Podstawowy zestaw do zdjęć produktowych - ok 2000 zł

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 5ln4k
    • 2013
    • 5

Podstawowy zestaw do zdjęć produktowych - ok 2000 zł

Cześć

Chciałbym prosić o poradę odnośnie sprzętu do zdjęć produktowych - pudełeczka i paczki o maksymalnych wymiarach 30x20x15. Mają to być proste, praktycznie niewymagające obróbki zdjęcia na aukcje i do sklepu internetowego. Poprawne, równomiernie oświetlone, bez żadnego "zacięcia artystycznego".

Sprzęt musi być nowy.

Wstępnie myślałem o jakiejś hybrydzie, ale może to być tak lustro jak i dobra małpka (Chciałbym mieć RAW, makro i możliwość podpięcia wyzwalacza, bądź lampy zewnętrznej)

Aparat: Fuji hs35 exr (albo Canon PowerShot SX40 HS)
    FUJI FINEPIX HS35 EXR 16 Mpix do 60xZOOM NAJTANIEJ (3902450793) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Namiot bezcieniowy:
    Profesjonalny namiot bezcieniowy 90 cm z 4 tłami FreePowers WSSB-FP-6NB90 - sklep Fripers.pl

Statyw:
    jakiś prosty. Np. velbon df-60

Lampy (czy te nie będą za słabe?):
    Oświetlenie 2x30W - idealne do namiotów FreePower WSZC-2XFL30W - sklep Fripers.pl

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi - czy taki zestaw się sprawdzi. Gdzie mogą pojawiać się problemy?
    Z góry dzięki.
  • DarekB
    Bywalec
    • 2005
    • 182

Odp: Podstawowy zestaw do zdjęć produktowych - ok 2000 zł

Zamiast namiotu poszukaj stołu bezcieniowego - dużo wygodniej.
    Światła... brałbym błyskotki.

Komentarz

• 5ln4k
      • 2013
      • 5

Ok, być może stół jest rzeczywiście lepszym rozwiązaniem.

Błyskotki - ale jakie? Najtańsze yongnuo 460 II to prawie 200 złotych za sztukę, plus statwy i parasolka. Cenowo się pewnie nie wyrobię, chyba że masz inne propozycje?

Komentarz

• DarekB
        Bywalec
        • 2005
        • 182

Ja na początku miałem trzy lampy błyskowe z gwintem e27 (żarówkowym), trzy oprawki do tego i dwa statywy. Z boków świeciłem przez softboksy ale od biedy to i z parasolkami da radę, tym bardziej, że są uchwyty do lamp razem z miejscem do instalacji parasolek.
        Świeciłem również od spodu żeby nie było cieni.
        Całość wyzwalałem za pomocą chińskich wyzwalaczy bezprzewodowych.
        Aparat również odpalałem z wyzwalacza. Do tego solidny (ciężki) statyw i leciało.
        Jak wszystko dobrze ustawisz, to leci jak z taśmy ;-)
        Robiłem na Canonie 1DmkII i 1Ds, a obiektyw to jakaś stareńka Sigma 28-80 ale z makro 1:2 na 80mm.

Komentarz

• przemo-lukas
          Bywalec
          • 2012
          • 182

Bez makro, nowe i bez zacięcia...
          Światło ciągłe z softami x2 i Canon 600D + 18x55.
          W papierniczym kartony różnokolorowe i wymiatasz.
          Do tego obsługa DPP i GIMP.
          W wprawnych dłoniach można tym zrobić nawet coś więcej niż zwykłe pstryki.
          Fotografia przyrodnicza-tylko szkła manualne
          Portrety
          Moje abstrakcje.

Komentarz

• pawel1178
            Coś już napisał
            • 2010
            • 63

Gimp

Komentarz

• jamada202
              Coś już napisał
              • 2013
              • 56

Zamieszczone przez pawel1178
              Gimp
              Gimp to całkiem dobry program jak się go odpowiednio pozna poza tym jest darmowy to jest jego kolejna zaleta

Komentarz

• Kuba1
                Uzależniony
                • 2010
                • 960

Zamieszczone przez jamada202
                Gimp to całkiem dobry program jak się go odpowiednio pozna poza tym jest darmowy to jest jego kolejna zaleta
                Zaznaczanie/maskowanie raczej kłopotliwe i na duużo gorszym poziomie niż w PS, poza tym bardzo przyzwoity program.

Komentarz

• 5ln4k
                  • 2013
                  • 5

Dzięki za odpowiedzi.

Wiadomo, że w czymś trzeba będzie "dopracowywać" te zdjęcia, tym niemniej, nie jest to zestaw dla mnie a dla znajomego, i o ile to możliwe chciałbym uniknąć "wycinania" fotografowanych obiektów i możliwie uprościć obróbkę.

Trochę przeszło mi z hybrydami - po tym jak zobaczyłem sample - jak to szumi... Generalnie zależało mi na dużej głębi ostrości, ale może rzeczywiście lepszą opcją jest Canon 600d + kit 18-55 albo Nikon d3100 + 18-105. A może jest coś z 4/3 w podobnej cenie, godne uwagi?

Chciałbym domknąć wreszcie temat, więc może podzielę ten topic na 3 konkretne pytania:
                  1) Lepiej oświetlenie ciągłe czy flash?
                  Fotografia produktowa 90Ws stół FreePower ZES-SB2X45W32W - sklep Fripers.pl
                  czy
                  Zestaw Oświetlenia Ciągłego ze Stołem Bezcieniowym 3x800W WSZC-SB60X1303X800W - sklep Fripers.pl

2) Czy za pomocą dołączonego do zestawu pierwszego kabla będę mógł wyzwalać lampy? Czy lepiej jest korzystać z

błysku który uruchomi zestaw oświetleniowy? - Czy są jakieś różnice, problemy wynikające z tych rozwiązań?

