Nowy Problem z 300D => wina Wasiaware

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • perfektcom
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 45

Nowy Problem z 300D => wina Wasiaware

Witam,

Chciałem się podzielić moim doświadczeniem i ustrzec koleżanki i kolegów Canoniarzy (vel Artylerzystów ?: :wink: )

Otóż, w sobotę popełniłem parę fotek. Zawsze cykam na ustawieniach RAW w trybie AV lub M. Bardzo rzadko na innych.

W niedzielę wychodziliśmy na pierwszą kmunię i wziąłem mego "trabancika" (vel 300D vel Digital Rebel). Przedmuchałem lustro, obiektyw i matrycę. Podpiąłem obiektyw 28-105 USM II, włozyłem kartę CF do aparatu (drugą do kieszeni i zapasowy akumulatorek). Włączam sprawdzam ostrość => działa. ALE...nie ma charakterystycznego "bip"/"beep". Coś nie tak. Próbuje zrobić fotę. NIC!!!!. Ostrzy, mierzy światło ale fotki zrobić nie chce. ZALAŁ mnie zimny pot.
    Przełączam go w tryby automatyczne...Robi foty jak by mu nic nie bylo. Po dogłębnym sprawdzianie aparat działa również w A-DEP. Sprawdziłem styki, obiektyw, lustro, ustawienia firmware'u.
    Sprawdzam dalej. W trybach P, Av, Tv i M ostrzy ale fotki nie chce robić. Ostrzę na przedmiot, przełączam obiektyw na M, wciskam do połowy "spust" i słyszę "BIP"/"BEEP" - potwierdza ostrość. Robi fotkę.

Po dogłębnym przemyśleniu wgrałem oryginalny Canonowy Firmware ver 1.1.1.
    VOILA wszytsko działa jak należy.

Po przetestowaniu, że wszytko, faktycznie, działa wgrałem firmware WASI.
    Nadal ten sam problem. Wgrałem oryginalny Soft. Wgrałem Soft UnDutchables. Nadal ten sam problem. Jest o tyle łatwiej, że przełączenie na ręczne ostrzenie można poprzez wciśnięcie guzika "lewo"/"<".

Teraz już mam wgrany koszerny firmware od Canona i martwi mnie to, że omija mnie tyle możliwości, które używałem.

Czy ktoś wie jaka jest przyczyna tego problemu i jak można nadal pracować z modyfikowanym Softem takim jak Wasia czy UnDutchables?

Mam nadzieję, że ta historia się komuś przyda jeśli będzie miał problem ze swoim Canon 300D Digital Rebel.
    Canon 5D, 16-35/2,8 II , 24-70/2,8 , 70-200/4 IS , 50/1,4, 85/1,8, 550EX, 580EX II, 055B etc

There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept.
    ---Ansel Adams [American Photographer, 1902-1984]
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

A na wasi miałeś ustawione One Shot albo AFAI czy Servo?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Patrzac na teamt... raczej nie wina Wasi tylko holdera do aparatu .

Komentarz

• konradl
        Uzależniony
        • 2004
        • 980

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        Tez stawiam na servo

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Ustawienie ostrosci i brak beep-beep wskauje na servo, ale migawki nie wyzwalal, wiec to pewnie cos innego

Komentarz

• Mnieteq
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 30

Miałem dokładnie identyczne objawy.
            Po wgraniu oryginalnego softu usterka ustąpiła. Po wgraniu najnowszej Wasi jest OK. Operacja przynajmniej u mnie pomogła.
            EOS 7D | BG-E7 | 17-40 f4 L | 70-200 f2.8 L | 10-22 f3.5-4.5 | 580EX II | Manfrotto X55 PRO+804RC2 | Hand Strap E1 | Lowepro Vertex 200

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

Ze tak powiem z innej beczki - a nie lepiej wgrac 1.0.3 od Producenta?

