Jaka powinna być jasność obiektywu?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek_j
    Początki nałogu
    • 2006
    • 352

Jaka powinna być jasność obiektywu?

Chyba dziwne pytanie ale chciałbym uzyskać odpowiedż.Jaka powinna być jasność obiektywu by był dobry i czy jest to ważne i co wogóle oznacza tak na chłopski rozum.Znalazłem że oznacza to jaka może być max przysłona a jak wezmę większą?Chyba coś pokręciłem.Powiedzcie mi jak to jest.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
  • wojtek_j
    Początki nałogu
    • 2006
    • 352

A pewnie zaraz się zapytacie do czego ma być użyty-OGÓLNIE do wszystkiego.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Komentarz

• Robson01
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1574

Im jaśniejszy tym lepszy i niestety droższy. Dla stałek jest to 1.8 a nawet 1.2, natomiast dla zmiennoogniskowych 2.8.
      Owszem jasność obiektywu ma b. duże znaczenie - pozwala robić zdjęcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych i powiązany jest z głębią ostrości, co ma wpływ na ostateczny wygląd zdjęcia np. portretu.
      Canon
      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• filip71
        Początki nałogu
        • 2004
        • 250

generalnie im jaśniej tym lepiej i niestety drożej.
        Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Robson01
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1574

Zamieszczone przez wojtek_j
          A pewnie zaraz się zapytacie do czego ma być użyty-OGÓLNIE do wszystkiego.
          Nie ma obiektywu do wszystkiego. Inny będzie do portretu, inny do krajobrazu, jeszcze inny do ptaków, a zupełnie inny do makro. Odpowiedź mało precyzyjna - podobnie jak pytanie :-)
          Canon
          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Zamieszczone przez Robson01
            Nie ma obiektywu do wszystkiego. Inny będzie do portretu, inny do krajobrazu, jeszcze inny do ptaków, a zupełnie inny do makro. Odpowiedź mało precyzyjna - podobnie jak pytanie :-)
            Nie no bez przesady ... Tamron czy Sigma 18-200 mm nada sie do wiekszosci rodzajow zdjec. Oczywiscie jakosc nie bedzie powalajaca ale sprzet jest mocno uniwersalny.

Co do pytania autora watku polecam na start jakas ksiazke dla poczatkujacych
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• wojtek_j
              Początki nałogu
              • 2006
              • 352

Chodziło mi o to że nie pytam dokładnie o jakiś obiektyw tylko o każdy.Jasność obiektywu dotyczy przecierz każdego obiektywu.
              Więc jak na obiektywie jest jasność np od 3,8-5,6 to znaczy że powinno się trzymać tych przysłon?A jak weżmie się inną to zdjęcie jest wtedy byle jakie?

Komentarz

• Robson01
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1574

Zamieszczone przez McKane
                Nie no bez przesady ... Tamron czy Sigma 18-200 mm nada sie do wiekszosci rodzajow zdjec. Oczywiscie jakosc nie bedzie powalajaca ale sprzet jest mocno uniwersalny.

Tamron i Sigma to takie spacerzoomy o przeciętnej jakości i jasności, ale oczywiście można nimi robić większość zdjęć. Oczywiście makro i płochliwa zwierzyna odpada.
                Canon

Komentarz

• Qbexus
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 562

Jak sie kupuje jasby obiektyw to warto sie dowiedziec czy przy max dziurze jakosc zdjec jest dobra bo co z tego ze obiektyw ma np. 2.8 jak zdjecie ok wychodza dopiero przy 5,6.

Komentarz

• wojtek_j
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 352

książkę mam nawet kilka chciałem odpowiedż na szybko.A po za tym w książce napisano to co w moim pytaniu-oznacza to jaka może być max przysłona

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Chodziło mi o to że nie pytam dokładnie o jakiś obiektyw tylko o każdy.Jasność obiektywu dotyczy przecierz każdego obiektywu.
                      Więc jak na obiektywie jest jasność np od 3,8-5,6 to znaczy że powinno się trzymać tych przysłon?A jak weżmie się inną to zdjęcie jest wtedy byle jakie?
                      Witam..

Te parametry to przesłony maksymalne jakie możesz ustawić na obiektywie tzn. nie jesteś w stanie ustawić przesłony większej niż te parametry. Najczęściej jest tak że obiektyw najlepiej "rysuje" (czyli jest np. najostrzejszy) o 2-3 działki od maksymalnej wartości czyli np. dla obiektywu F4 będzie to np. F8. Polecam jakąś książkę o fotografii (najlepiej bez "cyfrowa" w tytule - Szkoła fotografii NG jest OK) lub kurs internetowy(bodajże AGFA miała fajne coś na stronie) gdzie będą opisane podstawy typu ogniskowe, przesłona, zależności pomiędzy czasem a przesłoną, głębia ostrości itp.

Pozdr
                      Artur Starz
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• wojtek_j
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 352

Ok dzięki to już wystarczająca odpowiedż.Teraz praktyka.Dzięki wam za odpowiedż.A co do książki to mam Mroczka

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

książkę mam nawet kilka chciałem odpowiedż na szybko.A po za tym w książce napisano to co w moim pytaniu-oznacza to jaka może być max przysłona
                          Sorry ale ja nic nie rozumiem z tego co piszesz. Zbuduj zdanie zgodnie z zasadami gramatyki polskiej i moze wtedy ktos bedzie w stanie Ci pomoc.
                          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• wojtek_j
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 352

Sorry ale ja nic nie rozumiem z tego co piszesz. Zbuduj zdanie zgodnie z zasadami gramatyki polskiej i moze wtedy ktos bedzie w stanie Ci pomoc.
                            zacytowałem z mojego pytania po myślniku.A po za tym już dostałem odpowiedż

Komentarz

• swaligora
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 90

Zamieszczone przez arturs
                              Witam..

Te parametry to przesłony maksymalne jakie możesz ustawić na obiektywie tzn. nie jesteś w stanie ustawić przesłony większej niż te parametry. Najczęściej jest tak że obiektyw najlepiej "rysuje" (czyli jest np. najostrzejszy) o 2-3 działki od maksymalnej wartości czyli np. dla obiektywu F4 będzie to np. F8. Polecam jakąś książkę o fotografii (najlepiej bez "cyfrowa" w tytule - Szkoła fotografii NG jest OK) lub kurs internetowy(bodajże AGFA miała fajne coś na stronie) gdzie będą opisane podstawy typu ogniskowe, przesłona, zależności pomiędzy czasem a przesłoną, głębia ostrości itp.

Pozdr
                              Artur Starz
                              Witam,
                              Czyli zakładając, że posiada się obiektyw /2.8 to optimum jego ostrości będzie w przedziale ok ~4.8 - 5.8 ? Czy dobrze rozumuję? Idąc dalej, czy jest to zależne od obiektywu (znaczy samego w sobie tj. budowy) czy od jego rozpiętości (ta sama zadasa aplikuje do 50/1.4 i 28-300/4.8 - 5.6) ?
                              Szy

Komentarz

Pracuję...