"kaszka", białe plamki na fotografiach, głównie na kolorze czarnym

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Odp: "kaszka", białe plamki na fotografiach, głównie na kolorze czarnym

Ja tu też nie widzę nic dziwnego, poza tym co napisał solti, że chyba są trochę niedoświetlone...
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Yanc
      Bywalec
      • 2015
      • 205

Zamieszczone przez kintaro
      Witam,

Kolory nie są takie jak na żywo. Próbowałem się bawić już wieloma programami - photoshop, gimp, picasso. Nie potrafię uzyskać pożądanego efektu. Przeszkadzają mi te białe plamki, czyli ta kaszka. Proszę rzućcie okiem na produkt konkurencji:

Hej

To zdjęcie jest przeskalowane, więc i kaszki nie widać. Jak sobie powiększyłem te twoje fotki zauważyłem tylko szare przebarwienia na czarnym tle, ale to są artefakty związane z kompresja JPG. Czy przysłona musi być ustawiona na 14? Spróbuj zmniejszyć np do 9, i czas naświetlania od razu stanie się krótszy.
      Może w pomieszczeniu masz za gorąco i po kolejnym zdjęciu to co widzisz jako kaszkę to po prostu szum z rozgrzanej matrycy?
      Sprawdziłeś czy nie ma kurzu na obiektywie? Zwłaszcza na tylnej soczewce.

Spróbuj zrobić te fotki z innymi ustawieniami, zrób parę fotek w trybie Auto i zobacz czy kaszka nadal jest? Kombinuj jak możesz i zmieniaj nawet te parametry które wydają ci się nieistotne.

Nie jestem zawodowcem, ale jak mi coś nie wychodzi to kombinuje tak że żadnemu zawodowcowi do głowy by to nie przyszło

Daj znać co tam ustalisz.
      C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568

Komentarz

• AndrzejXM
        Bywalec
        • 2015
        • 242

Ja na produktowej sie nie znam kompletnie ale od poczatku na tych zdjeciach "cos" mi sie nie podobalo... Domyslalem sie, ze bylo robione na krotkiej ogniskowej... I potem dodales exifa. Wg. mojego bardzo skromnego zdania 21mm to stanowczo za krotka ogniskowa... Tak ludzkie oko nie widzi i stad taki "odbior" zdjecia. Nie wiem... tak z 50mm to minimum. Lepiej moze nawet 70-100mm (ale pewnie masz kita do 55mm). Pierwsze i drugie zdjecie - niedoswietlone - nie widac szczegolow. Czarna masa z suwakami na kolkach. Dwa kolejne - juz lepiej z ekspozycja ale te kolory na prawde sa takie zywe czy "pokolorowales" je? Kontrastem? Troszke sztucznie to wyglada. Nie wiem... Moze tego od Ciebie wymagaja... Ziarna nie widac w tej wielkosci... Przyslij oryginaly. Moga byc i jpgi. Ale tak jak aparat zrobil.
        Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

My się tu produkujemy, a wątkotwórca ma to gdzieś.
          Od 6 lutego tu nie zaglądał, a przecież już po weekendzie.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

udostępnij rawa to zobaczymy o co chodzi

Komentarz

• r_m
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2418

Zamieszczone przez Merde
              Może szef zobaczył zdjęcia i wątkotwórca już nie ma problemu, co zrobić?

Komentarz

• kintaro
                • 2016
                • 3

odpowiadam na kilka pytań.

tak, zdjęcia są lekko retuszowane, tzn dodałem tylko trochę kontrastu, ale, aby zachować wszystkie szczegóły. Rzućcie okiem na zdjęcia od konkurencji, u niego to wygląda trochę lepiej. Mówiliście też o rawach, w jakim programie najlepiej pokombinować z tym rozszerzeniem? Ściągnąłem photoshopa z camerą raw, ale jak wrzucam zdjęcie to raw do programu to wyskakuje komunikat, że wtyczkę trzeba zaktualizować i mi wywala program, pozdrawiam

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

udostępnij przykładowego rawa, zobaczymy co się da zrobić

Komentarz

• bastianpl
                    Coś już napisał
                    • 2017
                    • 52

Zamieszczone przez Merde
                    Myślałem, że dowiemy się co było powodem takiej sytuacji, no nic, szkoda

Komentarz

Pracuję...