Dylemat co kupić...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MirosławH
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 21

Dylemat co kupić...

Witam

od jakiegoś czasu noszę się z chęcią zmiany body, do chwili obecnej używam canona 1000d i bardzo dzielnie towarzyszy mi nauce sztuki uwieczniania świata dookoła mnie na fotografiach.
    Problem pojawił się w momencie gdy zacząłem oczekiwać od mojego aparatu czegoś więcej, większych możliwości. Od tamtego czasu jestem rozdarty i pomimo poszukiwania odpowiedzi (m. in. tak trafiłem na to forum) w mojej głowie dalej panuje mętlik.

Zastanawiam się czy kupić canona 7d i potem sukcesywnie zmieniać obiektywy rozbudowując możliwości czy zaraz wskoczyć na FF.
    Dodam że mam możliwość kupienia z dobrej ręki Canona 1d mark III (znajomy przechodzący na 1ds sprzedaje swojego 1d mark III z przebiegiem nie przekraczającym 70 000 klatek).

i tu pojawia się moja prośba, może ktoś będzie w stanie doradzić mi czy pozostać przy APS-C czy zrobić poważny krok i wskoczyć na FF.
    Dodam że robię zdjęcia w każdej możliwej sytuacji wiec zaczynając od krajobrazów, rajdów, imprez masowych itd a kończąc na imprezach rodzinnych więc szukam sprzętu uniwersalnego.

z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość w ponownym wałkowaniu tego tematu ( zauważyłem jak niektórzy reagują na tego typu tematy a mimo wszystko zdecydowałem się na ten krok a to chyba świadczy o tym że jestem już zdesperowany ).
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4318

Odp: Dylemat co kupić...

drogi miroslawie
    przeczytaj tematy poświęcone dylematom takim jak twój:
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...wyborze-91517/
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...matoraz-91449/
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...-canona-91443/
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...-z-450d-91281/
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...trzanka-90999/
    i wiele,wiele podobnych tematow
    przejście na ff to nie poważny krok tylko większy wydatek
    Ostatnio edytowany przez becekpl; 27958.
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• pan.kolega
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2817

Oczywiście wiesz, źe 1d3 to nie jest FF i ma ponad 6 lat.
      Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Lucky Luck
        Bywalec
        • 2012
        • 170

Zamieszczone przez MirosławH
        Witam

od jakiegoś czasu noszę się z chęcią zmiany body, do chwili obecnej używam canona 1000d i bardzo dzielnie towarzyszy mi nauce sztuki uwieczniania świata dookoła mnie na fotografiach.
        Problem pojawił się w momencie gdy zacząłem oczekiwać od mojego aparatu czegoś więcej, większych możliwości. Od tamtego czasu jestem rozdarty i pomimo poszukiwania odpowiedzi (m. in. tak trafiłem na to forum) w mojej głowie dalej panuje mętlik.

Zastanawiam się czy kupić canona 7d i potem sukcesywnie zmieniać obiektywy rozbudowując możliwości czy zaraz wskoczyć na FF.
        Dodam że mam możliwość kupienia z dobrej ręki Canona 1d mark III (znajomy przechodzący na 1ds sprzedaje swojego 1d mark III z przebiegiem nie przekraczającym 70 000 klatek).

i tu pojawia się moja prośba, może ktoś będzie w stanie doradzić mi czy pozostać przy APS-C czy zrobić poważny krok i wskoczyć na FF.
        Dodam że robię zdjęcia w każdej możliwej sytuacji wiec zaczynając od krajobrazów, rajdów, imprez masowych itd a kończąc na imprezach rodzinnych więc szukam sprzętu uniwersalnego.

z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość w ponownym wałkowaniu tego tematu ( zauważyłem jak niektórzy reagują na tego typu tematy a mimo wszystko zdecydowałem się na ten krok a to chyba świadczy o tym że jestem już zdesperowany ).

A jakie masz szkła do tego swojego canona 1000d ... bo jeżeli 10-22, 17-55 to może warto pozostać przy cropie?

Komentarz

• Ligo
          Początki nałogu
          • 2012
          • 387

Problem pojawił się w momencie gdy zacząłem oczekiwać od mojego aparatu czegoś więcej, większych możliwości.
          Spróbuj to doprecyzować...

Komentarz

• MirosławH
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 21

@ becekpl - bardzo dziękuję za linki (szykuje się troszkę czytania ) na pewno wniosą coś do mojego rozważania,

@ pan.kolega - tak wiem że to matryca APS-H, i jest to spory błąd w moim rozumowaniu ale mimo wszystko nie mogę się pozbyć myśli że to FF (choć nie wiem dlaczego)
            O 1D nie pomyślałbym gdyby nie fakt że ten akurat egzemplarz jest dobrze mi znany wiem że kolega jest jego pierwszym właścicielem i że nie leżakował na plaży w pełnym słońcu czy też nie był wystawiony na gwałtowne zmiany temperatur i wilgoć jesienną czy zimową porą. dużą jego wadą jest wiek i technologia dlatego się waham.

