Zakup lustrzanki, pomoc przy wyborze obiektywu i zestawu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • poli1990
    • 2017
    • 7

Zakup lustrzanki, pomoc przy wyborze obiektywu i zestawu

Witam, chce zmienić aparat ze starego kompakta na jakieś lustro, chciałbym się pobawić fotografia, uchwycić ciekawe obrazy z mojego życia ponieważ powiększa mi się rodzina i fajnie mieć jakieś wspomnienia na foto. Przeglądałem oferty kilku sklepów i mam swojego faworyta. Chcę wydać do około 1700zl. Padło na Canona oes 1300D. W ofercie jednego ze sklepów znalazłem takie oferty:
    - https://www.mediaexpert.pl/lustrzank...-8gb,id-762389

- https://www.mediaexpert.pl/lustrzank...m-is,id-661150

Na pierwszy rzut oka sprzęty te same lecz w jednej ofercie torba i karta... Ale zauważyłem że różnią się obiektywami. Głównie moje pytanie dotyczy obiektów w tych dwóch opcjach, który jest lepszy? Na dodatkach i tak mi nie zależy bo kartę chce kupić bardziej pojemna a torbę mniejsza bo ta oferowana jest za duża. Ponadto w opcji bez akcesoriów gwarancja 24miesiace a nie 12. Proszę o pomoc w wyborze. Pozdrawiam
  • RobertON
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2194

Odp: Zakup lustrzanki, pomoc przy wyborze obiektywu i zestawu

Jak z tych dwóch, to obiektyw ze stabilizacją.

https://www.mediaexpert.pl/lustrzank...m-is,id-661150
    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Gwarancja producenta jest 12 miesięcy.

Komentarz

• Matpol7
        Coś już napisał
        • 2017
        • 68

Może być używany sprzęt?
        Dostaniesz sprzęt z wyższej półki. Koniecznie potrzebujesz zooma czy stałka 1.8 50 mm by Ci wystarczyła? Za 1700 zł można skompletować zestaw 60d + 50mm 1.8 STM
        Ostatnio edytowany przez Matpol7; 57303.

Komentarz

• poli1990
          • 2017
          • 7

Czyli te zestawy różnią się tylko tym że jeden z obiektywów ma stabilizację a drugi nie. Ogólnie jak na początek ten sprzęt będzie dobry?
          Aptur, na stornie jest napisane że zestaw bez torby i karty ma gwarancję 24miesiace.

Używka mnie nie interesuje

Komentarz

• Matpol7
            Coś już napisał
            • 2017
            • 68

Zamieszczone przez poli1990

Używka mnie nie interesuje
            W takim razie zostają Ci czterocyfrowe serie Nikona lub Canona z kitowym obiektywem.

Komentarz

• poli1990
              • 2017
              • 7

Wydaje mi się że jak na początek mojej zabawy z lustrzanką w zupełności mi wystarczy taki zestaw, stawiam na nowy sprzęt, nie chce aby coś uległo awarii i później mieć zle nastawienie do tego typów aparatów (migawka itd). Jeśli obiektyw z zestawu będzie niewystarczający wówczas go zmienię na coś innego

Komentarz

• Matpol7
                Coś już napisał
                • 2017
                • 68

Ja nie mówię że to będzie zły wybór, zakładając że stawiasz na nowe to raczej dużego wyboru w tej cenie nie masz. Bierz coś z czterocyfrowych serii Canona lub Nikona, z kitowym obiektywem i takim zestawem też można ładne zdjęcia porobić. W przyszłości zobaczysz czy chcesz coś jaśniejszego, czy może jakieś dłuższe szkło, a nawet nowy aparat. Jeśli to twoja pierwsza lustrzanka to taki zestaw będzie całkiem zadawalający. Teraz pytanie czy możesz naciągnąć budżet, czy chcesz torbę, dodatkowe karty pamięci lub baterię i odpowiadając na te pytania można dojść do ostatecznego wyboru.

Komentarz

• Tom77
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2875

Zamieszczone przez poli1990
                  Wydaje mi się że jak na początek mojej zabawy z lustrzanką w zupełności mi wystarczy taki zestaw, stawiam na nowy sprzęt, nie chce aby coś uległo awarii i później mieć zle nastawienie do tego typów aparatów (migawka itd). Jeśli obiektyw z zestawu będzie niewystarczający wówczas go zmienię na coś innego
                  Nowy to nowy. Ale w dzisiejszych czasach najniższa półka Canona to naprawdę baaaardzo niska półka. Lepszy wizjer i jakośc wykonania była w zenicie.
                  Kupując w sklepie musisz dostac 24 M-ce gwarancji, jeżeli masz juz kupowac nowy to bierz zestaw z 18-55 IS. Pomacaj w sklepie przed zakupem serię xxxxD

Komentarz

• r_m
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2418

Zamieszczone przez Tom77
                    Kupując w sklepie musisz dostac 24 M-ce gwarancji
                    Kupując w sklepie nie musi dostać gwarancji nawet na jeden dzień.
                    Myślę, że dość częstym powodem pomyłek jest jednakowe traktowanie rękojmi i gwarancji, a to nie jest to samo, warto sobie poszukać co jest czym, jakie są warunki korzystania, i jak długo co obowiązuje.

Komentarz

• Tom77
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2875

Zamieszczone przez r_m
                      Kupując w sklepie nie musi dostać gwarancji nawet na jeden dzień.
                      Myślę, że dość częstym powodem pomyłek jest jednakowe traktowanie rękojmi i gwarancji, a to nie jest to samo, warto sobie poszukać co jest czym, jakie są warunki korzystania, i jak długo co obowiązuje.
                      W UE musisz dostać 24 m-ce stąd 12+12. Pierwsze to gwarancja producenta (teoretycznie), drugie 12 to gwarancja prawna obejmującą towar niezdatny do użytku a w praktyce kazdą awarię

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

Nie. 24 miesiace to rekojmia. A gwarancja to dobrowolne zobowiazanie.

Komentarz

• Tom77
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2875

Zamieszczone przez MC_
                          Nie. 24 miesiace to rekojmia. A gwarancja to dobrowolne zobowiazanie.
                          A co dostajesz przy zakupie w sklepie - 12m gwarancji która jest dobrowolna i zależnie od producenta nie musi być w ogóle udzielona czy 24 miesiące gwarancji ? Odpowiedzialnośc sprzedwcy to nic innego jak gwarancja. To czy tą naprawę gwarancyjna pokryje producent jak to jest pewnie w 99% czy sprzedawca ciebie nie interesuje.

Komentarz

• MC_
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3444

Mylisz sie. Czasami dostaje 24 miesiace gwarancji a czasami wcale jej nie dostaje. A roznice jesli chodzi o tryb rekojmi i gwarancji sa zasadnicze i oczywiste, w tym koniecznosc wykazania wadliwosci w momencie wydania jesli uplynelo ponad 12 miesiecy.

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

To o czym piszecie odnosi się do niezgodności towaru z umową. Nie mylić z rękojmią i gwarancją. Canon daje 12 miesięcy gwarancji. Sklep oczywiście może dać 24 albo nawet 48 miesięcy gwarancji ale jeszcze nie słyszałem o czymś takim.

Komentarz

Pracuję...