Planowanie małego studia domowego

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fazik
    Dopiero zaczyna
    • 2014
    • 15

Planowanie małego studia domowego

Jestem na etapie stanu surowego w budowanym domu. Jeden z pokojów ma być przeznaczony na domowe studio do fotografii, założenie jest, że głównie dziecięcej. Pomieszczenie ma około 25m2. Okno od północy.

Czy powinienem o czymś pomyśleć na tym etapie? Czymś co póżniej będę wyklinał, że nie zrobiłem?

Zwłaszcza chodzi mi o kwestie związane z oświetleniem na suficie. Planuje elektrykę. Nie wiem czy lepiej walić punktów ile się da najwięcej i wykorzystać sufit jako wielką powierzchnię oświetlenia? Czy raczej nie ma sensu robić kosztów i nie wykorzystam takiego albo nawet będzie mi przeszkadzało?
  • r_m
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2418

Odp: Planowanie małego studia domowego

Masz na myśli sufitowy system mocowania lamp?
    O ile wysokość jest odpowiednia, to może być dobry pomysł, statywy i kable nie będą się plątać pod nogami, tylko musisz odpowiednio do tego zaplanować oświetlenie ogólne (np. żeby mocowania szyn nie trafiały na oprawy i kable w suficie).

Komentarz

• mkamelg
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 1270

Odp: Planowanie małego studia domowego

Zamieszczone przez fazik
      Jestem na etapie stanu surowego w budowanym domu. Jeden z pokojów ma być przeznaczony na domowe studio do fotografii, założenie jest, że głównie dziecięcej. Pomieszczenie ma około 25m2. Okno od północy.

Czy powinienem o czymś pomyśleć na tym etapie? Czymś co póżniej będę wyklinał, że nie zrobiłem?

Zwłaszcza chodzi mi o kwestie związane z oświetleniem na suficie. Planuje elektrykę. Nie wiem czy lepiej walić punktów ile się da najwięcej i wykorzystać sufit jako wielką powierzchnię oświetlenia? Czy raczej nie ma sensu robić kosztów i nie wykorzystam takiego albo nawet będzie mi przeszkadzało?
      The Studio | Virginia Newborn Photographer

Komentarz

Pracuję...