350D + luneta - kilka pytan laika

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Argento
    Coś już napisał
    • 2005
    • 55

350D + luneta - kilka pytan laika

Witam Was,

chwilowo wybiliscie mi z glowy zakup dlugiego tele.

Jednak temat nadal mnie kreci i korci, dlatego podlaczylem swoj aparat do lunety, dokladnie do refraktora ED APO przez T-adapter i zlaczke.

I tutaj mam pytanie - jakosc zdjec jest, jak dla mnie laika, zadowalajaca, ale:
    -dlaczego przy czasach ponizej 800 90% zdjec jest bardzo jasnych (jaskrawych)?,
    -czy wplyw na powyzsze ma listopadowe swiatlo ?, tzn. czy np. w majowym sloncu uzyskam lepsze efekty ?

Zmierzam do tego czy jest sens powyzszy zestaw wytargac do lasu w maju i cwiczyc dalej czy lepiej bedzie dac sobie spokoj, bo i tak nie zastapi to dlugiego tele.

Pozdrawiam
  • tymin3
    Bywalec
    • 2005
    • 102

Zamieszczone przez Argento

I tutaj mam pytanie - jakosc zdjec jest, jak dla mnie laika, zadowalajaca, ale:
    -dlaczego przy czasach ponizej 800 90% zdjec jest bardzo jasnych (jaskrawych)?,
    luneta nie ma przyslony wiec ilosc swiatla jest regulowana tylko poprzez migawke aparatu tak wiec czasy dluzsze niz 1/800 powoduja przeswietlenie, musisz robic albo na trybie A (Av) i ew. korekte robić korekcją expozycji Lub w trybie M (manualnym)

EDIT: czas migawki oczywiscie zalezny jest od pory dnia miesiąca pogody itp...
    E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• Argento
      Coś już napisał
      • 2005
      • 55

Dzieki za wytlumaczenie zjawiska .

Generalnie zabawa jest przednia mimo, ze nie jest to "prawdziwy" teleobiektyw.

Pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

A kup sobie MTO 1000mm na M42, przejsciowke, konwerter 2x - przynajmniej pomiar swiatla jako taki bedziesz mial.

Komentarz

• ziemna
          Bywalec
          • 2005
          • 117

Tu masz link do fotek Księżyca zrobionych właśnie MTO
          EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Komentarz

• gonzo44
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1304

Zamieszczone przez Vitez
            A kup sobie MTO 1000mm na M42, przejsciowke, konwerter 2x - przynajmniej pomiar swiatla jako taki bedziesz mial.
            A o co chodzi z tym jako takim pomiarem swiatala? Przeciez to jest TTL ("przez obiektyw"), wiec chyba niezaleznie co sie podepnie aparat zmierzy jedynie ile swiatla pada na czujniki.
            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...