Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Bujanie samo nie znika - moze jeszcze byc sprawa z zanieczyszczeniem sensora AF (przynajmniej teoretycznie) -mozesz tam sprobowac, bo moze akurat tylko twoj zestaw zachowuje sie niestabilnie? A na koniec - kalibracja nie ma nic wspolnego z ta niesprawnoscia - wezma tylko kase za nic, bo w gruncie rzeczy nie tego potrzebujesz !
Zakładam, że wizyta w serwisie nic nie da. Moim zdaniem 6D (być może także 5DIII) tak już ma. Szerokie szkło z 1,4 i średnio dwa. trzy zdjęcia na dziesięć są lekko niecelne. Oczywiście z bliska wszystko jest OK. Problemy zaczynają się od kilku metrów.
Zakładam, że wizyta w serwisie nic nie da. Moim zdaniem 6D (być może także 5DIII) tak już ma. Szerokie szkło z 1,4 i średnio dwa. trzy zdjęcia na dziesięć są lekko niecelne. Oczywiście z bliska wszystko jest OK. Problemy zaczynają się od kilku metrów.
Zgadza się nic nie pomogło.
Przy mikroregulacji +0 frontfocus, gdy natomiast ustawię tak jak miałem przed regulacją +13 jest prawie OK.
Te moje testy robiłem przy świetle takie jakie teraz mammy w domach więc żarówki. Czy to możliwe żeby w serwisie przy "idealnej" temperaturze barwowej regulacji nie potrzeba, a gdy włączasz żarówę to od razu jedziesz prawie na koniec skali?
Oczywiście bujanie dalej występuje.
Jakby ktoś chciał zerknąć i się wypowiedzieć nt. normalności/nienormalności takiego zachowania to zapraszam:
Dzwoniłem do serwisu i zostałem poproszony o zdjęcia prosto z puszki. Muszą być jpg. To zrobiłem więc serię z +0 i +13. Robione z 1.3m czyli 50xogniskowa. Na końcu zdjęcie z Liveview.
Jakby ktoś chciał, miał czas zerknąć i wyprowadzić mnie z błędu, że się czepiam to proszę zerknąć.
Moim zdaniem w przypadku +0 seria zawiera strzały słabe i beznadziejne (bujanie), w przypadku +13 są ostre i mniej ostre (też bujanie)
Mam podobny problem z 6D i 35/1.4 Zakładam że to kwestia body. Zresztą jutro będę miał drugi egzemplarz 35/1.4 do sprawdzenia.
Mam do ciebie prośbę. Weź ten zestaw i zrób powiedzmy 10 zdjęć przy f 1.4 celując na nieskończoność lub na odległość minimum 50m(wyjdź na balkon lub przed dom ). W moim przypadku taka próba skutkuje tym, że średnio 2,3 zdjęcia mają piękny front focus. Ciekaw jestem jak wyjdzie u ciebie.
Mam podobny problem z 6D i 35/1.4 Zakładam że to kwestia body. Zresztą jutro będę miał drugi egzemplarz 35/1.4 do sprawdzenia.
Mam do ciebie prośbę. Weź ten zestaw i zrób powiedzmy 10 zdjęć przy f 1.4 celując na nieskończoność lub na odległość minimum 50m(wyjdź na balkon lub przed dom ). W moim przypadku taka próba skutkuje tym, że średnio 2,3 zdjęcia mają piękny front focus. Ciekaw jestem jak wyjdzie u ciebie.
jakie to ma rzeczywiste zastosowanie? obiekt na odległości 50 metrów przesłona 1.4? proszę mnie poprawić jeśli to nieprawda - ale gdzieś czytałem że AF fazowy canona ustawia odległość w zakresie (z dokładnością do) głębi ostrości czyli w takim przypadku może ustawić każdą odległość pomiędzy 18.3 m a nieskończonością więc jeśli ten front focus jest mieści się pomiędzy 18 a 50 metrem to wszystko działa prawidłowo .
dlatego jeszcze raz pytam jakie praktyczne zastosowanie ma ustawianie przesłony na 1.4 przy odległości przedmiotu 50m bo ja takiego (praktycznego zastosowania) nie widzę.
ja akceptuję nietrafione zdjęcia na poziome 2-3 zdjęcia na 100 ale wliczam w to nie tylko problemy z autofocusem ale również błędy operatora, problemy wynikające z przekadrowania, braku staranności i wszystkiego innego - wiatru, nadmiaru lub braku kawy, alkoholu :mrgren:, przy nietrafionych 3 zdjęciach na 10 wyrzuciłbym bym korpus albo obiektyw do kosza, albo zmienił hobby - ale ja jestem tylko amatorem może profesjonaliści mogą sobie pozwolić na 3 nietrafione na 10 zrobionych.
