Canon 18-50 czy 18-50 USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karczmarz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

Canon 18-50 czy 18-50 USM

Witam ponownie,

Proszę o informacje czy pomiędzy nw. obiektywami istnieje istotna różnica Canon 18-50 czy 18-50 USM?

Zastanawiam się nad zakupem 17-85 IS, ale nie wiem czy nie wystarczą powyższe?

pozdrawiam
    j.
    www.karczmarzyk.com
    www.karczmarzyk.eu
  • karczmarz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

Ewentualnie proszę o sugestie co do podstawowego obiektywu?
    www.karczmarzyk.com
    www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• tpop
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1465

nie ma takiego canona. Jest 18-55. 18-50 to Sigma
      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

Chyba 18-55 i 18-55 USM? W sensie KIT i KIT USM?

Roznica jest taka ze KIT USM ma silnik ultradzwiekowy ale to chyba sie domysliles.

Ktos kiedys mowil ze wersja USM jest minimalnie slabsza optycznie, ale i tak nie jest to wyczynowe szklo i nie powinno to byc zauwazalne...
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Riccardo
          Uzależniony
          • 2005
          • 691

Zamieszczone przez pazurek
          ale i tak nie jest to wyczynowe szklo
          ale mi sie podoba to okreslenie
          Pozdrawiam
          Riccardo
          --
          Fuji & Ricoh

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez karczmarz
            Proszę o informacje czy pomiędzy nw. obiektywami istnieje istotna różnica Canon 18-50 czy 18-50 USM?
            Canony są do 55mm. Czyli EF-S18-55 czy EF-S18-55 USM?
            USM powoduje w tym przypadku tylko trochę szybsze i mniej hałaśliwe działanie autofokusa. Innych różnic nie ma.
            Różnice w optyce moga wynikać z nierównej jakości poszczegolnych egzemplarzy, ale USM nie ma tutaj nic do rzeczy.
            Zastanawiam się nad zakupem 17-85 IS, ale nie wiem czy nie wystarczą powyższe?
            Zależy do czego ma wystarczać. Są tacy, którym wystarcza nawet dekielek od korpusu z przewierconą dziurką (hint: pinhole)
            Jesli nie Canon 18-55, to wybór jest taki:
            http://canon-board.info/showthread.p...7042#post97042
            a jesli nie musi być zoom, to ja bym jako stały "standardzik" zaproponował EF28/1,8 lub tańsza wersję EF28/2,8, bądz też Sigmę 30/1,4

Pozdrowienia,
            Tomek
            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                Czy taki test ma jakikolwiek sens? Jakby wziąć do testu inne egzemplarze to może przecież wyjść zupełnie co innego.
                W świetle tak wielu doniesień o nierównej jakości poszczególnych egzemplarzy eLek chyba nie wierzysz, że kity są stabilne??

Pozdrowienia,
                Tomek
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Zamieszczone przez gwozdzt
                  Czy taki test ma jakikolwiek sens?
                  ten test ma taki sam sens jak pytanie zadane przez autora ))))
                  w takim razie po jaka cholere robi sie te wszystkie test? paranoja

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

ten test ma taki sam sens jak pytanie zadane przez autora ))))
                    Śmiem się nie zgodzić. Pytanie było o różnicę, ale nigdzie nie wskazane, że optyczną. Różnica przecież jest - w hałaśliwości i szybkości AF.

w takim razie po jaka cholere robi sie te wszystkie test? paranoja
                    A to juz inny temat...
                    Ja bym to widział tak: robisz zdjecia i ważne jest czy Ty/ znajomi/ klienci/ redakcja*(niepotrzebne skreślić) mają jakieś zastrzeżenia do jakości. Jeśli nie to jest OK.
                    Gdy ktoś zaczyna narzekać, to masz podstawy, by szukać lepszego szkła.

