Dalszy rozwój sprzętu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Canonierzysta
    Bywalec
    • 2012
    • 185

Dalszy rozwój sprzętu

Witajcie,

Jestem w kropce, nie mogę się zdecydować na kierunek rozwoju, może Wy mi pomożecie?

Mam odłożone kilka stówek co daje mi dość sporo możliwości zakupu dodatkowego sprzętu, ale nie wiem po prostu w co iść, w co zainwestować...

Mam obecnie:
    Wysłużonego EOS 50D
    Nowego EOS R
    Canon 24-105 f4L
    Canon 50 1,8 STM
    Samyang 8mm
    Lampę EX430II
    Lampę Quadralite Strobos 60

Ukierunkowałem się na portrety, ale z wielkim zainteresowaniem i pasją chciałbym rozwijać fotografię przemysłową. Czasem wpadnie jakieś wesele.

I teraz tak... idąc w kierunku fotografii przemysłowej myślałem nad jakimś tele... 70-200?? Może RF100 macro? ewentualnie w drugą stronę czyli 17-40 lub 15-35 RF? ( albo inne, tylko jakie?)

Ale tak sobie myślę z drugiej strony, że idąc w stronę portretu ( więcej możliwości zarobku i dalszego rozwoju)może lepiej pójść w stałki typu 85 ( od samyanga na RF się nada?) i dodatkowo dokupić lamp z mocowaniami pod bowensa i modyfikatory kupić? Do tego wyzwalacze?

A może całkowicie to olać i wyposażyć w pamięci, baterie, statywy, porządny plecak ( bo w obecnym już się dawno przestałem mieścić) i inne ( jakie?) podzespoły?

Posiadany budżet to w tym momencie około 5-6k z możliwością lekkiego wzrostu.

Proszę o porady, bo ja od miesiąca nie ruszam z miejsca...:/

Pozdrawiam!
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3410

Odp: Dalszy rozwój sprzętu

Śluby,portrety, przemysłowe - Canon RF 28-70mm f/2L USM. Trzy najważniejsze ogniskowe w jednym bardzo dobrym i jasnym zoomie do wszystkiego. Sprzedaj 50D, 24-105 L,50 1,8 STM , Samyanga 8 mm f/3.5 (to przecież APS-C) i dołóż. Z kombinowania z Samyangami pod RF nic dobrego nie wyjdzie.
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Canonierzysta
      Bywalec
      • 2012
      • 185

Zamieszczone przez candar
      Sprzedaj 50D, [...] Samyanga 8 mm f/3.5 (to przecież APS-C)
      Tak, to na pewno
      ale 24-105 daje mi wystarczająco satysfakcji... nie chciałbym go sprzedawać... ten długi koniec często mi się przydaje

Z kombinowania z Samyangami pod RF nic dobrego nie wyjdzie.
      Właśnie co raz więcej czytam o tym szkle... jedni chwalą za bokeh i wcale nie gorszą rozdzielczośc niż 85mm od Canona... a inni narzekają na słabą pracę pod światło... no i fakt, że oficjalnie produkt wycofany, więc tylko z drugiej ręki obecnie...

Generalnie sam rozważam albo jakieś UWA, albo tą 100 (85?) macro... 24-105 pokrywa moje zapotrzebowania w tym zakresie, ale macro przyda się do zdjęć zarówno portretowych jak i małych detali przemysłowych - tak mi się wydaje przynajmniej...
      A UWA po prostu do szerszego kąta... bo czasem fabryka z bliska nie mieści mi się w 24mm....

Jedno dobre szkło do wszystkiego
      Chyba nie ufam sobie jeszcze na tyle, żeby mieć jedno szkło...
      EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3410

Zamieszczone przez Canonierzysta

Chyba nie ufam sobie jeszcze na tyle, żeby mieć jedno szkło...
        Większa ilość Samyangów w torbie nie wpłynie na "kierunek rozwoju", ale raczej na wagę zestawu

BTW - jeśli będziesz uprawiać portret okazyjny - to lepiej EF 85 1.8, jeśli zarobkowy to: Canon 85mm f/1.4 L IS USM
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Canonierzysta
          Bywalec
          • 2012
          • 185

Większa ilość Samyangów w torbie nie wpłynie na "kierunek rozwoju", ale raczej na wagę zestawu
          Oczywiście! Nie chodziło mi więc o dopakowywanie Samyangów, ale o posiadanie TYLKO jednego szkła

BTW - jeśli będziesz uprawiać portret okazyjny - to lepiej EF 85 1.8, jeśli zarobkowy to: Canon 85mm f/1.4 L IS USM
          Rozumiem... raczej okazyjny, ale czemu nie można zarobkowo robić 85 1,8?

A jak w Twojej opinii sprawdziła by się ta setka macro? Lub ewentualnie RF 85 f2 macro?

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3410

Można

RF 85 f2 macro ma takie sobie opinie (poczytaj na CB https://www.canon-board.info/threads...Macro-IS/page8)

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pod portret to też słaby pomysł. No chyba, że masz w małym paluszku opanowany wielogodzinny retusz skóry.