Komentarz

• Peri Noid
                Uzależniony
                • 2006
                • 604

Zamieszczone przez mor_feusz
                Ze tak powiem z innej beczki - a nie lepiej wgrac 1.0.3 od Producenta?
                1.0.3 od Canona to jest do 350D, a nie do trabanta. Do 300D Canon udostępnia wersję 1.1.1. Wersje firmawe'u z innych modeli się po prostu nie nadają (Wasia/unDutchables to nie jest oryginalny firmware).

W moim trabancie od ponad roku jest soft UnDutchables i nie miałem z nim absolutnie żadnych kłopotów.
                Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• perfektcom
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 45

Zamieszczone przez Tomasz Golinski

Foce od jakiegoś niedługiego czasu ale wstyd mi przyznać że nie wiem o co sie rochodzi w pytaniu powyżej. Prosze o wytłumaczenie.

Jeśli chodzi o mojego "trabanta" to po próbie wgrania wasi, undutchables nic nie pomaga. To musi być jakaś pierdółka która można wyłączyć.

Dziekuję za dotychczasowe podpowiedzi i czekam na dalsze informacje. Moj "trabant" musi "chodzić" na tuningu (czytaj Wasia).

Pozdrawiam

perfektcom
                  Canon 5D, 16-35/2,8 II , 24-70/2,8 , 70-200/4 IS , 50/1,4, 85/1,8, 550EX, 580EX II, 055B etc

Komentarz

• _invictus
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 143

strzałką prawą zmieniasz tryb focusa, na ekraniku lcd wtedy masz (kręcąc rolką) wyświetlone je: SE, AF AI i OS, za pewnie masz ustawione na AF SE, spróbuj zmienic na AI AF

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

Zamieszczone przez Peri Noid
                      1.0.3 od Canona to jest do 350D, a nie do trabanta.
                      Przepraszam niedopatrzylem

Komentarz

• perfektcom
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 45

Zamieszczone przez _invictus
                        strzałką prawą zmieniasz tryb focusa, na ekraniku lcd wtedy masz (kręcąc rolką) wyświetlone je: SE, AF AI i OS, za pewnie masz ustawione na AF SE, spróbuj zmienic na AI AF

Rozumiem, że

SE = Single exposure
                        AF = Auto focus
                        AI = ???
                        OS = One Shot

a może

AF OF = Auto focus switched off?
                        AF OS = Auto Focus One Shot then refocus ?
                        AF SE AI-Servo = AF Single Exposure Artificial Inteligence Servo ?(chyba przsadziłem z wyobraźnią)

Jeśli moje domysły są poprawne, jaka jest różnica między OS a SE?

Muszę przyznać że wyłazi ze mnie amatorszczyzna i brak podstawowych wiadomości o moim sprzęcie za co przepraszam.

Pozdrawiam

Perfektcom

PS Przeczytaem cay wtek na temat problemu wasi z 300D u jednego i dochodzo wniosku e tytuł mojego postu jest za daleko posunieta konkluzją. Powinno być "=> nieświadomy użytkownik" Nie mniej szkam odpowiedzi na mój problem

Komentarz

• _invictus
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 143

Zamieszczone przez perfektcom
                          Jeśli moje domysły są poprawne, jaka jest różnica między OS a SE?
                          fakt, wyobraźni Ci nie brakuje OS= one shot [pojedyncze nastawienie ostrości], SE= servo [ciągłe nastawianie ostrości względem zmieniającej się odległości od celu] (w 300D to raczej semi-servo bo by zwolnic migawke, trzeba wcisnąc lewy krzyżak po namierzeniu)

Ściągnij instrukcję do 10D albo 350D a może wszystko stanie się jasne.
                          Ostatnio edytowany przez _invictus; 4654.

Komentarz

• perfektcom
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 45

wielkie dzięki

Komentarz

• Paradox
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 159

perfektcom -napisz czy pomogła instrukcja
                              EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Komentarz

Pracuję...