Wybór lustrzanki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • inount
    Dopiero zaczyna
    • 2015
    • 28

Wybór lustrzanki

Witajcie , jestem tu nowy i zamierzam kupić lustrzankę obiektyw już wybrałem będzie nim Tamron obiektyw AF SP 90mm F/2.8 Di Macro 1:1 Canon
    i rozmyślam nad canon 600d / canon 700d / canon 1200d I nie wiem czy warto inwestować większe pieniądze w 600 lub 700 np 700 kosztuje 2099 zł w komputronik lub 100D

Głównie portrety i macro
  • RobertON
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2194

Odp: Wybór lustrzanki

Nie znam dobrej odpowiedzi, ale kup najdroższy na jaki Cię stać, nawet używany.

Do macro wskazany crop z gibanym ekranikiem, może być 600-700D.

Jak masz zamiar iść w stronę reporterki to używana 7-mka I serii (to bym mocno rozważył).

Do portretów raczej FF, może 5Dc.

Zwykle zaczyna się od cropa (też tak miałem), a później FF, a crop i tak zostaje .

Jakoś słabo Ci pomogłem, ale kupuj najdroższy i pamiętaj im dłużej będzisz się namyślał, tym więcej dobrych kadrów Ci umknie.

Tutaj szukajka:

Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• inount
      Dopiero zaczyna
      • 2015
      • 28

nie mogę używanego bo to będzie pierwszy zakup na raty i co prawda przysługują mi środki na założenie działalności ale najpierw chce podziałać z rok lub dwa bez stresu i zdobyć doświadczenie .

Komentarz

• RobertON
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2194

Jak możesz wydać 3k PLN, to celowałbym w 70D, jak na razie jeden z najlepszych cropów canona.

Nieco taniej, ale całkiem dobrze to 60D, też na długo starczy, choć już się zrobił "stary".

Później to już seria XXXD 700D, jest całkiem niezły.

Między nimi nie będzie wielkiej (czytaj żadnej) różnicy w jakości obrazka, ale pewna różnica jakości użytkowania.

To ile możesz wydać ?

Komentarz

• inount
          Dopiero zaczyna
          • 2015
          • 28

nie wiem czy doczytałeś ale wspomniałem już o obiektywie który sobie dobrałem , chyba , że znajdziesz mi równie ostry za mniej niż 1k . Ponadto 60d ciężko dostać mogę wydać razem z obiektywem 3,9k

Komentarz

• słowiczek
            Uzależniony
            • 2014
            • 759

C1200d nie ma podglądu GO, w makro czasem się przydaje. Masz te 2099? Więcej, mniej? Miałeś już jakiś mądry aparat? Jeżeli tak,to poszukaj 7d. Jak trafisz na zadbanego, posłuży Ci długo. Bodajże przemo-lukas z naszego forum (chyba dobrze napisałem nick) z powodzeniem używa go do portretu i makro.

Komentarz

• inount
              Dopiero zaczyna
              • 2015
              • 28

wiem wiem , namawiacie mnie na używki ale ja jeszcze raz podkreślę MAM TYLKO 3900 ZŁ NA OBIEKTYW + BODY I MOGĘ TO NA RATY ROZŁOŻYĆ TYLKO NA 6 MIESIĘCY BY NIE PRZEKROCZYĆ 700ZŁ MIESIĘCZNIE DLATEGO ZALEŻY MI NA OPINII

Komentarz

• słowiczek
                Uzależniony
                • 2014
                • 759

Jeżeli bierzesz na raty możesz kupić przez foto komis. Albo nówkę. Jak ksiądz proboszcz uważa

Komentarz

• RobertON
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2194

To kup nową 60-tkę i używanego canona 100/2,8 Macro USM.

Wybrałeś tamrona ale on to taki tani nie jest. Na początku drogi lepiej mieć dobry aparat, bo masz niezły budżet.

Aparaty się zmienia, a szkła się kolekcjonuje , podobno prawda i jak też tak mam.

