Zakup 6DmkII

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • myworldcameranadlens
    • 2021
    • 4

Zakup 6DmkII

Od jakiegoś czasu myślę nad zmianą aparatu, robię głównie usługi ( reportaże), obecnie pracuje na Nikonie. Czy ktoś z posiadaczy mógłby się wypowiedzieć czy dobrym pomysłem byłby 6DmkII + 35mm 2.0 / sigma 35 1.4? Nie miałam jeszcze do czynienia z canonem ale słynny canonowski obraz zdecydowanie łapie mnie za serce. Może polecacie coś innego? Budżetu nie mam zbyt wysokiego (6-7k) a wymiana sprzętu konieczna, dlatego pod uwagę zwłaszcza biorę używki.
  • K_f
    Coś już napisał
    • 2018
    • 62

Odp: Zakup 6DmkII

Zamieszczone przez myworldcameranadlens
    Od jakiegoś czasu myślę nad zmianą aparatu, robię głównie usługi ( reportaże), obecnie pracuje na Nikonie. Czy ktoś z posiadaczy mógłby się wypowiedzieć czy dobrym pomysłem byłby 6DmkII + 35mm 2.0 / sigma 35 1.4? Nie miałam jeszcze do czynienia z canonem ale słynny canonowski obraz zdecydowanie łapie mnie za serce. Może polecacie coś innego? Budżetu nie mam zbyt wysokiego (6-7k) a wymiana sprzętu konieczna, dlatego pod uwagę zwłaszcza biorę używki.
    A jaki sprzęt posiadasz obecnie?
    K.F. Pozdrawiam

Instagram
    InstagramII

Komentarz

• myworldcameranadlens
      • 2021
      • 4

5200 + 50mm 1.8 + sigma 17-50 także już staruszek

Komentarz

• Kredek23
        Coś już napisał
        • 2013
        • 67

Nie lepiej kupić używany Canon EOS R i do tego RF 24-105 mm F4-7,1 IS STM. Zmieścisz się w kwocie a nawet może starczy na RF 50mm f 1.8 STM

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

zaczalbym tradycyjnie od optyki, potem kminil nad nakretka do niej.

jaki to reportaz jest, to bedzie latwiej celowac?

odpowiednikiem pelnoklatkowym D5300 + 50/1.8 + 17-50 mogloby byc cos w desen 6D2 + 24-105/4 na start (i potem moze 85/1.8 a moze jednak i 50/1.8). mozesz tez szukac D610 z 24-120 VR, to tez jest niezly korpus.

canonowski 6D2 to ogolnie swietna puszka. mnie jutro mija 3 lata pracy nia i to bez dwoch zdan najlepszy aparat jaki kiedykolwiek mialem (Canony mam od 17 lat, w tym czasie regularnie pracowalem 14 modelami ). chociaz nie wiem czy optymalny wybor w tej cenie akurat do reportazu - uklad punktow AF jest mocno skupiony w centrum kadru (moj 80D ma ten sam uklad przy cropowej matrycy i wtedy to jest cud miod i orzeszki). no i matryca 6D2 podobniez gorzej sie daje wyciagac z cieni niz nowsze przetworniki. stad pomysl D610 bo tam te rzeczy wygladaja ciutke lepiej
          www albo tez flickr

Komentarz

• myworldcameranadlens
            • 2021
            • 4

Robię imprezy ( chrzty , 18 itd ale bez ślubów póki co) , mam do dyspozycji ok 6k więc raczej w grę wchodzą używki. Jeśli chodzi o R to podobno AF jest dość słaby a niestety to dla mnie priorytet.

