Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Podstawowy zestaw do zdjęć produktowych - ok 2000 zł
Podstawowy zestaw do zdjęć produktowych - ok 2000 zł
Cześć
Chciałbym prosić o poradę odnośnie sprzętu do zdjęć produktowych - pudełeczka i paczki o maksymalnych wymiarach 30x20x15. Mają to być proste, praktycznie niewymagające obróbki zdjęcia na aukcje i do sklepu internetowego. Poprawne, równomiernie oświetlone, bez żadnego "zacięcia artystycznego".
Sprzęt musi być nowy.
Wstępnie myślałem o jakiejś hybrydzie, ale może to być tak lustro jak i dobra małpka (Chciałbym mieć RAW, makro i możliwość podpięcia wyzwalacza, bądź lampy zewnętrznej)
Odp: Podstawowy zestaw do zdjęć produktowych - ok 2000 zł
Ok, być może stół jest rzeczywiście lepszym rozwiązaniem.
Błyskotki - ale jakie? Najtańsze yongnuo 460 II to prawie 200 złotych za sztukę, plus statwy i parasolka. Cenowo się pewnie nie wyrobię, chyba że masz inne propozycje?
Ja na początku miałem trzy lampy błyskowe z gwintem e27 (żarówkowym), trzy oprawki do tego i dwa statywy. Z boków świeciłem przez softboksy ale od biedy to i z parasolkami da radę, tym bardziej, że są uchwyty do lamp razem z miejscem do instalacji parasolek.
Świeciłem również od spodu żeby nie było cieni.
Całość wyzwalałem za pomocą chińskich wyzwalaczy bezprzewodowych.
Aparat również odpalałem z wyzwalacza. Do tego solidny (ciężki) statyw i leciało.
Jak wszystko dobrze ustawisz, to leci jak z taśmy ;-)
Robiłem na Canonie 1DmkII i 1Ds, a obiektyw to jakaś stareńka Sigma 28-80 ale z makro 1:2 na 80mm.
Bez makro, nowe i bez zacięcia...
Światło ciągłe z softami x2 i Canon 600D + 18x55.
W papierniczym kartony różnokolorowe i wymiatasz.
Do tego obsługa DPP i GIMP.
W wprawnych dłoniach można tym zrobić nawet coś więcej niż zwykłe pstryki.
Dzięki za odpowiedzi.
Wiadomo, że w czymś trzeba będzie "dopracowywać" te zdjęcia, tym niemniej, nie jest to zestaw dla mnie a dla znajomego, i o ile to możliwe chciałbym uniknąć "wycinania" fotografowanych obiektów i możliwie uprościć obróbkę.
Trochę przeszło mi z hybrydami - po tym jak zobaczyłem sample - jak to szumi... Generalnie zależało mi na dużej głębi ostrości, ale może rzeczywiście lepszą opcją jest Canon 600d + kit 18-55 albo Nikon d3100 + 18-105. A może jest coś z 4/3 w podobnej cenie, godne uwagi?
Można to zrealizować dużo taniej, śmiem twierdzić że budżet 500zł na wszystko wystarczy.
KAŻDE body jakie użyjesz będzie dobre.
Co z tego że szumi? W namiocie będziesz używał iso 6400?
Gdybym miał używać z kitowym obiektywem, wolałbym kupić już używaną hybrydę z dobrą optyką za 300zł, tutaj masz zdjęcia robione aparatem za 300zł Flickr: The Fuji S9500/S9600 Macro Pool
pawel1178 GIMP jest darmowy, a z darmowych to chyba daje najwięcej możliwości.
Przypominam, że na forum nie ma mowy o "ściąganiu" nielegalnie, czyli najzwyklejszym złodziejstwie.
A zakup programów Adobe to spora część budżetu.
EOS_1DX ja wolałbym większą matrycę i możliwość wymiany obiektywów. A jak dobrze się zakręcisz, to za 600 zł kupisz lustro plus przyzwoite szkiełko na M42 (400D + adapter M42 + INDUSTAR 61Ł MC czy Takumar 55 1.8). Fajne efekty podobnym sprzętem uzyskał Krzysztof Winnik zwycięzca EISA MEASTRO 2013-2014 "Makro / Z bliska".
Zgodzę się z Tobą, że najważniejszy jest pomysł i zdolności manualne. Ja sporo fotografii wykonuję przy użyciu bardzo tanich lampek biurkowych (tańszych od świetlówek kompaktowych). Używam również światła błyskowego i ciągłego. Blendy z przeróżnych "śmiesznych" materiałów. Lubię kombinować.
A Pan z Twojego odnośnika używa przystawki cyfrowej do aparatu kilkadziesiąt krotnie przewyższającej założony budżet. Wtedy dobrze dawać rady.
Z tego co się zorientowałem to sprzęt ma być nowy i bezproblemowy. Sądzę, że moja propozycja warta jest przemyślenia. Ale jak zwykle - nie nalegam.
przemo-lukas, jestem pewny, że kupując nowego 600D wtopi kasę i nie wykorzysta jego potencjału. Megapiksele niczego nie wniosą do jego fotografii. oczywiście masz racje 400D + adapter M42 + INDUSTAR 61Ł MC czy Takumar 55 1.8 to by był najlepszy zestaw.
Ale mi raczej chodziło o wielkość fizyczną matryc. W aps-c to jest ponad 300mm^2 a w takim s9600 z 50mm^2. Owszem, przy publikacji w internecie jeszcze nie widać tej różnicy, ale wprawne oko i tak wychwyci, że "cóś" mocno kombinowane na krzywych i suwaczkach.
A taki namiot można wykonać bardzo solidnie i jako "rozpraszaczy" używać całej gamy kalek i pianek.
Witajcie jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Mam taki problem chcę wydac 2000 na zestaw do fotografii produktowej. Mam Canona 500d plus EF-S 18â200 mm f/3.5â5.6 IS. Wiem że jest to bardzo uniwersalne szkło, ale kupiłem go zamist kita i do prób musi wystarczyc. zastanawiam się jaki kupic stół, lampy (chciałbym aby były 3- w tym jedna do podświetlenia stołu) softboxy
Zamieszczone przez radius
Witajcie jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Mam taki problem chcę wydac 2000 na zestaw do fotografii produktowej. Mam Canona 500d plus EF-S 18â200 mm f/3.5â5.6 IS. Wiem że jest to bardzo uniwersalne szkło, ale kupiłem go zamist kita i do prób musi wystarczyc. zastanawiam się jaki kupic stół, lampy (chciałbym aby były 3- w tym jedna do podświetlenia stołu) softboxy
do fotografii produktowej akurat problemu zadnego nie ma bo wszystko jest proste do kupienia, chcesz tanio to kup box do fotografii produktowej z lampami w zestawie na allegro łatwo znaleźć czy to z 3 czy 4 lampami, jezeli chcesz stół to też go tam znajdziesz , w tej sprawie nie ma duzej filozofii, kupujesz tak duzy stół/box jak produkty chcesz focic, do tego lampy , im wiekszy produkt tym mocniejsze, proste
Komentarz