Pozdrowienia,
                    Tomek
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Robson01
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1574

Ewentualnie napisz jaką kwotę chcesz przeznaczyć na ten obiektyw i
                      jakiego typu zdjęć najwięcej robisz (chciałbyś robić).
                      Canon
                      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• karczmarz
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 76

dziękuję za odpowiedzi. oczywiście chodziło o różnice optyczne a nie design
                        ;-)
                        jedno wiem, 17-85 nie jest warty swojej ceny.

pozdrawiam
                        j.
                        www.karczmarzyk.com
                        www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• karczmarz
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 76

ups, nie w tym wątku dałem odpowiedź.
                          Podstawowy obiektyw ma służyć do pejzażu (ew. makro, ale widzę, że trudno to połączyć)
                          Problem jest taki, że mam EOS-a 5 i kupuję 350d. Szkoda mi wyrzucać kasę na obiektyw do 350d, który tylko z nią będzie współpracował. 350d nie jest docelowym body i spodziewam się, że obiektyw EF-S z kolejnym body (cyfrowym) już nie będzie współpracował.
                          Chcę mieć do tej cyfrówki w miarę przyzwoitą optyke (1 000- 1 200 zł), która pokryałby ogniskową w zakresie 28 - 100 (dla 35 mm).

pozdrawiam
                          j.
                          www.karczmarzyk.com
                          www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

ups, nie w tym wątku dałem odpowiedź.
                            Podstawowy obiektyw ma służyć do pejzażu (ew. makro, ale widzę, że trudno to połączyć)
                            Problem jest taki, że mam EOS-a 5 i kupuję 350d. Szkoda mi wyrzucać kasę na obiektyw do 350d, który tylko z nią będzie współpracował. 350d nie jest docelowym body i spodziewam się, że obiektyw EF-S z kolejnym body (cyfrowym) już nie będzie współpracował...
                            To go sprzedasz razem z 350D...
                            Też się broniłem rękami i nogami przed zcropowanym obiektywem, jednak teraz zaczynam to widzieć inaczej: po co inwestować w szkła kryjące pełną klatkę przy ogniskowych rzedu 17-18mm, kiedy potem na pełnej klatce taki szeroki kąt staje się mało przydatny dla wiekszości przeciętnych tematów.
                            Zresztą sam zobacz czym się kończy zakup pełnoklatkowego aparatu cyfrowego (w tym przypadku 5D):
                            http://tinyurl.com/afjol
                            Chcę mieć do tej cyfrówki w miarę przyzwoitą optyke (1 000- 1 200 zł), która pokryałby ogniskową w zakresie 28 - 100 (dla 35 mm).
                            Z powyższego wynika, że chciałbyś mieć obiektyw 17-65 pokrywający również pełną klatkę. Sorry, ale po prostu takie szkło nie istnieje. I nie tylko za 1000-1200zł, ale w ogóle w przyrodzie nie istnieje.
                            Chcąc pokryć taki zakres ogniskowych dla 35mm musisz liczyć się z dwoma szkłami. Dla przykładu niezły będzie duet Tamronów: 17-35/2,8-4 oraz 28-75/2,8. U Sigmy znajdziesz analogiczne szkła o zbliżonych ogniskowych. Z Canona conajmniej jedna L-ka (17-40/4) oraz jakieś drugie szkło o ogniskowej od 28/35mm do około 70mm.
                            Z macro nie ma juz takiego problemu. Popularne setki macro (Canon, nowa Tokina, Sigma 105) dobrze się sprawdzają zarowno na pełnej na klatce jak i APS-C. 50-siątki macro (Canon, Sigma) zapewne również.

Pozdrowienia,
                            Tomek
                            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Robson01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1574

Jeżeli nie pasuje Ci (nie tylko Tobie) 17-85 to niestety ale jak napisał Gwozdzt nie "obskoczysz" tego zakresu jednym szkłem. Dwoma owszem ale wchodzisz wówczas w inny pułap cenowy. Albo ogranicz wymagania, albo dozbieraj więcej kasy.
                              Canon
                              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

Pracuję...