Jak krowie na rowie...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaco
    Coś już napisał
    • 2011
    • 67

Odp: Jak krowie na rowie...

Ja może ciut złośliwie, ale wydaje mi się ze w Twoim przypadku najlepiej zainwestować w aparat kompaktowy. Jeżeli naprawdę chcesz iść do przodu to zacznij o nauczenia się podstaw, a nie szukania obiektywu. Nic Ci nie da kupienie nowego obiektywu jak będziesz pracować w dalszym ciągu w trybie AUTO
    Aktualnie w internecie jest tylko informacji/wiadomości ze wystarczy cout ambicji i można samemu sobie wszystko ogarnąć

Wysłane z Sony Xperia S
    "Wiem co mówię, mówię co wiem. Dużo wiem, więc dużo mówię"

Komentarz

• ol0lo
      • 2009
      • 14

Moim zdaniem szkoda piniądza na takie książki. Jest w nich dokładnie to samo co w instrukcji i nic więcej. Dlatego gorąco polecam instrukcje obsługi.
      Co do konkretnych tematów fotograficznych polecam Let me google that for you
      Co do obiektywów na początek jakiś w miarę uniwersalny, np 17-55, 17-40, 18-200 itp.
      Moje zdjęcia niewdana.pl

Komentarz

• Adammm
        Dopiero zaczyna
        • 2013
        • 32

17 - 40 na cropie to wywalenie pieniędzy w błoto, bo traci się jego główną cechę. Chyba, że chce się go potem odsprzedać, ale i tak lepiej zainwestować w coś jaśniejszego za te pieniądze.

Komentarz

• ol0lo
          • 2009
          • 14

Dla mnie jest ok, tym bardziej że w przyszłości można go podpiąć do pełnej klatki. Ale oczywiście to kwestia gustów i pieniędzy.
          Moje zdjęcia niewdana.pl

Komentarz

• Adammm
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 32

Nie mówię, że nie, bo tego nie wiem Tylko chodzi mi o to, że na cropie tracimy bajer, za który trzeba zapłacić pewnie połowę ceny tego obiektywu.

Komentarz

• Sezamek
              Początki nałogu
              • 2012
              • 397

Od roku smażę kotlety i nawet są zjadliwe ale chciałbym robić smaczniejsze. Jakie garnki lub patelnie kupić żeby były lepsze, tylko nie rzucajcie mi to książkami z przepisami a powiedzcie krok po kroku co robić.

Ktoś mnie podobnie potraktował kiedy prosiłem o pomoc w wyborze aparatu na tym forum. Bardzo temu człowiekowi dziękuję.

1. Jak wspominali moi przedmówcy - instrukcja aparatu
              2. Pobaw się trybami Av, Tv, M w oparciu o instrukcję.
              3. Słowniczek podstawowych pojęć http://www.canon-board.info/dla-pocz...umowicza-2314/
              4. Każda konkretna rada tutaj odniesie się do ściśle określonych warunków / ustawień - nikt za Ciebie tego zdjęcia nie zrobi i to od Ciebie zależy czy będzie dobre.
              5. Chcesz dobrego i taniego obiektywu? Pentacon 50mm 1.8 M42 + przejściówka (w 120zł się zamknie) - mojej koleżance bardzo się podobały. Kup, porób zdjęcia, zmieszaj mnie z błotem, że są kiepskie. Wiesz dlaczego mnie zmieszasz z błotem? bo ten obiektyw jest w moim przekonaniu dobry i tani a ilu ludzi tyle opinii - poszukaj obiektywów w Twoim zasięgu a potem zapytaj wujka google o sample i wybierz najbardziej odpowiadający Tobie.
              6. Rób zdjęcia tym co masz, wrzuć sobie dwie najlepsze fotki tematyczne do galerii a dowiesz się co musisz doszlifować. U mnie kuleje na pewno kadrowanie a dzięki krytyce forumowiczów nadrobiłem nieco światło.
              7. Makro? Najtaniej to mieszek M42 + któryś z obiektywów 50mm+ albo drożej coś systemowego (słyszałem dobre opinie o Tamronie 90mm Macro). Robić zdjęcia aż się dojdzie do wniosku, że lepszych się nie da, wymienić sprzęt (zainwestować większe pieniądze).
              8. Pierwszy link gdy wpisałem w google "podział obiektywów ze względu na kąt widzenia" Fotografia/Obiektywy - Wikibooks, biblioteka wolnych podręczników
              9. Rób te zdjęcia sama do ciężkiej Anielki a nie zdajesz się na aparat i narzekasz.

Wybierając aparat, zarzekałem się że chce o najlepszej automatyce i że nie będę korzystał z AF. Ludzie sprostowali moje poglądy i w rezultacie swoją 40D na automacie zrobiłem może 3 zdjęcia no i poczytałem co nieco o AF.

Bokeh, Głębia ostrości, użyteczne (akceptowalne ISO), zależność między czasem naświetlania a przysłoną (ekspozycja) - chyba podstawowe info co do obsługi aparatu.

Kilka niezłośliwych rad od młodszego stażem kolegi...
              FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• tkosiada
                Początki nałogu
                • 2007
                • 419

to ja też spróbuje cosik
                mamy taki watek http://www.canon-board.info/pozostal...ow-spis-30155/
                zatem z herbatka na spokojnie przejzyj sobie fotki i bedziesz mniej wiecej wiedziała co danym szkłem mozna zrobić
                wiecej to już musisz szukac na Flickr
                wpisz tą nazwe i dane szkło w przegladarce i... oby noc wystarczyła na oglądanie
                x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

Pracuję...