Komentarz

• Canonierzysta
              Bywalec
              • 2012
              • 185

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pod portret to też słaby pomysł. No chyba, że masz w małym paluszku opanowany wielogodzinny retusz skóry.
              Ale w czym jest problem, że trzeba retuszować... wszelkie opinie świadczą o tym, że do portretów się nadaje... pewnie nie tak samo jak super hiper szkło 85 f1,2, ale wciąż efekt zarówno bokeh jak i ostrośc stoją na przyzwoitym poziomie.
              Dodatkowo, wersja RF zgodnie z tym co piszą TU ma ten bokeh regulowany....właśnie z myślą o portretach próbuję dogrzebać się do jakichś przykładowych zdjęć, ale w pracy mam trochę ograniczone możliwości

No dobra... a poza tele i idąc w kierunku UWA... coś ze światłem 2,8 minimum? 15-35 jest poza moim zakresem... który obiektyw byłby polecany?

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3410

Ale w czym jest problem, że trzeba retuszować... wszelkie opinie świadczą o tym, że do portretów się nadaje...
                Teoretycznie każdy obiektyw nadaje się do portretów. Trochę mniej, lub trochę bardziej. Obiektywy makro o super rozdzielczości, gdzie można policzyć każdy włosek nie są złe, ale jak pisałem wyżej trzeba mieć perfekt opanowany retusz skóry.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 1000_F_317276707_V1Bzg2KwINimmaijuy0NFEyjyrnwnTS9.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 155,2 KB
ID: 2092080
                Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 1000_F_101706635_RDkfdanK5ujGOmy593YrcgkQkdvgvFND.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 273,8 KB
ID: 2092081

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4087

Teoretycznie każdy obiektyw nadaje się do portretów. Trochę mniej, lub trochę bardziej. Obiektywy makro o super rozdzielczości, gdzie można policzyć każdy włosek nie są złe, ale jak pisałem wyżej trzeba mieć perfekt opanowany retusz skóry.

Organoleptycznie -zdjęcia stockowe – przykłady
                  [ATTACH=CONFIG]6656[/ATTACH]
                  [ATTACH=CONFIG]6658[/ATTACH]
                  Z ta super roździelczością to bym nie przesadzał, nawet z 50 1.4 Canona było by tam co retuszować. A znając życie ta 100 macro to (_._) nie urwie, tak jak było z wersją ef.

Może kup 70-200 2.8 i po baletach.
                  https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3410

No dobra... a poza tele i idąc w kierunku UWA... coś ze światłem 2,8 minimum? 15-35 jest poza moim zakresem... który obiektyw byłby polecany?
                    No ale po co to f/2.8? Do czego? Będziesz na ślubach komercyjnie fotografował? Nie lepiej i taniej RF 14-35mm F4L IS USM?

Za połowę ceny RF 15-35 dostaniesz Sigmę A 14-24 mm F2.8 DG HSM / moc.Canon https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiek...RoC5ZYQAvD_BwE

A mnie od kilku dekad zupełnie wystarcza stary EF 16-35 2.8 L, których jest pełno w sprzedaży (ostatnio w ogóle go nie używam, raz na miesiąc ew.).

Komentarz

• Canonierzysta
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 185

Zamieszczone przez zdebik
                      Z ta super roździelczością to bym nie przesadzał, nawet z 50 1.4 Canona było by tam co retuszować.
                      Otóż to.

Zamieszczone przez zdebik
                      Może kup 70-200 2.8 i po baletach.
                      Rozważałem go mocno... ale wydaje mi się, że bardziej wszechstronny dla moich potrzeb byłby jednak ten 100mm ponieważ ten przyda mi się do szczegółów w fotografii przemysłowej (detale i szczegóły)jak również do portretów ( chyba), a ten 70-200 do przemysłówki już nie tak bardzo... architekturę wolałbym właśnie jakimś UWA robić wtedy...

--- Kolejny post ---

No ale po co to f/2.8? Do czego? Będziesz na ślubach komercyjnie fotografował?
                      Komercyjnie nie... ale jeśli się wydarzy, to chciałbym mieć czym

Za połowę ceny RF 15-35 dostaniesz Sigmę A 14-24 mm F2.8 DG HSM
                      O! I taka porada to miodzio Dziękuję

Komentarz

• Mohinder
                        Uzależniony
                        • 2019
                        • 580

Wypowiem się w kwestii 70-200 IS II USM. To jest naprawdę konkretny obiektyw i sprawdza się w wielu przypadkach. Bardzo dobrze w portretach i myślę że to co potrzebowałbyś zrobić tą 100mm to zrobisz i tym. Poza makro oczywiście. Za to z tego co czytałem z makro całkiem dobrze sobie radzi nie wymieniony tutaj RF 35mm 1.8. Planuję go zakupić ale to za chwilę.
                        https://www.photographer-limerick.com/
                        Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

Pracuję...