Zamieszczone przez luciow
Statyw i Obiektyw do A520
Zwiń
X
-
http://www.raynox.co.jp/english/dcr/...exdcr250eg.htm - tu masz porownanie na aparacie zblizonym do twojego jesli chodzi o krotnosc zooma i dzialanie konwertera.. interesuja Cie obrazki - gorny i ten ponizej z prawej (pisze pod nim dcr-250) -
Bardzo Cię Przepraszam Kubak82 że zadaje tle pytań i się czasami powtarzam ale chcę kupić taki konwerter Raynox i tulejkę jednak jest to koszt około 250 z z tulejką i chcę wiedzieć na 100 % że będę zadowolony z tego konwertera RAYNOX i tulejki Pozdrawiam i jeszcze raz CIę PrzepraszamKomentarz
-
rozumiem to i dlatego ciagle odpisuje
co do tego zestawu to naprawde jest to dobry zakup i bedziesz na pewno zadowolony ze zdjec.. sam tez planuje wkrotce zakup tego konwertera wiec nie polecam Ci czegos co jest zle.. to dobry poczatek do rozbudowy sprzetu a gdybys chcial jakies dodatkowe informacje to najlepiej pisz na [email protected] - postaram sie pomoc bo dalsza dyskusja na forum raczej nic nowego nie wniesie
ps. na dzis "dobranoc" ;-)Komentarz
-
Kubak "kupuj obojetnie jaka tulejke.. jeju, czy to naprawde az taki problem?? tulejka to tulejka, nic wiecej.. jej ksztalt nie ma tu nic do rzeczy"
a czy jakość tulejki nie ma wpływu na położenie soczewek konwertera - centrowanie w osi obiektywu i prostopadłość do osi obiektywu? jak to się ma do oryginału canona?
mam na myśli ustalenie względem korpusu aparatu i gwint na tulejce
(z zainteresowaniem śledzę ten wątek, mimo prowokacyjnego wtrącenia się)Komentarz
-
A610, a kto w aparatach klasy kompaktowej liczy takie rzeczy
?? takich aparatów sa miliony, tulejek tez i pewnie 90% z nich robione jest w kraju "demokracji ludowaj" pod ktorego wrazeniem jest wiceburak Lepper
)..
nawet jesli Canon robi tulejki w Japonii (w co watpie..swoja droga watek o tulejkach jest dla mnie THE BEST na CB w kategorii "onanizm" ;-) ) to naprawde uwazasz, ze kazda jest IDEALNIE dopasowana pod kazdym wzgledem ??
dlaczego tulejka to po prostu kawalek metalu (lub PLASTIKU!!!! polecam - http://www.fotogenia.info/index.php?...rtykul&id=0001 ) robiony na masowa skale..
wage do wykonania i jakosci przywiazuje sie do elementow profesjonalnych dslr'ow ale malpki to malpki - maja uwiecznic zdjecia u cioci na urodzinach i wycieczke na dzialke a nie byc szczytem techniki i precyzji.. inaczej kosztowalyby kilka razy wiecej i nikt by ich nie kupowal ;-)
ps. mialem kiedys nieoryginalna tulejke do Kodaka dx7590.. przy kupowaniu nawet nie mysalem czym tosie moze roznic bo nie roznilo sie NICZYM!! po pewnym czasie i tak musialem dokupic oryginalna (miala srednice 55 a nie 52) bo konwerter wide Cenona (z gwintem 55) winietowal mi z redukcja na tulejce 52.. poza cena nie roznily sie NICZYM i gdyby nie ten nieszczesny konwerter z za duzya srednica, nigdy bym sobie glowy oryginalna tulejka nie zaprzatal ;-)Komentarz
-
No tak, kwintesencja...
Zestawienie cen:
LADC52B - ok 130zł
WCDC52 - ok 450zł
TCDC52 - ok 700zł
Lampa SLRII - ok 300zł
co daje w sumie ok 1580zł !!! Dodając do ceny a40/a60 otrzymujemcy cene 5Mpixelowej lustrzanki "u TIPa"...
Czy to jest aby właściwa droga???
Czy ja nie miałem podobnych myśli?Komentarz
-
to sa ceny za oryginały, ceny sklepowe i do tego nekoniecznie aktualne.. o tym ze trzeba upasc na glowe zeby tyle wydac na dodatki do malpki to inna historia..
ale wystarczy poszukac czegos "na ksztalt" oryginalow, np. raynox'ow i innych dobrych konwerterow, nieoryginalnych tulejek i cena spada o ponad polowe..a co do kosztow - nikt nie mowil, ze foytografia to tanie hobby
.. niestety, bez pewnych inwestycji nie osiagniesz zamierzonych efektow..
a inaczej - jesli mozna zapytac - jaka "droge" Ty proponujesz do np. zdjec makro o ktorych mowa juz od jakiegos czasu??Komentarz
-
a inaczej - jesli mozna zapytac - jaka "droge" Ty proponujesz do np. zdjec makro o ktorych mowa juz od jakiegos czasu??[/QUOTE]
Są różne sposoby, żeby się przekonać, czy komuś bardzo na czymś zależy (jak naszemu współrozmówcy). Trzeba to doceniać, że ktoś wie, czego chce i do czego zmierza. Z tego wątku wyniosłem wiedzę o kolejnym producencie optyki, więc Twój czas na marne nie poszedł.
Pytanie tylko, co z takiej małpki poza rodzinno-wakacyjnymi zdjęciami wycisnąć można?
PozdrawiamKomentarz
-
jak dla mnie to innej drogi nie wskazales ;-)Zamieszczone przez kubak82a inaczej - jesli mozna zapytac - jaka "droge" Ty proponujesz do np. zdjec makro o ktorych mowa juz od jakiegos czasu??Zamieszczone przez A610Są różne sposoby, żeby się przekonać, czy komuś bardzo na czymś zależy (jak naszemu współrozmówcy). Trzeba to doceniać, że ktoś wie, czego chce i do czego zmierza. Z tego wątku wyniosłem wiedzę o kolejnym producencie optyki, więc Twój czas na marne nie poszedł.
Pytanie tylko, co z takiej małpki poza rodzinno-wakacyjnymi zdjęciami wycisnąć można?
Pozdrawiam
co zas malpki sie tyczy - jesli masz wiedze, umiejetnosci i checi - wycisniesz wiecej niz bez tych trzech przymiotow z nawet najlepszej lustrzanki :smile: ..
i tu zaczyjana sie rozstaje - spodoba Ci sie, zaczniesz sie uczyc az bedziesz w pelni wykorzystywac jego mozliwosci - wtedy na pewno pojdziesz dalej i kupisz jakis "profi" kompakt w stylu Pro1 albo od razu lustrzanke.. nie spodoba sie - zostaniesz przy malpce i dalej bedziesz zadowolony :smile:
a wszystkie te "bajery" jak konwertery, filtry itp pozawalaja ciagle odkrywac cos nowego, uczyc sie.. tak tez bylo ze mna i jak do tej pory opanowalem juz 3 ceche - checi ;-)... pozostale dwie, moze kiedys przyjda ;-) .. dlatego ja osobiscie uwazam, ze to jest najlepsza droga :smile: ..
a ze powiazana z wydatkami - to dopiero preludium tego co czeka przy decyzji kupnis dSLR'a
.. pod tym wzgledem to tez jest jakas "nauka" :wink:
Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.Komentarz
Komentarz