parę pytań od nowego o...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ^sp1n

parę pytań od nowego o...

Witam wszystkich na forum, to jest mój pierwszy post
    W myśl podtytułu "co kupić co jest lepsze" piszę:P

Mam pare pytań dotyczących głównie 350d. Jak do tej pory robiłem starym poczciwym Zenitem, ale czas się przerzucić na coś tańszego względem filmów i wywoływania :] Mianowicie przymierzam sie do kupna tego sprzętu i mam dylemat. Nówka sztuka kit kosztuje w granicach 2500zł natomiast np. Nikony d70 (bywa różnie ze szkłem lub bez) koło 2000 1 rok lub 2 lata używane. Wiem, że to forum Canona i będziecie pewnie zachwalać 350d ale zależy mi na rzetelnej odpowiedzi W sumie jak na początkującego fotoamatora nie bede korzystać na pewno ze wszystkich funcji pół-profi ale chodzi mi o relacje cenową. Wykonywane zdjęcia to głównie sportowe (deskorolka), rzadziej plener i portret.

Czy 350d ma możliwość dwu lub wielokrotnego otwarcia migawki, bo to jest jeden z priorytetów dla mnie przy zakupie aparatu.

I jeszcze jedno, jak jest z obiektywami od analogów Canona do cyfrałek?? jeśli jest już ropoczęty taki temat to podeślijcie bo jeszcze nie orientuję się tutaj za dobrze

Z góry wielkie dzięki za informacje
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Zamieszczone przez ^sp1n
    Czy 350d ma możliwość dwu lub wielokrotnego otwarcia migawki, bo to jest jeden z priorytetów dla mnie przy zakupie aparatu.
    Nie, i chyba cyfrówki w ogóle takich bajerów nie mają. Lepiej to potem w kompie robić.

I jeszcze jedno, jak jest z obiektywami od analogów Canona do cyfrałek?? jeśli jest już ropoczęty taki temat to podeślijcie bo jeszcze nie orientuję się tutaj za dobrze
    Ogólnie: firmowe canona pasują (te od eosów - czyli mocowanie EF). niefirmowe różnie, starsze zazwyczaj nie (trzeba wymieniać czip). Z jakością bywa różnie, czasami sporo gorzej niż na analogu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

witamy, proponuje zamiast pisac poczytac co ludzie mowia o 350d i obiektywach do niego... i wrocic zadajac juz konkretne pytanie
      Instagram

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Jeżeli zdjęcia sportowe to stawiałbym na aparat o niższych szumach na wysokim ISO czyli.... 350D
        Digart

Komentarz

• ^sp1n

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          Nie, i chyba cyfrówki w ogóle takich bajerów nie mają. Lepiej to potem w kompie robić.
          Szczerze zdziwiłbym się jakby czegoś takiego nie było jak w analogach (np. EOS 5) jest takie rozwiązanie.

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez ^sp1n
            Szczerze zdziwiłbym się jakby czegoś takiego nie było jak w analogach (np. EOS 5) jest takie rozwiązanie.
            Bo nie ma, za wyjątkiem jakiegoś hybrydowego wynalazku o którym czytałem kiedyś newsach. Do zdjęć sportowych to chyba niepotrzebne?
            Digart

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez ^sp1n
              W analogach bywa przydatne, a w cyfrze nie. Cała tajemnica.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Michal-Czuba
                Zablokowany
                • 2005
                • 356

Zamieszczone przez ^sp1n
                Uwierz, że lepiej zrobić to na kompie - masz lepszą kontrolę nad wyglądem zdjęcia. Poza tym aparat nie może zapisać 2 razy obrazu w tym samym pliku. Chyba, że masz na myśli zdjęcia seryjne? (wątpie)

Komentarz

• ^sp1n

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  W analogach bywa przydatne, a w cyfrze nie. Cała tajemnica.
                  Szczerze to takie zdjęcia z podwójnego zawsze najbardziej mi się podobały i sądziłem, że nie tylko w analogach stosują tą funkcje.
                  A co do programiku to na zasadzie, że robie dwie fotki. Jedna plener, druga obiekt fotografowany i wrzucam do do przysłowiowej "kupy" :P?

