na monitorze przy powiększeniu 100%.
      the silence is deafening

Komentarz

• Baal
        Bywalec
        • 2006
        • 228

ISO miałem 200 i wystarczyło mi, mam jasne zdjęcia przy 1/25 s. Jeszcze powiedz mi co oznacza ta 1 przez "/25"? Pytam dlatego, że parametry na jakich robie znam tylko kwestia żebym złapał ten "język" i w przyszłości rzucił 3 terminy i żeby każdy wiedział o co chodzi, a nie żebym pisał tak dobitnie tłumacząc o co mi chodzi.

Robiłem teraz zdjęcia "M" f/5.6 ISO 200 i 1/25 s. Ale wtedy na materiale ostrzyłem w dodatku na aksamicie (totalnie nie myśle dzisiaj) i może dlatego nie ostrzył dobrze? Bo teraz wyostrzyłem biuro na pełnej automatyce i na "M" i nie widze różnicy (poza jasnością i głębia ostrości).

Dziękuje za wyjasnienie liczenia najdłuższego czasu naświetlania.

Dlaczego nie oglądać zdjęc na monitorze przy 100%? A jeśli nie przy 100% to przy ilu?
        Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Zamieszczone przez Baal
          ISO miałem 200 i wystarczyło mi, mam jasne zdjęcia przy 1/25 s. Jeszcze powiedz mi co oznacza ta 1 przez "/25"? Pytam dlatego, że parametry na jakich robie znam tylko kwestia żebym złapał ten "język" i w przyszłości rzucił 3 terminy i żeby każdy wiedział o co chodzi, a nie żebym pisał tak dobitnie tłumacząc o co mi chodzi.

Robiłem teraz zdjęcia "M" f/5.6 ISO 200 i 1/25 s. Ale wtedy na materiale ostrzyłem w dodatku na aksamicie (totalnie nie myśle dzisiaj) i może dlatego nie ostrzył dobrze? Bo teraz wyostrzyłem biuro na pełnej automatyce i na "M" i nie widze różnicy (poza jasnością i głębia ostrości).

Dziękuje za wyjasnienie liczenia najdłuższego czasu naświetlania.

Dlaczego nie oglądać zdjęc na monitorze przy 100%? A jeśli nie przy 100% to przy ilu?

przezcytałeś instrukcje od aparatu?

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez Baal
            Robiłem teraz zdjęcia "M" f/5.6 ISO 200 i 1/25 s.
            Tym językiem się dogadasz
            Zamieszczone przez Baal
            Dlaczego nie oglądać zdjęc na monitorze przy 100%?
            Bo to jest tak jakbyś oglądał z tej samej odległości baaardzo dużo odbitkę.
            Zamieszczone przez Baal
            A jeśli nie przy 100% to przy ilu?
            Dopasuj rozmiar do monitora (żebyś widział cały kadr zdjęcia)
            the silence is deafening

Komentarz

• Baal
              Bywalec
              • 2006
              • 228

Zamieszczone przez gietrzy

Dopasuj rozmiar do monitora (żebyś widział cały kadr zdjęcia)

Mam 21 LCD o rozdzielczość 1800x1440 Wiec przy 100% widze cały kadr Przeważnie, najczeście zmniejszam od razu zdjęcie do formatu 13x18 i mimo wszystko widze je całe

Mam teraz dylemat. Idę na bal i musze robić albo na pełnym automacie lub na którymś z trybów i nie wiem co zrobić. Boje się robić na trybach bo jak mi wyjdą "****" zdjęcia to będzie straszna lipa
              Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Komentarz

• minek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1386

Zamieszczone przez gwozdzt
                MF tak.
                AF nie.
                Dioptrie w wizjerze?
                Skąd, żadnego wpływu nie mają. To korekcja dla okularników.

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Zamieszczone przez Baal
                  Mam 21 LCD o rozdzielczość 1800x1440 Wiec przy 100% widze cały kadr
                  Hm. 350D produkuje obrazki 3456 x 2304.

Skoro widzisz cały kadr przy 100% to pewnie oglądasz RAW-y i to, co widzisz to jest tylko miniaturka do podglądu.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Baal
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 228

piast9 - wiem jaką rozdzielczość mają zdjęcia z 350D, ale napisałem że zmieniejszam je do 13x18cm albo nawet do 10x15cm wiec wtedy widze całe A jak mam wątpliwości to przestawiam monitor na jeszcze większą rozdzielczość

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

Zamieszczone przez Baal
                      piast9 - wiem jaką rozdzielczość mają zdjęcia z 350D, ale napisałem że zmieniejszam je do 13x18cm albo nawet do 10x15cm wiec wtedy widze całe A jak mam wątpliwości to przestawiam monitor na jeszcze większą rozdzielczość
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• mmsza
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 514

Jeśli jest na sali jakiś mod to niech poprawi tytuł gdyż albowiem zaprawdę powiadam wam, że strasznie ten "TRYP" po oczach daje

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez mmsza
                          Jeśli jest na sali jakiś mod to niech poprawi tytuł gdyż albowiem zaprawdę powiadam wam, że strasznie ten "TRYP" po oczach daje
                          Mi to nie przeszkadza, a jesli autorowi zacznie przeszkadzac to niech da znac .

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez mmsza
                            Eeee.. tam, może to miał być taki skrót myślowy:
                            Tryb P --> Tryp P --> TryP
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...