Przed mikrokalibracją katastrofa, nie miałem okazji czegoś takiego widzieć.
Moje wszystkie szkła C najlepiej chodzą z mikrokalibracją na 0.
Po mikrokalibracji, działa jak większość puszek C.
Byłbym bardzo zaskoczony gdyby serwis doprowadził AF fazowy do celności kontrastowego z LV
Dostałem wstępną informację z serwisu, że to co używam do testów (tablica z programu FoCal - http://s449182328.websitehome.co.uk/...rget_5r2ns.pdf) nie nadaje się do testów autofokusa. Wydawało mi się, że jak jest dużo kontrastowych elementów to dobrze, ale widać nie. Ponieważ autofokus może się tu pogubić... No może (a może nie?) - nie pracuje w serwisie Canona i nie pisałem oprogramowania obsługującego czujniki.
Taki wniosek został mi przekazany na podstawie filmiku na youtube (niestety nie udało im się ściągnąć plików z DropBoxa).
Tak właściwie jeżeli to jest taki beznadziejny obiekt do testów to dlaczego +0 jest mydło, a +13 w miarę OK. Ciekawe.
Dzisiaj zrobię testy fotografując coś innego - tylko co? Boję się, że jeżeli coś sobie wybiorę to też zostanie podważone i okaże się, że testy autofokusa można wykonać tylko dla super elemencie z serwisu.
Dodatkowo dostałem stronę z instrukcji 6D (nr 96).
Swoją drogą to ciekawe czy pracownicy CSI zaglądają tutaj...
Co do testów na duże odległości z światłem 1.4 to, nie będą one chyba wiarygodne i tutaj zrozumiałbym brak ostrości tam gdzie my sobie życzymy.
Jeśli chcesz poważnie rozważyć wyrzucenie body do kosza to proponuję abyś zrobił 10 zdjęć pod rząd swoim 50/1.4 przy f 1.4 ostrząc na nieskończoność.
nie używam tego obiektywu do ostrzenia na nieskończoność na przysłonie 1.4 aż tak kreatywny nie jestem - jeszcze raz pytam tak z czystej ciekawości - jakie jest realne zastosowanie takiego ustawienia - co w ten sposób fotografujesz i może to co napisałem o af wyjaśnia twoje problemy, korpus mi się podoba na razie nie mam zamiaru wyrzucać bo robi dobre zdjęcia, przy przysłonie 1.4 przydałby się jeszcze jeden krzyżowy - skrajny prawy i to by wystarczyło - ale maketing był bardziej kreatywny niż ja i wyprodukował korpus z jednym punktem AF .
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Przy tym to by mi zarzucili, że nie miałem 45o nachylenia, a pewnie około 47...
Dołożyłem kila zestawów zdjęć innych celów i dwa filmiki. Linki te poszły w mailu do serwisu - czekam na informację od CSI co zrobiłem źle i dlaczego autofokus miał prawo tak się zachować.
Dzień dobry,
Na przesłanych zdjęciach widzę, że obiekt który Pan fotografował jest o wiele mniejszy niż sam znacznik na matówce. Sam czujnik zajmuje o wiele większą powierzchnię więc nie jestem w stanie określić co dokładnie złapał układ.
W załączeniu przesyłam zdjęcie wykonane po regulacji.
Oczywiście jeśli Pan sobie życzy może Pan ponownie dostarczyć sprzęt do serwisu w celu ponownego sprawdzenia.
Na niektóre zachowania sprzętu nie mamy żadnego wpływu gdyż są one związane z jego konstrukcją.
Z poważaniem,
imie nazwisko
Czyli moje obawy co "kiepskości" wyboru obiektów do testów AF się potwierdziły (mimo, że odsetek zdjęć celnych na +13 jest ponownie znacznie większy niż +0).
Nie wiem do czego można strzelić, żeby serwis zaciekawił się tematem - no chyba żeby zając się na poważnie fotografią tablic testowych zaakceptowanych przez CSI.
Temat oczywiście odpuszczam, bo ponowne przesyłanie zestawu nic tu nie da.
Pieniądze poszły się... a ja wracam do nauki panowania nad AF.
Komentarz