Pierwsze szkło do 300D w okolicach 1000PLN

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hiv
    Początki nałogu
    • 2005
    • 321

Pierwsze szkło do 300D w okolicach 1000PLN

Dokładnie jak w temacie... Co byście polecili w tej materii i rozsądnych pieniążkach? Chodzi mi o dość szeroki zakres bo wtedy pozbyłbym sie kitowego USM....
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Hmmmm, a poszukales troche w archiwum ? Troche o szklach mozna znalezc

Ja bym na Twoim miejscu zostawil kita i dokupil Tamrona 28-75, musialbys pare stowek dodac ale zestaw na poczatek nie bylby zly...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• thorin
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1990

Polaco, to powinno byc we "frequently asked questions" popieram zdanie Polaco, zostaw kita dokup tammiego 8) szkla typu hiperzoom: 18-200mm odpadaja, to mozesz nawet u bussella przeczytac... pozdro

Komentarz

• GoTo
        Bywalec
        • 2005
        • 163

Zamieszczone przez thorin
        Polaco, to powinno byc we "frequently asked questions" popieram zdanie Polaco, zostaw kita dokup tammiego 8) szkla typu hiperzoom: 18-200mm odpadaja, to mozesz nawet u bussella przeczytac... pozdro
        Odpadają albo i nie... jeśli to ma być faktycznie pierwsze szkło, ale z planem dalszej rozbudowy w niedalekiej przyszłości i inwestycją w lepsze szkła, to popieram.
        Ale jeżeli to ma być pierwszy i być może jedyny na dłużej to już bym sie zastanowił na hiperzoomami - wbrew pozorom wcale nie są takie złe i nawet na tym forum znalazłem bardzo pozytywne opinie (m.in. dlatego kupiłem ).

Komentarz

• Reno
          Początki nałogu
          • 2004
          • 271

Zamieszczone przez Hiv
          Dokładnie jak w temacie... Co byście polecili w tej materii i rozsądnych pieniążkach? Chodzi mi o dość szeroki zakres bo wtedy pozbyłbym sie kitowego USM....
          Ja co prawda się nie znam ale dużo czytam i ustaliłam sobie taki zestaw dla fotoamatora, u mnie w tej kolejności:
          1. 300d + kit
          2. canon 50/1.8
          3. lampa 420 EX
          4. sigma 70-300 APO DG (już w drodze)
          5. a na gwiazdkę może dostanę tamrona 28-75/2.8

W Twoim przypadku dokupiłabym sigmę 70-300 bo zależy Ci na szerokim zakresie a później dokupiłabym ew. pozostałe sprzęty z mojej listy - w trakcie użytkowania pewnie sam zobaczysz czego Ci brakuje. Ja nie przewiduję nic więcej, zresztą do mojego plecaka by nie weszło.

Komentarz

• Polaco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1135

Zamieszczone przez thorin
            Tak, tylko po co robic FAQ jak nikt do niego nie bedzie zagladac ?
            Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
            Troche moich knotow

Komentarz

• Hiv
              Początki nałogu
              • 2005
              • 321

Reno, masz racje co do tego sprzętu całego... 50mm to obowiazek bo uwielbiam fotki z niego... lampa tez bo foce na ślubach... Chodzi tylko o większy zakres i jakość szkła... Szkoda, że Tamron nie zaczyna się od 18 bo mógłbym zrezygnować z kita. Szkoda go tylko dla tego trzymać(chodzi też o fundusze), dlatego pomyslałem o jakiejś Sigmie 18-200... Jestem w kropce powiem szczerze...

Komentarz

• ukasz
                Uzależniony
                • 2004
                • 595

Cóż, hiperzoomy nie są złe, ale do focenia ślubów... chyba nie za bardzo. Tam potrzeba jasnego obiektywu i ostrego już od otworu względnego. A tego o szeroko zakresowych zoomach nie można powiedzieć.

Poza tym po co Ci 200mm (*crop) na ślubach? Rozumiem że chciałbyś mieć coś uniwersalnego i do ślubów i na wakacje na przykład, ale tak się nie da...

Na śluby przydatny jest jasny dobry zoom. Czyli moze być ten Tamron, a jeśli potrzebujesz szerokiego kąta lepszego od kita to 18-50/2,8 Sigmy lub 17-70/4Canona

Komentarz

• k.y.h
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 33

kita się nie pozbywaj, naprawdę sie przydaje,jak przejżysz wątek "twój podstawowy obiektyw to..."
                  to.. dojdziesz do wniosku, że praktycznie każdy ma 50/1.8 polecam. w zasadzie jest dobre do wszystkiego i ma nieskończonyzoomnożny

Komentarz

• thorin
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1990

o wlasnie, polecam ten watek, co do hiperzoomow, GoTo przeciez Ty nie masz zadnego 11 krotnego zooma, a o takim mowilem, zreszta niech Hiv przejrzy sobie watek i zobaczy co chlopcy maja:

http://canon-board.info/showthread.php?t=5138

Komentarz

• TOPOL
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 321

Polecam Canon'a 24-85/3.5-4.5 USM. Bardzo przyzwoite szkło, szybki i cichy AF, optycznie lepsze od KIT-a i na Allegro kupisz go w granicach 800-1000 PLN.
                      Tu jest przykładowa fota z tego szkła:
                      http://www.topol.pl

Komentarz

• ukasz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 595

Wiesz TOPOL, uważam że twoje portety są rewelacyjne (bez ironii, naprawdę, ale ta fotka(choć bardzo ładna i modelka i ujęcie) to żadna reklama szkła. Pomniejszona, skompresowana, po za tym albo monitor mi sie psuje albo widzę fiolety na krawędziach?

Komentarz

• TOPOL
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 321

Zamieszczone przez ukasz
                          ... widzę fiolety na krawędziach?

? W monochromatycznym zdjęciu?

Komentarz

• ukasz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 595

tak
                            dlatego boję się o monitor na szczeście to ten w pracy
                            Czy ta fotka jest mocno obrabiana w PS?

Komentarz

• TOPOL
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 321

Mocno :-) Z aparatu taka nie wyszła :-)

Komentarz

Pracuję...