Wędrówki autofokusa a jasne stałki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jelcyk
    Uzależniony
    • 2013
    • 592

Odp: Wędrówki autofokusa a jasne stałki

Bujanie samo nie znika - moze jeszcze byc sprawa z zanieczyszczeniem sensora AF (przynajmniej teoretycznie) -mozesz tam sprobowac, bo moze akurat tylko twoj zestaw zachowuje sie niestabilnie? A na koniec - kalibracja nie ma nic wspolnego z ta niesprawnoscia - wezma tylko kase za nic, bo w gruncie rzeczy nie tego potrzebujesz !

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zakładam, że wizyta w serwisie nic nie da. Moim zdaniem 6D (być może także 5DIII) tak już ma. Szerokie szkło z 1,4 i średnio dwa. trzy zdjęcia na dziesięć są lekko niecelne. Oczywiście z bliska wszystko jest OK. Problemy zaczynają się od kilku metrów.

Komentarz

• milsa666
        Bywalec
        • 2013
        • 131

Zamieszczone przez aptur
        Zakładam, że wizyta w serwisie nic nie da. Moim zdaniem 6D (być może także 5DIII) tak już ma. Szerokie szkło z 1,4 i średnio dwa. trzy zdjęcia na dziesięć są lekko niecelne. Oczywiście z bliska wszystko jest OK. Problemy zaczynają się od kilku metrów.
        Zgadza się nic nie pomogło.
        Przy mikroregulacji +0 frontfocus, gdy natomiast ustawię tak jak miałem przed regulacją +13 jest prawie OK.
        Te moje testy robiłem przy świetle takie jakie teraz mammy w domach więc żarówki. Czy to możliwe żeby w serwisie przy "idealnej" temperaturze barwowej regulacji nie potrzeba, a gdy włączasz żarówę to od razu jedziesz prawie na koniec skali?
        Oczywiście bujanie dalej występuje.

Jakby ktoś chciał zerknąć i się wypowiedzieć nt. normalności/nienormalności takiego zachowania to zapraszam:

Dzwoniłem do serwisu i zostałem poproszony o zdjęcia prosto z puszki. Muszą być jpg. To zrobiłem więc serię z +0 i +13. Robione z 1.3m czyli 50xogniskowa. Na końcu zdjęcie z Liveview.

Wszystkie one dostępne są:

Jakby ktoś chciał, miał czas zerknąć i wyprowadzić mnie z błędu, że się czepiam to proszę zerknąć.
        Moim zdaniem w przypadku +0 seria zawiera strzały słabe i beznadziejne (bujanie), w przypadku +13 są ostre i mniej ostre (też bujanie)

pozdrawiam

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Mam podobny problem z 6D i 35/1.4 Zakładam że to kwestia body. Zresztą jutro będę miał drugi egzemplarz 35/1.4 do sprawdzenia.
          Mam do ciebie prośbę. Weź ten zestaw i zrób powiedzmy 10 zdjęć przy f 1.4 celując na nieskończoność lub na odległość minimum 50m(wyjdź na balkon lub przed dom ). W moim przypadku taka próba skutkuje tym, że średnio 2,3 zdjęcia mają piękny front focus. Ciekaw jestem jak wyjdzie u ciebie.

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

Zamieszczone przez aptur
            Mam podobny problem z 6D i 35/1.4 Zakładam że to kwestia body. Zresztą jutro będę miał drugi egzemplarz 35/1.4 do sprawdzenia.
            Mam do ciebie prośbę. Weź ten zestaw i zrób powiedzmy 10 zdjęć przy f 1.4 celując na nieskończoność lub na odległość minimum 50m(wyjdź na balkon lub przed dom ). W moim przypadku taka próba skutkuje tym, że średnio 2,3 zdjęcia mają piękny front focus. Ciekaw jestem jak wyjdzie u ciebie.
            jakie to ma rzeczywiste zastosowanie? obiekt na odległości 50 metrów przesłona 1.4? proszę mnie poprawić jeśli to nieprawda - ale gdzieś czytałem że AF fazowy canona ustawia odległość w zakresie (z dokładnością do) głębi ostrości czyli w takim przypadku może ustawić każdą odległość pomiędzy 18.3 m a nieskończonością więc jeśli ten front focus jest mieści się pomiędzy 18 a 50 metrem to wszystko działa prawidłowo .

dlatego jeszcze raz pytam jakie praktyczne zastosowanie ma ustawianie przesłony na 1.4 przy odległości przedmiotu 50m bo ja takiego (praktycznego zastosowania) nie widzę.

ja akceptuję nietrafione zdjęcia na poziome 2-3 zdjęcia na 100 ale wliczam w to nie tylko problemy z autofocusem ale również błędy operatora, problemy wynikające z przekadrowania, braku staranności i wszystkiego innego - wiatru, nadmiaru lub braku kawy, alkoholu :mrgren:, przy nietrafionych 3 zdjęciach na 10 wyrzuciłbym bym korpus albo obiektyw do kosza, albo zmienił hobby - ale ja jestem tylko amatorem może profesjonaliści mogą sobie pozwolić na 3 nietrafione na 10 zrobionych.
            Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez jaś
              przy nietrafionych 3 zdjęciach na 10 wyrzuciłbym bym korpus albo obiektyw do kosza,
              Jeśli chcesz poważnie rozważyć wyrzucenie body do kosza to proponuję abyś zrobił 10 zdjęć pod rząd swoim 50/1.4 przy f 1.4 ostrząc na nieskończoność.

Komentarz

• Fotopstryczek
                Uzależniony
                • 2013
                • 653

Zamieszczone przez milsa666
                Jakby ktoś chciał, miał czas zerknąć i wyprowadzić mnie z błędu, że się czepiam to proszę zerknąć.
                Przed mikrokalibracją katastrofa, nie miałem okazji czegoś takiego widzieć.
                Moje wszystkie szkła C najlepiej chodzą z mikrokalibracją na 0.

Po mikrokalibracji, działa jak większość puszek C.
                Byłbym bardzo zaskoczony gdyby serwis doprowadził AF fazowy do celności kontrastowego z LV

Komentarz

• milsa666
                  Bywalec
                  • 2013
                  • 131

Zamieszczone przez Fotopstryczek
                  Przed mikrokalibracją katastrofa, nie miałem okazji czegoś takiego widzieć.
                  Moje wszystkie szkła C najlepiej chodzą z mikrokalibracją na 0.

Po mikrokalibracji, działa jak większość puszek C.
                  Byłbym bardzo zaskoczony gdyby serwis doprowadził AF fazowy do celności kontrastowego z LV
                  Dostałem wstępną informację z serwisu, że to co używam do testów (tablica z programu FoCal - http://s449182328.websitehome.co.uk/...rget_5r2ns.pdf) nie nadaje się do testów autofokusa. Wydawało mi się, że jak jest dużo kontrastowych elementów to dobrze, ale widać nie. Ponieważ autofokus może się tu pogubić... No może (a może nie?) - nie pracuje w serwisie Canona i nie pisałem oprogramowania obsługującego czujniki.
                  Taki wniosek został mi przekazany na podstawie filmiku na youtube (niestety nie udało im się ściągnąć plików z DropBoxa).
                  Tak właściwie jeżeli to jest taki beznadziejny obiekt do testów to dlaczego +0 jest mydło, a +13 w miarę OK. Ciekawe.
                  Dzisiaj zrobię testy fotografując coś innego - tylko co? Boję się, że jeżeli coś sobie wybiorę to też zostanie podważone i okaże się, że testy autofokusa można wykonać tylko dla super elemencie z serwisu.
                  Dodatkowo dostałem stronę z instrukcji 6D (nr 96).

Swoją drogą to ciekawe czy pracownicy CSI zaglądają tutaj...

Co do testów na duże odległości z światłem 1.4 to, nie będą one chyba wiarygodne i tutaj zrozumiałbym brak ostrości tam gdzie my sobie życzymy.
                  Ostatnio edytowany przez milsa666; 50587.

