eos 20d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • katerina

eos 20d

witam wszystich forumowiczów!
    Proszę o pomac i podpowidź jaki obiektyw dokupić do eos-a 20d aby móc mieć spokojną głowę o sprzęt a skupić się na swioch własnych umiejętnościach w dziedzine foto.Chciałabym zająć się fotografią ślubną typu plener i reportaż ale nie wiem czy obiektyw który aktualnie posiadam 50mm 1-1.8 jest wystarczający.
    Wspomnę że "aparatu" dopiero się uczę ale na pirwszy rzut oka zdjęcia nie wydają mi się ostre(narazie focę na ust.aut).Do tej pory używałam A75 więc w dziedzinie lustrzanek jestem zilona.(mam zamiar to sukcesywnia zmieniać)
    Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki co do obiektywu i lapy i generalnie za... wszelkie wskazówki!!!. pozdrawiam.
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

Zdecydowanie sugerowalbym wstrzymanie sie na razie z jakimkolwiek zakupem. Jesli posiadana przez Ciebie 50-tka jest ok zalecalbym najpierw solidne poduczenie sie pracy z lustrzanka z tym wlasnie obiektywem, ktory opanowany po przyhreceniu do 20D powinien dac dobre rezultaty. 50-tka rzecz jasna do zaawansowanego i wygodnego pleneru nie wystarczy, do reportazu zas jest troszke za waska. Jednakze z cala pewnoscia po przeskoku z kompakta trzeba dac sobie czas na nauke i czytanie niniejszego forum ;-) I jeszcze jedno. Jesli w perspektywie jest plener slubny i reportaz to sugerowalbym zapomnienie o trybach automatycznych. Czasami sie przydaja, ale trzeba pamietac, ze wyreczaja w mysleniu fotografa (co czesto ogranicza potencjalne mozliwosci wykonania zadawalajacego zdjecia).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• katerina

dzięki za radę ale i tak prosze o wskazania jaki obiektyw,lampa z powodu prozaicznego jakim jest cena (wydatek musi nabrać mocy urzędowej a rodzinka zacisnąć pasa, musimy wiedzieć do której dziurki!).Oczywiście wiem foto profesjonalista nie używa auto ale mnie daleko : : , o parametrach jak przesłona,światło albo iso nie mam pojęcia ale tak jak mówię będę to zmienić.W tej chwili aparat jest ustawiony na ISO 400 bo tak było przy kupnie.
      proszę o wszelkie podpowiedzi i oczywiśćie częst będę tu zaglądać aby poczytać
      co mają do powiedzenia mąrdre w tej dziedzinie głowy.Zauważyłam jednak że dużo więcej jest ciekawostek dot.300 D albo 350 D niż 20D.
      Aaaaaaaaa i jeszcze coś.Czy PS 6.0 jest wystarczający do późniejszej obróbki w komp.czy jest coś może bardziejszego?

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

a ja podpowiem - http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Błajo
          Początki nałogu
          • 2005
          • 473

Dla Ciebie IMO lepszym wyborem bedzie 350D + szklo jakies si
          Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• Polaco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1135

Zamieszczone przez Czacha
            Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
            Troche moich knotow

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Hej! bo się dziewczyna obrazi...

Katerina! 1sza z 3ech taryf ulgowych została wykorzystana...
              sigpic

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Moge pokazac kolegom Czechom? ;-)
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• rysiaczek
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 897

Katerina, jaki obiektyw to później. Uwagi dot. 300d, 350d czy 20d w postaci: jaki obiektyw, jaka przysłona, co to jest przysłona, jaki czas, iso, ile dopalić lampą etc etc to w pełni uniwersalne są - a to tak jak elementarz dla przedszkolaka.

Inną sprawą jest zadawanie pytań na forum - najpierw szukasz, później szukasz w googlach, a później zadajesz pytanie. Wtedy _na_pewno_ dostaniesz rzeczową odpowiedź. I to nie jedną. Tylko, że wtedy pytanie też będzie konkretne i rzeczowe.

Miłej nauki!
                  Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• mxdanish
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 632

niezłe
                    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Polaco
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1135

Zamieszczone przez muflon
                      Moge pokazac kolegom Czechom? ;-)
                      Tylko im przetlumacz o co chodzi, no chyba ze znaja polski
                      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                      Troche moich knotow

Komentarz

• mxdanish
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 632

Zamieszczone przez Polaco
                        Czech to sprytna bestia i Polaka zrozumie. Można się zdziwić
                        5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                        RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• katerina

marciniegreen nie obrażam się tak szybko :razz: :razz: :razz: czachę zapewniam że potrafię szukać jeśli trzeba tyle tylko że miałam nadziję że jakiś foto galernik "od ślubów" co by miał 20D i przepis na zadowolenie MłODEJ PARY
                          da mi prostą receptę na sprzęt a ja już zajmę się resztą.No ale widze,że bywalcy mają niezły ubaw z"młodego kota"(żeby nie pomylić z moim sędziwym wiekiem).
                          No ale poczekajcie trochę jak się tylko rozeznam w sztuce, choćby miało to trwać wieków kilka to....sama wam coś mądrego wyklikam.miłej niedzieli życzę i JESZCZE TU WRÓCĘ!!!!

Komentarz

• mxdanish
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 632

Zamieszczone przez katerina
                            JESZCZE TU WRÓCĘ!!!!
                            Ależ nikt w to nie wątpi.
                            To nie jest tak łatwo stąd uciec

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez Polaco
                              Oni zrozumieją... przynajmniej jedno słowo, to najczęściej powtarzające się
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...