Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To mój pierwszy post, także witam i pytanie:
Planuję kupić lustrzankę Eos 800D plus obiektyw plus obiektyw CANON EF 75-300mm F/4-5.6 III głównie z przeznaczeniem do zdjęć ptaków. A pytanie:
1. czy do takiego zestawy sprawdzi się extender 1,4 lub 2,0 (gdzieś czytałem że AF może się zacinać)
2. czy takie body będzie kiedyś dobre do obiektywu 150-600 (dalsze plany)
3. ewentualnie jakiś inny zestaw do 4tys.
zdjęcia czysto amatorsko ale mimo wszystko nie chciałbym się zawieść
Planuję kupić lustrzankę Eos 800D plus obiektyw plus obiektyw CANON EF 75-300mm F/4-5.6 III głównie z przeznaczeniem do zdjęć ptaków. A pytanie:
1. czy do takiego zestawy sprawdzi się extender 1,4 lub 2,0 (gdzieś czytałem że AF może się zacinać)
Z góry dziękuję
p.s. wiedzę mam na razie skromną także ten...
pozdrawiam.
Ten tego... Nie kombinuj i kup za 1,6k zł Canona EF 70-200 mm f/4 L USM https://allegro.pl/listing?string=Ob...o=2000&order=p Akurat w jego przypadku ww. extendery będą działać i w przypadku x1.4 nie pogorszą jakości obrazu. Jesteś w systemie w którym waro kupować doskonałe szkła profi w bardzo dobrej cenie zamiast skupiać się na gorszych optyczni amatorskich szkiełkach..
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Z góry dziękuję
p.s. wiedzę mam na razie skromną także ten...
pozdrawiam.
ten obiektyw to 10 lat temu była staroć obiektyw 400zł ekstender 1200?zł (używki) brzmi niezbyt przekonywująco
czy gdzieś jest napisane że ekstender z tym obiektywem zadziała - wątpię - takie obiektywy nie sa przeznaczone do pracy z ekstenderem - ekstender 2x z takim obiektywem to już prawie literatura fantasy
luso dziękuję za odpowiedź
Na ten moment nie mam jeszcze żadnego sprzętu (no może poza Canon G5 . Dlatego chciałem zacząć od zestawu który można by było bezpiecznie rozbudować. Obiektyw o którym piszesz to dopiero przyszłość. p.s. raczej pójdę w nowe rzeczy bo mogę to rozliczyć (vat i takie tam)
pozdrawiam
Moim zdaniem warto rozważyć używki. Tamron lub Sigma 150-600 i starsza puszka np 7D lub nawet 50D da Ci więcej radości i możliwości.Przy odrobinie cierpliwości w poszukiwaniach powinieneś spokojnie zmieścić się w budżecie...
Oczywiście aby nie było zbyt fajnie to kilka rzeczy wykastrowano z tej puszki:
"Jak to często bywa w przypadku konstrukcji Canona, nie mogło obyć się bez łyżki dziegciu. Porównując model EOS 250D z poprzednikiem zauważymy ze z body pozbyto się kilku elementów, a konkretnie przycisku podglądu głębi ostrości, przycisku otwierania lampy błyskowej oraz przycisku przywołującego menu funkcji bezprzewodowych. Otrzymujemy też nieco uproszczone pokrętło trybów (funkcja Creative Assist dostępna jest z poziomu menu) a producent zabrał nam także moduł NFC, służący wcześniej do szybkiego parowania smartfona i aparatu. Na koniec kwestia stopki - brak środkowego pinu oznacza, że do aparatu podłączymy wyłącznie systemowe lampy producenta, a sporym problemem okaże się także radiowe wyzwalanie lamp studyjnych."
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Raczej daj sobie z takim zestawem spokoj - nie widze tego zbyt optymistycznie - po zalozeniu extendera problemy z ostrzeniem rosna w tempie zastraszajacym , nawet przy pelnej klatce. Do fotek, ktore mozesz dowolnie dlugo sobie ustawiac nie ma wiekszych problemow ale do ptakow to totalna pomylka.