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5499

W R jest dość słaby AF??? Pod jakim kątem???
              Miałem wiele cropów, potem był 6d, 6d2, obecnie jest R i AF wymiata, szczególnie pod tym kątem, że nie muszę robić 2-3 zdjęć tego samego ujęcia, by mieć pewność, że któreś będzie ostre.
              Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net
              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Mohinder
                Uzależniony
                • 2019
                • 580

Robię imprezy ( chrzty , 18 itd ale bez ślubów póki co) , mam do dyspozycji ok 6k więc raczej w grę wchodzą używki. Jeśli chodzi o R to podobno AF jest dość słaby a niestety to dla mnie priorytet.
                Gdzie kolega się naczytał, że AF jest słaby? Chętnie zobaczę. Miałem też już kilka aparatów i żaden nie dorównuje R pod względem AF.
                https://www.photographer-limerick.com/
                Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• K_f
                  Coś już napisał
                  • 2018
                  • 62

Dobre, dobre, na którym forum to wyczytałeś?

Szukaj Canon 6DmkII, plus Canon 50mm 1.8, -używki powinno wyjść z 4,5k wystarczy jeszcze na lampę. Rozważ też świetny obiektyw Canon 24-105 4 L.
                  K.F. Pozdrawiam

Instagram
                  InstagramII

Komentarz

• myworldcameranadlens
                    • 2021
                    • 4

Obawiam się że 50mm może być zbyt " mała" a zdarzają się sytuacje gdzie jest naprawdę mało miejsca i trzeba się wcisnąć, jeśli chodzi o 24-105 nie wydaję się zbyt ciemny w użytkowaniu?

Komentarz

• K_f
                      Coś już napisał
                      • 2018
                      • 62

Obawiam się że 50mm może być zbyt " mała" a zdarzają się sytuacje gdzie jest naprawdę mało miejsca i trzeba się wcisnąć, jeśli chodzi o 24-105 nie wydaję się zbyt ciemny w użytkowaniu?
                      W takim razie proponuje 6dmkII + Sigma 35 1.4 Art

Pamiętaj że 6d to pełna klatka a nie APS-C, więc 50 mm będzie dużo szersze niż w starym body.
                      Ostatnio edytowany przez K_f; 59762.
                      K.F. Pozdrawiam

Instagram
                      InstagramII

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

C6d2 + S35/1.4art + C85/f1.8 powinno się zmieścić w budżecie 7k zł. Takim zestawem w założonej tematyce świetnie się pracuje, jest dobra jakość, można pracować w trudnych warunkach oświetleniowych i uzyskać małą GO z ładnym bokeh-em. Do tego koniecznie lampa C430-IIIRT, ale to już poza budżetem. Jeśli chodzi o R to sam używany korpus kosztuje 6k zł.
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• tmielcarz
                          Bywalec
                          • 2018
                          • 215

A może zamiast 6D2 to RP. Matryca ta sama. Bezlustro, więc brak problemu z FF/BF. No i jest tańszy.
                          Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez tmielcarz
                            A może zamiast 6D2 to RP. Matryca ta sama. Bezlustro, więc brak problemu z FF/BF. No i jest tańszy.
                            ale bezlustro z LP-E17, ktore juz w aparatach z normalnym celownikiem sa g* warte??? po dolozeniu notorycznie chodzacego telewizorka to ile to bedzie baterii na 3 godzinna sesje? bo LP-E6N jeden wystarczy, nawet jak ktos ma bardzo ciezki palec na spuscie
                            www albo tez flickr

Komentarz

• tmielcarz
                              Bywalec
                              • 2018
                              • 215

Zamieszczone przez akustyk
                              ale bezlustro z LP-E17, ktore juz w aparatach z normalnym celownikiem sa g* warte??? po dolozeniu notorycznie chodzacego telewizorka to ile to bedzie baterii na 3 godzinna sesje? bo LP-E6N jeden wystarczy, nawet jak ktos ma bardzo ciezki palec na spuscie
                              Masz rację, ale z dodatkowymi akumulatorami nadal wyjdzie taniej niż 6D2, a nie trzeba walczyć z kalibracją obiektywów.
                              Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Komentarz

Pracuję...