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Co do testów na duże odległości z światłem 1.4 to, nie będą one chyba wiarygodne i tutaj zrozumiałbym brak ostrości tam gdzie my sobie życzymy.
                    Jeśli życzymy sobie aby ostrość była na nieskończoności a obiektyw twierdzi że on ma rację i ustawia na 10-15m to kto ma rację? Obiektyw?

Dzisiaj zrobię testy fotografując coś innego - tylko co?
                    Weź jakieś pudełko z napisami i zrób serię zdjęć.

Komentarz

• milsa666
                      Bywalec
                      • 2013
                      • 131

Zamieszczone przez aptur
                      Jeśli życzymy sobie aby ostrość była na nieskończoności a obiektyw twierdzi że on ma rację i ustawia na 10-15m to kto ma rację? Obiektyw?

Weź jakieś pudełko z napisami i zrób serię zdjęć.
                      No racja.
                      Co do pudełka - spróbuję może nie zostanie podważone. Potem to już tylko zostają bateryjki...

Komentarz

• jaś
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 2601

Zamieszczone przez aptur
                        Jeśli chcesz poważnie rozważyć wyrzucenie body do kosza to proponuję abyś zrobił 10 zdjęć pod rząd swoim 50/1.4 przy f 1.4 ostrząc na nieskończoność.
                        nie używam tego obiektywu do ostrzenia na nieskończoność na przysłonie 1.4 aż tak kreatywny nie jestem - jeszcze raz pytam tak z czystej ciekawości - jakie jest realne zastosowanie takiego ustawienia - co w ten sposób fotografujesz i może to co napisałem o af wyjaśnia twoje problemy, korpus mi się podoba na razie nie mam zamiaru wyrzucać bo robi dobre zdjęcia, przy przysłonie 1.4 przydałby się jeszcze jeden krzyżowy - skrajny prawy i to by wystarczyło - ale maketing był bardziej kreatywny niż ja i wyprodukował korpus z jednym punktem AF .
                        Jestem szumofobem
                        S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2875

No racja.
                          Co do pudełka - spróbuję może nie zostanie podważone. Potem to już tylko zostają bateryjki...
                          Z tym spróbuj
                          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                          Ja
                          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                          Konfucjusz

Komentarz

• milsa666
                            Bywalec
                            • 2013
                            • 131

Zamieszczone przez Leon007
                            Przy tym to by mi zarzucili, że nie miałem 45o nachylenia, a pewnie około 47...

Dołożyłem kila zestawów zdjęć innych celów i dwa filmiki. Linki te poszły w mailu do serwisu - czekam na informację od CSI co zrobiłem źle i dlaczego autofokus miał prawo tak się zachować.

Jakby ktoś chciał:

podzielę się odpowiedzią gdy ją otrzymam.

pozdrawiam
                            Ostatnio edytowany przez milsa666; 50587.

Komentarz

• milsa666
                              Bywalec
                              • 2013
                              • 131

Witam ponownie.

Dostałem maila od CSI

Dzień dobry,
                              Na przesłanych zdjęciach widzę, że obiekt który Pan fotografował jest o wiele mniejszy niż sam znacznik na matówce. Sam czujnik zajmuje o wiele większą powierzchnię więc nie jestem w stanie określić co dokładnie złapał układ.
                              W załączeniu przesyłam zdjęcie wykonane po regulacji.
                              Oczywiście jeśli Pan sobie życzy może Pan ponownie dostarczyć sprzęt do serwisu w celu ponownego sprawdzenia.
                              Na niektóre zachowania sprzętu nie mamy żadnego wpływu gdyż są one związane z jego konstrukcją.

Z poważaniem,

imie nazwisko

Czyli moje obawy co "kiepskości" wyboru obiektów do testów AF się potwierdziły (mimo, że odsetek zdjęć celnych na +13 jest ponownie znacznie większy niż +0).
                              Nie wiem do czego można strzelić, żeby serwis zaciekawił się tematem - no chyba żeby zając się na poważnie fotografią tablic testowych zaakceptowanych przez CSI.

Temat oczywiście odpuszczam, bo ponowne przesyłanie zestawu nic tu nie da.
                              Pieniądze poszły się... a ja wracam do nauki panowania nad AF.

Komentarz

Pracuję...