Moim zdaniem minimum to 100-400 (a lepiej, choc mniej uniwersalnie 400). Dobry extender kosztuje tyle co pół używanego obiektywu na tyle optycznie dobrego by się dało tego używać. A puszka... aż takiego znaczenia nie ma. Starym aparatem i porządnym obiektywem łatwiej zrobić udane zdjęcie - w układzie odwrotnym jest prawie niemożliwe.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Pierwsze primo jest takie: obiektyw 70-300, który planujesz kupić, nie jest zły, ale przy 300 mm zadka nie urywa, i mz lepszym wyborem jest 55-250 STM, który jest lżejszy, tańszy, lepszy optycznie na 250 mm niż 70-300 na 300 mm, a strata na ogniskowej w stosunku do 300 mm jest niewielka. Z Sigmą C 150-600 daj sobie spokój. Lepszy jest Tamron 150-600 G2, ale on więcej kosztuje, przy czym na APS-C oba szkła mają sens do 400 mm, potem jest źle, a trzeba targać 2 kg samego słoika.
Drugie primo jest takie: optymalnym wyborem, biorąc pod uwagę budżet, jest obiektyw 100-400 mm, i tu możesz się pokusić na Tamrona, który obecnie jest w promocji bodajże za 2850 PLN. Mam go i uważam, że optycznie jest genialny, natomiast wkurza mnie mało skuteczna stabilizacja obrazu, co wszakże może wynikać z tego, iż jestem wyjątkowym trzęsiłapą, a inni nie mają takiego problemu.
A trzecie primo jest takie, że telekonwertery to nie tylko zmiana jasności układu optycznego i pogorszenie jakości obrazka, ale także wydłużenie ogniskowej, a z tym jest związana konieczność skrócenia czasu ekspozycji przy zdjęciach z ręki, a nawet ze statywu. Przykładowo, TC x 1.4 zmniejsza jasność o 1 EV, co skutkuje- przy zachowaniu niezmienionego czasu ekspozycji- wzrostem ISO również o 1 EV, czyli dwukrotnie. Ale o 40% wydłuża się ogniskowa i stosownie do tego należy skrócić ekspozycję, aby mieć nieporuszone zdjęcia. W fotografii przyrodniczej mamy do czynienia z takimi sytuacjami, że nasze obiekty pożądania ruszają się bardzo szybko, telepią się, wiercą, żrą coś na okrągło, i z tego tytułu ciężko jest zrobić ostre zdjęcie na czasie dłuższym, niż np. 1/400 s. Przy zachowaniu tego czasu dołożenie TC x 1.4 podwyższy nam ISO np. z 400 na 800, a wydłużenie ogniskowej spowoduje podniesienie ISO do 1000-1200, i się zrobi nieciekawie, o co nietrudno przy ciemnej optyce. Tak więc telekonwertery bardziej się nadają do zastosowania z optyką o jasności od 2,8 wzwyż, i na dodatek ze statywu. Dodatkowo układ stabilizacji może nie dać rady stabilizować podwyższonej ogniskowej.
Nie wiem, czy EOS 800D daje radę ostrzyć przy f/8, ale EOS 80D, którego mam, daje radę. Mimo tego, ze względu na powyższe, wybiłem sobie z głowy telekonwetery, posiadając zarówno 55-250 STM jaki i Tamrona 100-400. Jeżeli już coś miałbym ryzykować, to TC 1.4 HD firmy Kenko razem z obiektywem 55-250STM, uzyskując dobrą jakość przy f/8, ogniskowej 350 mm, i zachowanym AF, ale mam 400 mm f/6,3, więc daję sobie spokój.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Jest jeszcze jedno wyjscie - dobry kompakt - np RX10 w wersji II i wyzej. Mozna juz kolo 2 tys. wyhaczyc , a jakosci fotek moze sporo luster pozazdroscic.
Mam pytanie do posiadaczu 80D. Czy za pomocą programu Eos Digital Info da się sprawdzic przebieg migawki?
Kupujący twierdzi,ze nie. Nie mam jak tego potwierdzić, bo mieszka x km dalej.
Mam pytanie do posiadaczu 80D. Czy za pomocą programu Eos Digital Info da się sprawdzic przebieg migawki?
Kupujący twierdzi,ze nie. Nie mam jak tego potwierdzić, bo mieszka x km dalej.
Nie da się w 80D sprawdzic migawki. Jest jakiś soft platny z tego co czytałem...
Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II
Komentarz