3) Czy stół 50x120 wystarczy do zdjęć produktów o wymiarach 30x20x15 cm?
                  Ostatnio edytowany przez 5ln4k; 50545.

Komentarz

• EOS_1DX
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 72

Można to zrealizować dużo taniej, śmiem twierdzić że budżet 500zł na wszystko wystarczy.

KAŻDE body jakie użyjesz będzie dobre.

Co z tego że szumi? W namiocie będziesz używał iso 6400?

Gdybym miał używać z kitowym obiektywem, wolałbym kupić już używaną hybrydę z dobrą optyką za 300zł, tutaj masz zdjęcia robione aparatem za 300zł
                    Flickr: The Fuji S9500/S9600 Macro Pool

O kosztach studio mądrze mówi ten Pan:

od 3:20 masz dokładną instrukcje jak to zrobić
                    Wywiad z Arkiem Kempką (kwiecień 2010) - YouTube
                    Ostatnio edytowany przez EOS_1DX; 50745.

Komentarz

• przemo-lukas
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 182

pawel1178 GIMP jest darmowy, a z darmowych to chyba daje najwięcej możliwości.
                      Przypominam, że na forum nie ma mowy o "ściąganiu" nielegalnie, czyli najzwyklejszym złodziejstwie.
                      A zakup programów Adobe to spora część budżetu.

EOS_1DX ja wolałbym większą matrycę i możliwość wymiany obiektywów. A jak dobrze się zakręcisz, to za 600 zł kupisz lustro plus przyzwoite szkiełko na M42 (400D + adapter M42 + INDUSTAR 61Ł MC czy Takumar 55 1.8). Fajne efekty podobnym sprzętem uzyskał Krzysztof Winnik zwycięzca EISA MEASTRO 2013-2014 "Makro / Z bliska".
                      Zgodzę się z Tobą, że najważniejszy jest pomysł i zdolności manualne. Ja sporo fotografii wykonuję przy użyciu bardzo tanich lampek biurkowych (tańszych od świetlówek kompaktowych). Używam również światła błyskowego i ciągłego. Blendy z przeróżnych "śmiesznych" materiałów. Lubię kombinować.
                      A Pan z Twojego odnośnika używa przystawki cyfrowej do aparatu kilkadziesiąt krotnie przewyższającej założony budżet. Wtedy dobrze dawać rady.

Z tego co się zorientowałem to sprzęt ma być nowy i bezproblemowy. Sądzę, że moja propozycja warta jest przemyślenia. Ale jak zwykle - nie nalegam.
                      Ostatnio edytowany przez przemo-lukas; 43834.
                      Portrety
                      Moje abstrakcje.

Komentarz

• EOS_1DX
                        Coś już napisał
                        • 2013
                        • 72

przemo-lukas, jestem pewny, że kupując nowego 600D wtopi kasę i nie wykorzysta jego potencjału. Megapiksele niczego nie wniosą do jego fotografii. oczywiście masz racje 400D + adapter M42 + INDUSTAR 61Ł MC czy Takumar 55 1.8 to by był najlepszy zestaw.

Namiot można zrobić praktycznie za darmo w domu.

Komentarz

• przemo-lukas
                          Bywalec
                          • 2012
                          • 182

Ale mi raczej chodziło o wielkość fizyczną matryc. W aps-c to jest ponad 300mm^2 a w takim s9600 z 50mm^2. Owszem, przy publikacji w internecie jeszcze nie widać tej różnicy, ale wprawne oko i tak wychwyci, że "cóś" mocno kombinowane na krzywych i suwaczkach.
                          A taki namiot można wykonać bardzo solidnie i jako "rozpraszaczy" używać całej gamy kalek i pianek.
                          Portrety
                          Moje abstrakcje.

Komentarz

• radius
                            • 2014
                            • 4

Witajcie jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Mam taki problem chcę wydac 2000 na zestaw do fotografii produktowej. Mam Canona 500d plus EF-S 18–200 mm f/3.5–5.6 IS. Wiem że jest to bardzo uniwersalne szkło, ale kupiłem go zamist kita i do prób musi wystarczyc. zastanawiam się jaki kupic stół, lampy (chciałbym aby były 3- w tym jedna do podświetlenia stołu) softboxy

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2011
                              • 1329

Zamieszczone przez radius
                              Witajcie jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Mam taki problem chcę wydac 2000 na zestaw do fotografii produktowej. Mam Canona 500d plus EF-S 18–200 mm f/3.5–5.6 IS. Wiem że jest to bardzo uniwersalne szkło, ale kupiłem go zamist kita i do prób musi wystarczyc. zastanawiam się jaki kupic stół, lampy (chciałbym aby były 3- w tym jedna do podświetlenia stołu) softboxy
                              do fotografii produktowej akurat problemu zadnego nie ma bo wszystko jest proste do kupienia, chcesz tanio to kup box do fotografii produktowej z lampami w zestawie na allegro łatwo znaleźć czy to z 3 czy 4 lampami, jezeli chcesz stół to też go tam znajdziesz , w tej sprawie nie ma duzej filozofii, kupujesz tak duzy stół/box jak produkty chcesz focic, do tego lampy , im wiekszy produkt tym mocniejsze, proste
                              Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

Pracuję...