17-85 vs 28-135

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

17-85 vs 28-135

Czy te 2 canony abstrahując od IS i ciut różnych zakresów są zbliżone optycznie? Pytam o 17-85 w zestawieniu z 28-135 bo fotki które widziałem z tego szkła (28-135) jak dla mnie są ok...
    Czytałem wiele o jednym i drugim. O ile 28-135 jest chwalony za dość równą pracę w całym zakresie to o 17-85 są skrajne opinie...jedni mówią że kicha a inni (dość dużo na dpreview) chwalą...Mnie strasznie pociąga zakres tego canona (17-85) i nie wiem czy próbować podpinac różne egzemplarze szukając tego "jedynego" czy dać sobie spokój bo szkło jest cienkie (optycznie). Wiem że ma duże zniekształcenia przy 17mm (do skorygowania w PS) i wiem że może abberować (również do skorygowania w PS). Cały ten dylemat bierze się z tego że po analizie wielu zdjęć wyszło mi że używam szerokiego i to częściej niż myślałem (kit) a i portret jakiś czasem machnę...są sytuacje gdzie zmiana obiektywu jest kłopotliwa i szukam szkła które będzie 80% czasu na moim body...Myślałem dużo nad Tamronem - jest jednak za wąski...robiłem sobie testy 24 i 28 na kicie i jest różnica...gdyby miał chociaż 24...
    Są sigmy 24-60(70) i 18-50 ale jakoś potencjalne problemy z FF/BF bardzo mnie zniechęcają...a lektura takich stron
    http://www.virtualtraveller.org/sigm...mavscanon1.htm powoduje że naprawdę sam już nie wiem...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Kolejny wątek który miesza mi w głowie http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15770526
    jeden gostek napisał że macał 4 kopie (!) zanim trafił na tą jedyną...i tu jest IMHO główny problem. Kupowanie na allegro to loteria i obawiam się strata czasu - nie wybrażam sobie jeździć po całej polsce testują jakąś 1 sztukę którą ktoś wystawił..a ceny w sklepach to lekkie nieporozumienie...kurna sam już nie wiem co zrobić...że też u nas nie można tak jak w USA za sensowną kasę pójść do sklepu i potestować...

Komentarz

• Pikczer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2578

Mialem 17-85 IS i gdybym nie zobaczyl istotnej roznicy w ostrosci, CA i wykonaniu, nie zmienialbym go. Jest to drogie szklo jak na "nie eLke", ale bardzo wygodne. Rywala mozna szukac tylko w "zamiennikach" np. Tamron.

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Zamieszczone przez mirhon
        Kolejny wątek który miesza mi w głowie http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15770526
        jeden gostek napisał że macał 4 kopie (!) zanim trafił na tą jedyną...i tu jest IMHO główny problem. Kupowanie na allegro to loteria i obawiam się strata czasu - nie wybrażam sobie jeździć po całej polsce testują jakąś 1 sztukę którą ktoś wystawił..a ceny w sklepach to lekkie nieporozumienie...kurna sam już nie wiem co zrobić...że też u nas nie można tak jak w USA za sensowną kasę pójść do sklepu i potestować...
        To jest porypane, zgadzam sie. Ale nic z tym zrobic nie mozna. Wiesz, w Stanach mieszkaja biedni ludzie i zarabiaja mniej kasy niz my w Polsce, dlatego tam maja taniej

A co do testow. Jesli dostajesz pewna, podkreslam pewna gwarancje, to kupuj i na allegro. Sprawdzic szklo mozna na miejscu, tylko podejrzec na komputerze warto. A jesli cos sie okaze zepsute, no to naprawa na gwarancji - a tego nie przeskoczysz nawet kupujac u samego Canona.

Komentarz

• mirhon
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

Zamieszczone przez Pikczer
          Mialem 17-85 IS i gdybym nie zobaczyl istotnej roznicy w ostrosci, CA i wykonaniu, nie zmienialbym go. Jest to drogie szklo jak na "nie eLke", ale bardzo wygodne. Rywala mozna szukac tylko w "zamiennikach" np. Tamron.
          I na co zamieniłeś? Na tamrona 28-75? Jeśli tak to nie odczuwasz braku szerokiego?

