Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich
fotografią interesuję się od dłuższego czasu, więc nadszedł moment na zakup porządniejszego sprzętu.
Zastanawiam się pomiędzy EOS 7D Mark II a EOS 6D.
Wiem, że znacznie się od siebie różnią, jednak nie jestem jeszcze w stanie ocenić, który z nich bardziej by mi pasował.
Dlatego ślicznie proszę o pomoc i opinię osoby doświadczone
Najczęściej robię zdjęcia 'w akcji' np pędzące psy-charty. Aparat będzie mi też potrzebny do zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych na wystawach - hala.
Jestem szczęśliwą właścicielką chartów, uchwycenie ich niesamowitego ruchu jest dla mnie czystą przyjemnością.
Dlatego pewnie w ciągu roku, postaram się uzbierać na obiektyw EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (moje marzenie) .
Teraz zastanawiam się nad EF 85mm f/1.8 USM . Co o tym myślicie?
Wszystko to prawie prawda co koledzy napisali wyżej. Oprócz tego radzę się przejść do sklepu i przymierzyć. 7dII to już jest spoooory kawał cegły, a 70-200/2.8 II to następne 1,5kg. Zabawa 2,5 kg zestawem bywa męcząca...
Teraz zastanawiam się nad EF 85mm f/1.8 USM . Co o tym myślicie?
85mm 1.8, fajne szybkie szkło.
Jesli na 70-200 2.8 na razie brakuje pieniędzy pomysl o 135mm f2
Nie wiem czy warto wydawać tak duzych pieniędzy na aps-c?
7dmkII to juz kawał sportowego body, jesli nie mamy aż TAK wygórowanych wymagań co do sportu, to faktycznie c70d tez sobie niezle poradzi, podobnie jak uzywka 7d, tym bardziej z tak jasnym szkłem jak 135 f2
6d do sportu? warto byc świadomym jego ograniczeń, jednak mi do sportu niczego w nim nie brakuje. Jakości obrazka nie będę tu nawet roztrząsał
6D jest bardziej universalnym sprzetem niz 7DII. Robi genialne zdjecia szczegolnie z 70-200 MKII. Przy niskim swietle 7DII zostaje troche w tyle. Do sportu i ruch 7DII ma przewage co wcale nie ujmuje duzo 6D.
7dII to już jest spoooory kawał cegły, a 70-200/2.8 II to następne 1,5kg. Zabawa 2,5 kg zestawem bywa męcząca..
No moje współczucie .
-Jak chciec mieć dobry sprzet , to TAK
-Jak nosic ten sprzęt ,to już NIE
Histeryzujecie z tym cięzarem.
Na kazdych pokazach lotniczych fotografujacy z Canonami , to King-Kongi i Pudziany w jednym.
Tak to widzę .Cherubinkom trzeba lustrzanki +plecak szkieł odradzać .
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL] 7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Panowie to rzecz bardzo indywidualna, dajcie spokój z tym prężeniem muskułów .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Z oszczędzaniem na każdym gramie ciężaru też.
Śmieszy mnie jak body x dostaje 100 punktów za cięzar 889 g a body y dostaje 879 punktów za ciężar 912 g.
Podobnie głupie porównania dotyczą pojemności bagażników aut lub drogi hamowania opon , gdzie danymi można żonglować.
btw
mozna wybrać sie na wyprawę z lekkm body i lekkim obiektywem,do plecaka wrzucić : laptop,ładowarke ,2 wody mineralne niegazowane po 1,5 litra,
2 soki dla ukochanej,jedzonko,itd.W końcu okazuje się ,że sprzęt foto to tlko 20% wagi targanego sprzętu.
Problemy trzeba rozwiazywać ,a nie płakać nad nimi.
Ja mam problem : nie lubię robić czegoś tak idiotycznego ,jak jazda na rowerze.
Problem rozwiazałem:
małzonka jedzie,ja biegne.I po problemie ,to samo z ciężarem body + obiektyw: da się rozwiazać
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL] 7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
No bo widzisz dalej z uporem będę mowił, że to kwestie bardzo indywidualne. Ja np. lubię właśnie walczyć o każdy gram w sprzęcie ale nie cierpię jeździć na rowerze . Świat byłby piekielnie nudny gdyby wszyscy chcieli tego samego .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz