100D - czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michał Cz.
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 17

100D - czy warto?

Witam,

Mam krótkie pytanie - czy ktoś z Was miał już doczynienia z 100D? W ofercie jednego ze sklepów jest w cenie 2289PLN z kitem 18-55. Docelowo (w przyszłości) dokupię używane EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS oraz stałke 50mm 1.8.

Noszę się z zamiarem jego kupna. Od razu mówię, że potrzebuję nowe body (po prostu jest to warunek konieczny )

Co możecie powiedzieć o tym aparacie? Do tej pory jeździłem na S3IS, ale ostatnio pojawił się sponsor (bez skojarzeń, proszę! ) co dołoży połowę, więc mogę się spokojnie rozglądnąć na jakimś przyzwoitym "lustrem"

P.S Jeden ze sprzedawców usiłował mi wcisnąć Sony A58, że niby tańsze szkła, AF w body a nie w szkle itd. i że w ogóle dla mnie to najlepszy wybór...

Pytam się Was jako EKSPERTÓW

Pozdrawiam,
    Michał Cz.
    Cogito ergo sum!
  • Mike7
    Początki nałogu
    • 2010
    • 445

Odp: 100D - czy warto?

Lepiej kupić 600D + 18-55 IS
    / Canon /

Komentarz

• salas
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 3000

Zamieszczone przez Mike7
      Lepiej kupić 600D + 18-55 IS
      podbijam, a do tego 600d z kitem kosztuje koło 1700zł warto warto albo dołóż do 650d (2400/2500zł z kitem) 650d i 9pkt AF, dotykowy ekranik, trochę bajerów dołożonych
      SONY

Komentarz

• krzyssp
        Bywalec
        • 2013
        • 246

Zamieszczone przez Michał Cz.
        AF w body a nie w szkle
        Tego nie rozumiem... po chwilowym zastanowieniu domyślam się że chodzi Ci (lub mu, sprzedawcy, jeżeli to jego błąd/niewiedza) o stabilizację?

Komentarz

• Mike7
          Początki nałogu
          • 2010
          • 445

Zamieszczone przez krzyssp
          Tego nie rozumiem... po chwilowym zastanowieniu domyślam się że chodzi Ci (lub mu, sprzedawcy, jeżeli to jego błąd/niewiedza) o stabilizację?
          Też mi się wydaje, że stabilizacja
          / Canon /

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Podobnie jak przedmówcy sprzed paru postów uważam, że 100D nie jest najlepszą opcją. Wchodzi w grę TYLKO gdy mały rozmiar ma kluczowe znaczenie. W innym wypadku lepiej o wiele kupić 600D czy 650D czy 700D (o ile to ostatnie już staniało a 650D staje się trudno dostępne).
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• PawelB
              Uzależniony
              • 2005
              • 578

Zamieszczone przez Michał Cz.
              AF w body a nie w szkle
              Raczej nie o stabilizację tylko o umiejscowienie silnika AF. Sony ma silnik w korpusie i śrubokręt.
              Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
              Moje gnioty 2

Komentarz

• MC_
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3444

I dodatkowo coraz więcej szkieł z własnym silnikiem.

Co ważne, śrubokręt czasami potrafi być dużo szybszy niż jakieś USM, HSM czy SSM.
                Ostatnio edytowany przez MC_; 29644.

Komentarz

• Mike7
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 445

Zamieszczone przez MC_
                  Co ważne, śrubokręt czasami potrafi być dużo szybszy niż jakieś USM, HSM czy SSM.
                  Przykład - Pentax K-5
                  / Canon /

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Tu się nie wypowiem, bo nawet w rękach nie miałem i tego systemu praktycznie nie znam. Co innego Sony.

Komentarz

• salas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 3000

no i fajna kwestia zakupu starszych szkieł, które są sporo tańsze niż nowe a jakościowo trzymają poziom
                      SONY

Komentarz

• Michał Cz.
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 17

Tak, zgadza się - chodziło mi o stabilizację

Zamieszczone przez salas
                        podbijam, a do tego 600d z kitem kosztuje koło 1700zł warto warto albo dołóż do 650d (2400/2500zł z kitem) 650d i 9pkt AF, dotykowy ekranik, trochę bajerów dołożonych
                        ale 100D też ma dotykowy ekran oraz 9pkt AF

Poza tym jak wspomniałem - ważny jest dla mnie tryb "idiot proof" - czyli, że jak kompletny laik weźmie aparat do ręki to zrobi nim dobre (czyt. ostre) zdjęcie bez większej fatygi (Ci zo mają zamiar odpowiedzieć, żebym kupił za 200pln "pstrykacza" niech sobie darują tą uszczypliwość).
                        Z tego co czytałem na stronie Canona to ten model aparatu jest właśnie dedykowany jako startowy dla osób, które niekoniecznie muszą być docelowo zawodowcami...

w sumie na korzyść 100D przemawia DIGIC V... a na 650D - odchylany, rotacyjny ekran (przy stałym w 100D)...

z kolei 600D to DIGIC IV... a czy w sumie te wszystkie body to nie dzieci z "jednej matki"? Czy nie rozchodzi się tu o jakość szkieł, ich dostępność oraz cenę oraz o bajer typu AF Micro Adjustment (co się przydaje przy rozklechotanych używanych szkłach...)
                        Cogito ergo sum!

Komentarz

• maciek12ss
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 492

Weź 600 albo 650. Po co Ci taka mała szkarada.. Zapniesz do niego jakieś tele i nie będziesz mógł go utrzymać. Idioto robiące zdjęcia ma kaZdy ustawiasz na zielony kwadracik i pstryk. 650 lepszy af tylko to by mnie skusiło bardziej niż 600. Uchylany ekran też w brew pozorom bardzo się przydaje. Nawet jak chowasz aparat do torby odwracasz i już są mniejsze szanse na uszkodzenie. nie mowa o komforcie zdjęć z perspektywy ptaka czy żaby . Ja bym te 100d odpuścił.
                          6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• salas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 3000

miałem na myśli 9pkt KRZYŻOWYCH w 100d jest 1pkt krzyżowy i jest to punkt centralny (innymi słowy tak jak wyżej kolega napisał - 650d = lepszy AF niż w 100d i 600d)
                            procesor digic IV czy V i tak te aparaty chodzą płynnie, menu śmiga beż żadnych zacięć
                            600d 650d 700d są bardzo intuicyjne i łatwe w obsłudze a uchylny ekran to wspaniała rzecz odkąd miałem pierwszy raz w 600d tak teraz sobie nie wyobrażałem przy zmianie nie mieć ruchomego ekraniku.
                            Mikroregulacji AF nie ma w żadnym z tych modeli canona które podałeś dopiero w 70d ale to za drogie :> ewentualnie stara używka 50d też posiada a w 60d NIESTETY WYRZUCILI :X
                            Ostatnio edytowany przez salas; 47223.
                            SONY

Komentarz

• Adam71
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 316

A mi się to 100D strasznie podoba. To druga dobra puszka ( po 6D ) jaką Canon wypuścił w ostatnich latach. Reszta to raczej odgrzewane kotlety . Od czasów 7D nic w segmencie amatorskim się nie dzieje ciekawego. Jak ktoś szuka coś małego to dla niego super . Jak coś większego to i tak sięgnie po XXD raczej .

Komentarz

Pracuję...