Komentarz

• Pikczer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2578

I na co zamieniłeś? Na tamrona 28-75? Jeśli tak to nie odczuwasz braku szerokiego?
            nie, bo zmienilem na 17-40
            - wybralem: lepsze wykonanie, lepsza jakosc zdjec, stale swiatlo
            - stracilem: duzy zakres, IS

Komentarz

• mirhon
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1025

nie, bo zmienilem na 17-40
              - wybralem: lepsze wykonanie, lepsza jakosc zdjec, stale swiatlo
              - stracilem: duzy zakres, IS
              Portretu to tym raczej nie zrobisz...nie to DOF

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Portretu to tym raczej nie zrobisz...nie to DOF
                Do portretu mam EF 50 f1.8. Przy cropie daje idealna ogniskowa do portrecikow.

ps
                poza tym nie znajdziesz obiektywu do wszystkiego. A jak takiego szukasz, to zycze powodzenia :wink:

Komentarz

• mirhon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1025

Do portretu mam EF 50 f1.8. Przy cropie daje idealna ogniskowa do portrecikow.

ps
                  poza tym nie znajdziesz obiektywu do wszystkiego. A jak takiego szukasz, to zycze powodzenia :wink:
                  Kto powiedział do wszystkiego? Szeroki kąt + krótkie tele w jednym szkle (po cropie) to całkiem uniwersalne rozwiązanie...a że takie szkło jest do zrobienia to na to są przykłady choćby sigma 18-50/2.8 tylko ta cholerna kontrola jakości...Mnie zakres canona 17-85 odpowiada ale optyka chyba rzeczywiście nie jest wysokich lotów...i to niezależnie od egzemplarza...

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

...uniwersalne rozwiązanie... sigma 18-50/2.8 tylko ta cholerna kontrola jakości...Mnie zakres canona 17-85 odpowiada...
                    Echhh... przechodzę to samo co Ty.
                    http://canon-board.info/showthread.p...5256#post85256
                    W tej chwili jestem zdecydowany na Sigmę, a kontrolę wykonam sam.
                    Najlepiej odpowiadałby mi Nikkor 18-70/3,5-4,5 i to za jedyne 1000zł!
                    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69806827
                    Ale nie będę zmieniał systemu z powodu jednego głupiego obiektywu

Pozdrowienia,
                    Tomek
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• adminkg

Kolejny wątek który miesza mi w głowie
                      Też miałem takie problemy i kilka obiektywów w torbie. Wszystko zależy co chcesz fotografować. Dobieraj obiektyw do swoich potrzeb. Dla mnie zakres 17-85 i IS najbardzej się przydaje. Ponieważ miałem kilka innych obiektywów i mam dostęp tzn mogę sobie pożyczyć np. 17-40L, więc mam porównanie jakości.

Czy to jest 17-40L czy 17-85 i tak przy krótkich ogniskowych PTLens. Zresztą jaki by nie był. Na jakość nie narzekam. Napewno fota nie wychodzi z 17-85 (2100zł.) gorzej niż z 24-85, który kosztuje 1600zł. i chwalony jest wszędzie a zakres ogniskowych (nieszczęsny mnożnik 1.6) dużo wygodniejszy. Nie spotkałem w nim też problemu z aberacją czy ostrością, IS działa jak najbardzej poprawnie - może to kwestia dobrego wykonania. Na marginesie, lustro w 300D to niezły "trzęsiołek" i IS to kompensuje.

Czy któryś z serii L będzie lepszy? Oczywiście, tylko cena będzie gorsza ... ale nie kosmiczna, powiedzmy odpowiednia do jakości. Wsio zależy od kasy. 24-105L IS + 5D i problem z głowy .

P.S.
                      Przypominam, że 17-85 jest tylko do serii 300 i 20 D.

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 754

ja posiadam 17 - 85 is i az tak bardzo nie nazekam tylko czasem ciemno , wiem ze nie to 17-40L ale kasa kasa .........................................

Pozdrawiam
                        pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• mirhon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

Kiedyś zastanawiałem się nad sigmą 18-50/2.8 i natrafiłem na taki test:
                          http://www.pbase.com/fstopjojo/image/50012063
                          Albo ta sigma wcale nie jest taka dobra albo ten canon nie jest taki cienki optycznie jak niektórzy twierdzą.

Komentarz

• tombas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2194

17-85 IS czy 28-135 IS do 350D

Jeśli już było to pytanie, to prosze adminów o skasowanie posta, no jesli jednak nikt tak nie pytał to ja własnie to robie: który z tych IS-ów jako podstawowy zaznaczam amatorski obiektyw, wiem że rozlegną się głosy "kup jasnego tamiego" ja jednak związałem sie z C. na dobre i złe wiec rozważam jeszcze 20-35 USM (niestety na 17-40 L raczej mnie nie stać) wieć "co robić droga redakcjo";-) ;-)
                            Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• AdrianP
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 462

Obydwa te obiektywy są dość kiepskie optycznie (28-135 nieco gorszy od 17-85). Jako podstawowy obiektyw polecałbym raczej Tamrona 17-50/2.8. Jeden z najlepszych optycznie obiektywów standardowych. W dodatku ma światło 2.8 i dość niską cenę 1600 PLN.

edit: Właśnie się doczytałem że nie chcesz za nic tamrona. No cóż, jak Canon to wyłącznie EF 17-40 f/4 L. Nic poniżej. No chyba że chcesz się rozczarować ale to już będzie twój problem
                              Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

Pracuję...