@ Lucky Luck - do niedawna posiadałem obiektywy:
            Kit 18-55 is
            55-250 is
            samyanga fish-eye 8mm
            W ostatnim półroczu dokupiłem
            canona 40mm 2.8 STM
            oraz 24-105mm 4L is usm

Ostatnie dwa obiektywy przyczyniły się do chęci zmiany body, w końcu jaki jest sens posiadania w miarę dobrych szkiełek kiedy body je ogranicza.
            I szczerze zastanawiam się nad sprzedażą pierwszej grupy obiektywów i dodaniu czegoś do tej drugiej myślałem nad 70-200 usm.

--- Kolejny post ---

@ Ligo - po ponad 4latach pstrykania fotek i eksperymentów co i jak zrobić, moje zdjęcia obejrzał kolega (ten od 1d) i zachęcił mnie do wysłania paru zdjęć na konkursy.
            Przy wywoływaniu zdjęć w rozmiarze 20x30 zacząłem zauważać różnice pomiędzy jakością obrazka na moich zdjęciach i innych (barwy itd.) dotychczas większość zdjęć była oglądana na monitorze bądź wywoływana w rozmiarze 9x13. Postanowiłem kupić lepsze szkiełka zgodnie z myślą że szkła są ważniejsze niż puszka. Jest lepiej ale nadal chodzi mi po głowie myśl "a może nowsza konstrukcja i technologia da coś jeszcze" i stąd pomysł na zmiany.

Komentarz

• MirosławH
              Dopiero zaczyna
              • 2013
              • 21

Tak jeszcze coś mi przyszło do głowy.. skoro FF to nie "poważny krok tylko większy wydatek" to czy nie rozszerzyć pola manewru o np 60d czy bardziej leciwego 50d (który wg testów mniej szumi nawet od 7d przynajmniej wg testów) bo chciałbym porobić zdjęcia nocne a mały szum przy wyższych iso byłby zdecydowanym + ponieważ mój 1000d ma z tym spore problemy.

Komentarz

• Przemasl1985
                Coś już napisał
                • 2009
                • 93

Kolego, miałem 7d sprzedałem, kupiłem 1d3. Mimo jak mówicie to "leciwa" puszka to siódemkę bije w każdej kategorii. Poza filmami i rozdzielczością, których akurat nie potrzebuję. Jeśli zależy Ci tylko na lepszym obrazku to broń Boże nie kupuj 7d, to prawie to samo co w 1000d. Na przyszłość pomyśl o FF, choćby 5d I.

Komentarz

• MirosławH
                  Dopiero zaczyna
                  • 2013
                  • 21

Przemasl1985 - canona 5d mark I dostać w dobrym stanie to prawdziwy cud, dodatkowo ma on podobno problemy z odwzorowaniem barw czerwieni (nie wiem tego z własnego doświadczenia tylko z gdzieś przeczytanych opinii) i tu pojawia się znowu dylemat.... sercem jestem za 1d ale rozum mówi mi "zastanów się dobrze" i znowu się zapętlam............

Komentarz

• krzyssp
                    Bywalec
                    • 2013
                    • 246

To może 5D Mk ii?

Komentarz

• Ligo
                      Początki nałogu
                      • 2012
                      • 387

Postanowiłem kupić lepsze szkiełka zgodnie z myślą że szkła są ważniejsze niż puszka.
                      Tak było kiedyś, kiedy puszki różniły się jedynie ergonomią, nie decydowały natomiast o jakości zdjęć, bowiem wpływ na to miała jakość optyki i nośnik. Dzisiaj, kiedy nośnik jest zintegrowany z puszką, jest ona prawie tak samo ważna, jak i optyka.

W ostatnim półroczu dokupiłem
                      canona 40mm 2.8 STM
                      oraz 24-105mm 4L is usm
                      Te szkła proszą się o Marka pierwszego.
                      Na temat jego dostępności rozmawialiśmy ostatnio w wątku http://www.canon-board.info/dla-pocz...-z-450d-91281/

Komentarz

• jellyeater
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1631

Też myślę, że rozglądaj się za 5D mk I. Jeżeli uda się jeszcze coś trafić sensownego... Jak nie to mk II.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• MirosławH
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 21

@ Ligo - "Te szkła proszą się o Marka pierwszego." pisząc to masz na myśli 5D mark I? I jeśli mogę cię prosić o wyjaśnienie czym się kierujesz dobierając body do szkiełek lub odwrotnie.

Komentarz

• michael_key
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2129

Ile MirosławH masz funduszy na zakup?

Komentarz

• MirosławH
                              Dopiero zaczyna
                              • 2013
                              • 21

@ michael_key - ciężko mówić o funduszach jakie posiadam, bardziej myślę w sposób ile maksymalnie chciałbym wydać. W tym przypadku nie chciałbym przekroczyć 4tys no w ostateczności mógłbym podnieść poprzeczkę do 5tys ale musiałbym mieć naprawdę dobry powód. Jak już pisałem aparatu używam dla przyjemności nie w celach zarobkowych.

Komentarz

Pracuję...