O co chodzi AF / EF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dawidow21
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 32

O co chodzi AF / EF

Witam! Przerzucam się z S1 na 350d! Bo chcę więcej ingerować w swoje zdjęcia!
    Kupuję Kita ale mam zamiar zmienić później na obiektyw z jakimś dłuższym ekwiwalentem! I tu moje pytanie!

Wiem że do Canona obiektywy mają oznaczenie EF, ale o co tu konkretnie chodzi? EF / AF?
    40d, 17-55 f2.8 IS, 70-200 f4 L IS, 50 f1.8, 580exII bateriagrip, kawałek szyny + OC E3, nova 4, kilka kabelków, lampki studyjne i choinkowe. Aaaaa i ściereczka do obiektywów
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

af to autofocus jak mniemam a jeśli chodzi o ef to sam chętnie przeczytam
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

moze chodzilo o MF ??

Komentarz

• mattnick
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1735

nie no raczej o ef...bo sa jeszcze fd przeca
        30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• LukasK

EF = Electro Focus. Tym symbolem Canon oznacza swoje obiektywy ze zmienną ogniskową sterowane elektrycznie.

Komentarz

• Dawidow21
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 32

To mam w takim razie prośbę. Jakich opisów obiektywów mam szukać - chodzi mi też o inne firmy takie jak sigma, tamron!

I jescze takie pytanie - jak odróżniać obiektywy analogowe od cyfrowych?
            40d, 17-55 f2.8 IS, 70-200 f4 L IS, 50 f1.8, 580exII bateriagrip, kawałek szyny + OC E3, nova 4, kilka kabelków, lampki studyjne i choinkowe. Aaaaa i ściereczka do obiektywów

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Obiektywy innych producentow maja miec oznaczenie "eos mount", "ef mount" albo "bagnet ef" po naszemu.

Obiektywy typowo cyfrowe u Canona to EF-S.

Ale w przeciwienstwie do sigmy i tamrona te obiektywy nie sa "zwykle analogowe" szkla o poprawionej wspolpracy z cyframi a szkla ktore da sie zamocowac tylko do niektorych lustrzanek cyfrowych (300D, 20D, 350D, 30D).
              ...

Komentarz

• SimOn!
                Początki nałogu
                • 2005
                • 371

Zamieszczone przez Dawidow21
                Nie ma czegos takiego ! !

Masz obiektywy manualne i z Auto Focusem. W manualu ustawiasz ostrosc sa a obiektywt AF robia to za Ciebie.

To mam w takim razie prośbę. Jakich opisów obiektywów mam szukać - chodzi mi też o inne firmy takie jak sigma, tamron!
                A na tak zadane pytanie to niewadomo co odpowiedziec?
                podpis...

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

W systemie EF poza kilkoma mocno specjalizowanymi (drogimi ) szklami nie ma obiektywow bez autofokusa, wiec nie ma problemu...
                  ...

Komentarz

• Dawidow21
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 32

dzięki - i wszystko jasne

Komentarz

• thorin
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1990

Zamieszczone przez KuchateK
                      W systemie EF poza kilkoma mocno specjalizowanymi (drogimi ) szklami nie ma obiektywow bez autofokusa, wiec nie ma problemu...
                      Czyli:
                      Canon TS-E 24 mm f3,5 L
                      Canon TS-E 45 mm f2,8
                      Canon TS-E 90 mm f2,8

do teog dochodzi jeszcze "tani" manualny zenitar 16mm f2,8 z zapieciem EF ktory chyba tak drogie nie jest o czyms zapomnialem ? poprawcie mnie jesli tak...

poza tym jak wspominal Kuchatek wszystkie EF maja autofocus

pozdro

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Zamieszczone przez SimOn!
                        Nie ma czegos takiego ! !
                        No mozna by pokusic sie o znalezienie grupy obiektywow pasujacych TYLKO do puszek cyfrowych z cropem (jak EF-S) ;-), wiec moze jest cos takiego jak obiektywy do cyfrowek (bo chyba o to chodzilo?)
                        Instagram

Komentarz

• SimOn!
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 371

Zamieszczone przez Jac
                          No mozna by pokusic sie o znalezienie grupy obiektywow pasujacych TYLKO do puszek cyfrowych z cropem (jak EF-S) ;-), wiec moze jest cos takiego jak obiektywy do cyfrowek (bo chyba o to chodzilo?)
                          No mozliwe , ala ja bym wolal normalne pytania a nie rebus

No sa obiektywy do cyfrowek a nie obiektywy cyfrowe
                          podpis...

Komentarz

• Dawidow21
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 32

Może to pytanie z innej beczki ale czy są jakieś lampy błyskowe innych firm które pasują do 350 -ątki. Chodzi mi o coś w miarę taniego na początek

Komentarz

• Encor
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 175

Zamieszczone przez LukasK
                              EF = Electro Focus. Tym symbolem Canon oznacza swoje obiektywy ze zmienną ogniskową sterowane elektrycznie.
                              Nie tylko ze zmienną ogniskową - ze stałą też

Może to pytanie z innej beczki ale czy są jakieś lampy błyskowe innych firm które pasują do 350 -ątki. Chodzi mi o coś w miarę taniego na początek
                              Bardzo dużo. Godne uwagi są przede wszystkim produkty Sigmy i Metza. Sunpak też jest OK jako firma, ale nie wiem jak z kompatybilnością z Canonem. Ewentualnie Soligor, ale też nie wiem jak z kompatybilnością. Reszta to wynalazki. Co do szczegółów i konkretnych modeli, to bardzo dużo jest o tym na forum - wystarczy poszukać.
                              Ostatnio edytowany przez Encor; 4799.

Komentarz

Pracuję...