Zamieszczone przez MMM
                  Bo nie ma, za wyjątkiem jakiegoś hybrydowego wynalazku o którym czytałem kiedyś newsach. Do zdjęć sportowych to chyba niepotrzebne?
                  Jak dla kogo, efekt jest naprawde świetny i dlatego o to pytam bo sam chciałbym taką sztuczke robić :P
                  A jak sądzicie wobec Canon a Nikon. Na razie tylko jeden głos: P

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1709

Zadajesz pytanie na forum Canona i liczysz, że ktoś zachwali Nikona?

[email protected]

Komentarz

• ^sp1n

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                      Zadajesz pytanie na forum Canona i liczysz, że ktoś zachwali Nikona?
                      Nie no, bez prezsady. Osobiscie wolałbym zaopatrzyć sie w Canona (robiłem tymi aparatami troche fotek i sentyment jakiś jest :P) Jednak sądze, że na tym forum są osoby, które mają szerszą wiedzę jak tylko Canon i udzielą mi kilku rad lub powiedzą na co zwrócić uwage przed zakupem.
                      Chodzi mi tu tylko o zwykłą ludzką rzyczliwość

Komentarz

• Kubak82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2348

Zamieszczone przez ^sp1n
                        Chodzi mi tu tylko o zwykłą ludzką rzyczliwość
                        WEZ CANONA :wink:

a tak powaznie - piszesz o uzywanym d70 jako alternatywie do 350d..ja troche balbym sie i taka rzecz jak np. migawka.. szkoda kupowac aparat i np. po miesiacu placic za jej wymiane .. takiego ryzyka przy uzywanym sprzecie sie nie uniknie :-?

faktem jest, ze N rewelacyjnie lezy w dloni ..to plus ..no i migawka 1/8000 w stosunku do 1/4000 w 350d.. z drugiej strony korci CMOS a nie CCD :-) ..mialem okazje troche pofocic tym aparatem (N) i przyznam ze to dobry sprzet..a czy lepszy??to juz kwestia gustu, przyzwyczajen i wlasnych doswiadczen..

ja wybralem Canona i jestem zadowolony.. kumpel ma Nikona i tez jest ok.. nikt nie mowil, ze decyzja jest latwa

Komentarz

• ^sp1n

Zamieszczone przez Kubak82
                          a tak powaznie - piszesz o uzywanym d70 jako alternatywie do 350d..ja troche balbym sie i taka rzecz jak np. migawka.. szkoda kupowac aparat i np. po miesiacu placic za jej wymiane .. takiego ryzyka przy uzywanym sprzecie sie nie uniknie
                          Nie no, zasadniczo mają powymieniane migawki (oczywiście z jakimi 5tys lub więcej na przebiegu) więc problem "na jakiś" jest z głowy. Jedyne co by przemawiało za ogólnie droższym aparatem to ilość klatek/s wyzsze eosy (np. 20d) mają 5kl/s 350d 3kl/s. Ale na początek 3kl/s chyba styknie :P
                          Co do czasu to jest rzecz drugorzędna bo te wysokie czasy (raczej) stosuje się przy tele z ręki gdzie małe drgnięcie sprawia, że trzeba "strzelać" od nowa, a do deskorolki 1/2000s. spokojnie wystarczy

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1709

Czy Nikon d70 ma migawkę mechaniczną??

[email protected]

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

Zamieszczone przez ^sp1n
                              ...A jak sądzicie wobec Canon a Nikon. Na razie tylko jeden głos: P
                              No wiesz, jest jeszcze Minolta (KonicaMinolta, Sony), Pentax (Samsung) oraz Olympus (+Panasonic) ze swoim systemem 4/3.
                              Zakup lustrzanki cyfrowej to nie jest zakup aparatu, lecz wybór systemu!
                              Tutaj pewien człowiek całe dwa elaboraty napisał na ten temat. Poczytaj to ze zrozumieniem, przemyśl i podejmij świadomą decyzję!

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...