CRW w PS Elements - jak?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemo(c)
    Bywalec
    • 2006
    • 116

CRW w PS Elements - jak?

Witam i przepraszam za lamerskie pytanie, ale w zasadzie dotąd nie bawiłem się obróbką cyfrową zdjęć, bo tego nie lubię. Zbędnie się nie rozpisując - jak przenieść plik CRW do PS Elements 2.0 ? Płytkę z tym programem dostałem z aparatem ale nie wiem jak zaimportować ten plik. Niby tam jest RAW jako "supported file" ale aparat nie robi zdjęć w RAW'ie jako takim, tylko w jakimś CRW. Jak to obejść, żeby PS widział te zdjęcia?
    Thx za wszelką pomoc.
    Pzdr.
    There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Przemo(c)
    Witam i przepraszam za lamerskie pytanie, ale w zasadzie dotąd nie bawiłem się obróbką cyfrową zdjęć, bo tego nie lubię. Zbędnie się nie rozpisując - jak przenieść plik CRW do PS Elements 2.0 ?
    Bezpośrednio się nie da. Masz dwa wyjścia:
    1) upgradować Elements do wersji 3.0 + plug-in Camera RAW
    2) skonwertować RAW do JPG innym programem (np. File Viewer Utility z tej drugiej płyty od Canona) a następnie obrabiać JPGa w PS Elements 2.0

Poczytaj też ten wątek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=11245

Zamieszczone przez Przemo(c)
    ale aparat nie robi zdjęć w RAW'ie jako takim, tylko w jakimś CRW.
    No właśnie to jest ten RAW :-) tylko rozszerzenie ma *.CRW :-)
    Na tej samej zasadzie co dokument z Worda ma rozszerzenie *.DOC
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Przemo(c)
      Bywalec
      • 2006
      • 116

Ok, wielkie dzięki. Muszę powalczyć z tym PS, żeby RAW'y orabiał, bo jednak obróbka jotpega to nie to samo. Pozdrawiam!

Komentarz

• Flowenol
        Coś już napisał
        • 2006
        • 85

Zamieszczone przez gwozdzt
        1) upgradować Elements do wersji 3.0 + plug-in Camera RAW
        Jeśli można to mała poprawka do zakupu PSE:
        Teraz to upgradować do ver 4 a nie 3 (bardziej opłacalne i chyba 3 jest w tej chwili już dostępna), nie trzeba żadnych plug-inów. Są wbudowane do PSE 4. 8)
        PozdRufka
        Flowenol
        -------------------------------------------------------------
        Life is too short for reading MTF charts.
        Craig16229

Komentarz

• Przemo(c)
          Bywalec
          • 2006
          • 116

Dzięki za odpowiedzi. Mam już wersję 4 PS i rzeczywiście obsługuje pliki CRW. Wygląda to jednak w ten sposób, że otwiera się nowe okno nad głównym oknem PS i programik obsługujący CRW to coś w stylu File Viewer z płyty Canona. Da się tam korygować expozycję, WB itd, ale to wszystko. I tu kolejne pytanie - czy tak właśnie ma być, czy da się obrabiać te pliki CRW (RAW) w "normalnym" oknie PS? Bo jeżeli się nie da, to lipa. File Viewer mógł przynajmniej zapisać CRW do JPG który z kolei można było normalnie obrabiać w PS, a ten podprogram z PS zapisuje CRW w formacie DNG z którym nie wiadomo co zrobić, bo też się nie chce importować do roboczego okna PS. Cholery można dostać, albo ja czegoś tu nie wiem. Czy nie da się obrabiać w PS RAW'a (CRW) normalnie, tak jak JPG? ??:

Komentarz

• Paradox
            Bywalec
            • 2004
            • 159

Oczywiście,że to wyskakujące okno ma być,to jest ten cały plugin do adobe.
            Odnośnie elements to chyba powinno być jak w kazdym PS-zapisz plik jako tiff a potem obrabiaj w oknie photoshopa,to że File Viewer imortował piki do jpg to nic wspaniałego,równie dobrze możesz fotografować i zapisywać w postaci jpg-ków bez użycia programów zewnętrznych,natomiast raw po wywołaniu czyli tych wszystkich ustawieniach jakie masz w nadrzędnym oknie PS-a daje możliwość dalszej obróbki na pliku np:tiff o głębi kolorów 8 bit lub chyba 14 bit przy tak dużej ilości informacji w pliku jpg wypada bardzo blado.
            Pozdrawiam.
            PS: Dodam,że dla platformy Mac. jest już dostępny nowy program Adobe Lightrom* czy jakoś tak który to ma być ciemnią cyfrową a czy jest już wersja dla Win to nie wiem,ale napewno ma wyjść.
            Ostatnio edytowany przez Paradox; 666.
            EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Komentarz

• Przemo(c)
              Bywalec
              • 2006
              • 116

OK, dzięki za ifno. :-) Ta ciemnia cyfrowa mnie zainspirowała.... Hmmmm.... To może być naprawdę ciekawa rzecz. Poczekamy, zobaczymy.
              Pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...