przesiadka z 40d na..?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paula21
    Dopiero zaczyna
    • 2016
    • 19

przesiadka z 40d na..?

Cześć!

Jestem posiadaczką canona 40d, wcześniej miałam 450d, tak więc znowu przyszedł czas na zmiany.
    Rozmyślam nad 70d i 7d mark II. Naczytałam się, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda, niby jestem zdecydowana na 7d mark II... Wątki też wszystkie podobne, ale każdy w swoim szuka czegoś dla siebie. Ja proszę więc Was o radę!

Obiektywy jakie posiadam: 55-250 (kit), 50 1.4, 85 1.8 - głównie bazuję na 50 i 85 do fotek portretowych. Czasami wyjdę popstrykać ptaki, psy no i chciałam się zająć fotografią ślubów i dzieciaków w niedalekiej przyszłości.
    Zależy mi na szybkości, jakości i dobrej pracy ze stałkami w mniej oświetlonych miejscach.

Nie wiem czy jest sens przesiadać się z 40stki na 70... dużo bajerów, zdecydowanie szybszy.. trochę podobny do 7d, ale jednak lepszy, jednak to ta sama półka i nie wiem czy nie będę miała wrażenia, że stoję w miejscu?
    Dlatego mam pytanko: czy uważacie, że to dobry pomysł (z moimi preferencjami) aby przenosić się na 7d mark II? Wiadomo, że cenowo 70D wypada lżej dla kieszeni, ale nawet nie chodzi już o pieniądze, bo chciałabym zainwestować w coś, co posłuży mi przez kolejne dobre kilka lat, szczególnie liczę na jakość (chciałabym już powoli zacząć zarabiać na zdjęciach). Może macie już doświadczenie, albo też zmienialiście 40stkę na coś lepszego i potraficie coś powiedzieć w temacie? może jakieś inne typy?
    Proszę o pomoc

i... thank you from the mountain
  • salas
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 3000

Odp: przesiadka z 40d na..?

5d mkIII
    SONY

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez paula21
      Dlatego mam pytanko: czy uważacie, że to dobry pomysł (z moimi preferencjami) aby przenosić się na 7d mark II?
      Nie. Jeśli aparat ma być nowy to w zbliżonej cenie polecam 6D.

Komentarz

• paula21
        Dopiero zaczyna
        • 2016
        • 19

Pełna klatka jest dobrym pomysłem? Póki co nie planuję zmiany szkieł, a nie wiem czy będą dobrze się dogadywać z 6D?

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Zamieszczone przez paula21
          Pełna klatka jest dobrym pomysłem? Póki co nie planuję zmiany szkieł, a nie wiem czy będą dobrze się dogadywać z 6D?
          55-250 na sprzedaż. 50mm i 85mm pięknie się sprawdzą z FF.

Komentarz

• mwitek
            Uzależniony
            • 2011
            • 550

Bierz pełną klatkę. Ja ostatnio przesiadłem się z 40D na 5D i patrząc teraz na aps-c myślę O fuj To na pewno początkowe zauroczenie, ale myślę, że tej decyzji nie będę żałował. Pamiętaj tylko, że 50 na ff będzie szersza, a 85 będzie widzieć tak jak teraz na 40D widzi 50.
            facebook.com/jurajskiejaskinie
            facebook.com/mwitkowskifoto
            instagram.com/mwitkowski_foto
            flickr

Komentarz

• feciu
              Dopiero zaczyna
              • 2015
              • 48

szukasz sprzetu do slubow to poczytaj http://www.canon-board.info/fotograf...w-cz-iv-89779/

podobnie jak kolega aptur polecam 6d. Nie robisz sportu więc nie potrzebujesz szybkosci a bardziej przyda sie wysokie uzywalne iso i obrazek jaki daje ff.
              Ostatnio edytowany przez feciu; 54269.
              X-T2...|

Komentarz

• Adam71
                Początki nałogu
                • 2011
                • 316

6D do dzieci - to tylko portret. Jaki masz budżet ? Ja polecam combo . Używany 7D do kupienia za śmiesznie pieniądze ok 2000 zł i do tego 5D MKI. Razem wydasz około 4000 zł na 2 body i masz szybki AF albo super obrazek ale bardziej portret itp. Jak masz więcej kasy do 5D MK3 połączy obydwa - czyli piękny obrazek + AF.

Komentarz

• paula21
                  Dopiero zaczyna
                  • 2016
                  • 19

Raczej wolałabym jedną puszkę. Muszę się na coś zdecydować. Budżet właśnie około 5500 max. Wiadomo, jak będzie mnie stać to kupię sobie 5d mk3, ale to za parę lat

Komentarz

• Tom77
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2875

jeżeli portretowe to zdecydowanie FF. 6D jest dobrym wyborem

Komentarz

• kulek855
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 327

Miałem 40d, 70d a teraz 6d i napiszę tak: nigdy więcej cropa.

Warto przesiąść się z 40d na 70d a jeszcze bardziej warto na 6d.
                      Ostatnio edytowany przez kulek855; 25912.
                      ARTLIMITED

Komentarz

• Tom77
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2875

Zamieszczone przez kulek855
                        Miałem 40d, 70d a teraz 6d i napiszę tak: nigdy więcej cropa.

Warto przesiąść się z 40d na 70d a jeszcze bardziej warto na 6d.
                        Do portretu bym nie wrócił do FF ale crop ma inne zalety

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Tom77
                        Do portretu bym nie wrócił do FF ale crop ma inne zalety
                        Nie wróciłbym do cropa robiąc portrety miało być

Komentarz

• paula21
                          Dopiero zaczyna
                          • 2016
                          • 19

A ktoś może wie jak 6D współpracuje z tokiną 100mm 2.8 macro?

Komentarz

• RobertON
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2194

Mam i cropa 7D2, i FF 5D2.
                            Teraz praktycznie używam tylko cropa, to naprawdę świetny aparat i o jego zaletach już prawie wszystko napisano.
                            Dlaczego nie można cropa używać do portretów - można - tylko trzeba jasne szkła.

Przesiadka z 40D na 7D2, to jak z VW Polo III do Audi A6 c6 - przepraszam za moje samochodziarskie porównanie.
                            Klikniesz raz migawką i będziesz wiedziała, że taki delikatny "klik" jest najlepszy.

Ale władowałem kij w mrowisko

Porównaj foty i zobacz, czy GO i "plastyka" będzie wystarczająco dobra.

Canon EOS 6D kontra 7D Mark II - który aparat powinienem wybrać? | Fotoblogia.pl
                            Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                            https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Irek07
                              Bywalec
                              • 2014
                              • 236

Zamieszczone przez RobertON
                              Mam i cropa 7D2, i FF 5D2.
                              Teraz praktycznie używam tylko cropa, to naprawdę świetny aparat i o jego zaletach już prawie wszystko napisano.
                              Dlaczego nie można cropa używać do portretów - można - tylko trzeba jasne szkła.
                              Przesiadka z 40D na 7D2, to jak z VW Polo III do Audi A6 c6 - przepraszam za moje samochodziarskie porównanie.
                              Klikniesz raz migawką i będziesz wiedziała, że taki delikatny "klik" jest najlepszy.
                              Ale władowałem kij w mrowisko
                              Hi, hi Jakbym słyszał siebie, dokładnie rok temu

Komentarz

Pracuję...