Komentarz

• słowiczek
                    Uzależniony
                    • 2014
                    • 759

Zamieszczone przez inount
                    wiem wiem , namawiacie mnie na używki ale ja jeszcze raz podkreślę MAM TYLKO 3900 ZŁ NA OBIEKTYW + BODY I MOGĘ TO NA RATY ROZŁOŻYĆ TYLKO NA 6 MIESIĘCY BY NIE PRZEKROCZYĆ 700ZŁ MIESIĘCZNIE DLATEGO ZALEŻY MI NA OPINII
                    Nie musisz krzyczeć. Gdy ja pisałem swojego posta, Ty pisałeś w tym samym momencie. Nie znając Twojego doświadczenia nie do końca wiem co Ci polecić. Pisząc o 7d założyłem, że jakieś pojęcie już masz.

Komentarz

• inount
                      Dopiero zaczyna
                      • 2015
                      • 28

A możesz mi powiedzieć gdzie kupię 60 ? nową ? a canon 100/2.8 w jakich cenach ?

--- Kolejny post ---

nie krzyczę po prostu podkreślałem . Wybacz jeśli cię uraziłem . Pojęcie mam bo często wypożyczam od znajomej 5d mark || .

Komentarz

• słowiczek
                        Uzależniony
                        • 2014
                        • 759

Zamieszczone przez inount

--- Kolejny post ---

nie krzyczę po prostu podkreślałem . Wybacz jeśli cię uraziłem . Pojęcie mam bo często wypożyczam od znajomej 5d mark || .
                        Spoko. Dużo osób pisze w ten sposób, tzn nie podają pewnych ważnych informacji, tylko pozostają przy pytaniu co mają kupić. Szukasz w sklepach, bo chodzi Ci o raty? Nawet na allegro możesz już na raty kupować. Oprócz tego pisałem o foto komisach często działających w sklepach foto. Tam też kupisz na raty. Sprawdź sobie ten komis, jest tam 7d i c100/2.8, powinieneś się w cenie wyrobić. Na stronie nie ma info o ratach, ale kto dzisiaj ich nie ma

http://foto-shop.pl/
                        Ostatnio edytowany przez słowiczek; 51117.

Komentarz

• cheng13
                          Coś już napisał
                          • 2013
                          • 63

Gdyby to miał być mój wybór (z założeniem robienia portretów i makro) to szukałbym pełnej klatki - 5D, albo 5DII. I tak jak koledzy piszą - w komisach, lub na aukcji. Tam się też da kupować na raty.
                          Mam 7D i portrety wychodzą na prawdę fajne - to też jest opcja, tym bardziej że teraz, krótko po wejściu na rynek 7DII możesz dostać używki 7D w przyzwoitych cenach (jest spora podaż).
                          Obiektywu, który wybrałeś, nie miałem w rękach, więc nic nie napiszę. Sam korzystam z canonowskich. Pozdrawiam.

Komentarz

• jelcyk
                            Uzależniony
                            • 2013
                            • 592

A do czego bedziesz potrzebowal tego zestawu? 90-tka tamronowska to bardzo fajny obiektyw, ale niezbyt szybki i ogniskowa taka do "niewiadomoczego". Dobrze jest ja miec, bo foki robi ********e ( podobnie jak i blizniacza 105-tka Sigmy) ale raczej jako szklo drugiego rzutu. No, chyba, ze bedziesz trzaskal foty do paszportow, to chyba nic lepszego nie znajdziesz. Z aparatow to chyba tylko 60D albo 70D (ale ten jest drogi) - 7D mimo wszystko jeszcze troche drogi. Te wszystkie XXX i dalej sobie daruj - to dosyc delikatne sprzety (chociaz ? ...)

Komentarz

• Kecak
                              • 2015
                              • 4

Witam wszystkich.Może tak krótko zapytam beż zaśmiecania forum nowym tematem.Który aparat kupić Canon 100D czy 700D?Ma być to pierwsza lustrzanka do nauki i zastosowanie typowo amatorskie.W przyszłości jak już opanuję co do czego to będą tylko kupowane obiektywy.Dzięki za ewentualną podpowiedź.

Komentarz

Pracuję...