60d a 7d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • saba11
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 45

60d a 7d

Na forum już nie raz porównywano aparaty 60d i 7d. Patrząc na podane przez producenta parametry to różnice nie są ogromne. Obecnie mam 450d i robię zdjęcia ptaków z obiektywem canon 100-400. Przyjmując, że większość parametrów jest identyczna, to które z różniących się przemawiają za konkretnym modelem aparatu przy moich fotografiach.

Identyczne
    matrycya - 60d ma powłokę fluorytową polepszającą samoczyszczenie
    rozdzielczości - 60d ma kilka możliwości więcej, ale podstawowe są takie same
    formaty zapisu
    zakres ISO
    migawka - 7d żywotność o 50 tyś większa ( podane parametry identyczne )
    crop
    balans bieli - 60d ma bardziej rozbudowaną korekcję
    kompensacja ekspozycji
    i wiele innych parametrów

Różnice
    procesor - 7d ma dwa
    zapis video
    AF - ilość pkt ostrzenia 7d ma 19, a 60d 9
    pomiar światła
    zdjęcia seryjne - 7d szybszy
    karty pamięci
    LCD
    wizjer
  • Zbyszko666
    Uzależniony
    • 2008
    • 970

Odp: 60d a 7d

zdecydowanie 7D mam i polecam. jak dla mnie lepsza ergonomia Siódemki.

Komentarz

• salas
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 3000

no i do ptaków lepszy i szybszy AF w 7d
      SONY

Komentarz

• efbiaye
        Coś już napisał
        • 2009
        • 91

Ja bym dodał jeszcze dwie istotne różnice:
        - pancerny korpus z uszczelnieniami 7D,
        - możliwość korekcji focusowania (AMF) z poziomu puszki w 7D.
        5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Komentarz

• mkkaczy
          Początki nałogu
          • 2011
          • 461

Do ptaków to 7D. Dobra konfiguracja AF, wczoraj nawet testowałem w deszczu. Z wad to tyle że jest głośny.
          R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
          https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• Bart
            Bywalec
            • 2012
            • 176

7D, wręcz stworzony do tego typu fotografii.

Komentarz

• Mike7
              Początki nałogu
              • 2010
              • 445

Zależy wszystko od budżetu... Ja wybrałem 60D, ponieważ mnie na 7D nie było stać. Nie żałuję decyzji
              / Canon /

Komentarz

• djcargo
                Początki nałogu
                • 2007
                • 353

No właśnie, autor wątku zapomniał o jeszcze jednej różnicy, przez pryzmat której trzeba patrzeć na oba body. To ok. 1600 zł.

Ja bym optował za 7d, bo jest po prostu bardziej ergonomiczny. Ale równie dobrze można optować za 1d mkIV. Kup po prostu aparat na który Cię stać.
                60d też da sobie radę.
                Regulamin pkt 8.

Komentarz

• lucas_g
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 58

Jak Cię stać na 7D, to bierz śmiało. Mam, używam z 400 5.6 i bardzo sobie chwalę. Przykładowe fotki tutaj: BirdWatching.pl - Galeria - Lipcowe karmienie

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Generalnie to 7D jest lepszy i niestety droższy. Jest lepiej wykonany, posiada większe możliwości, tylko te kolory jakieś takie inne.
                    W sumie to sprzęt na lata wykonany ze stopu magnezu. Osobiście mam, używam zamiennie z 5D2 i nie narzekam
                    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• pamano
                      • 2013
                      • 2

A propos kolorów w 7D, zauważyłem, że są lepsze jeśli ustawimy Adobe RGB zamiast sRGB.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Komentarz

• mkkaczy
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 461

Już nie pierwsza jego praca w takim deszczu i działa. Zdjęcia prosze nie oceniać bo robione z murku szaletu miejskiego bez obróbki.
                        R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
                        https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• krzys41
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 102

tez nie dawno stałem przed takim wyborem , i padło na 60D .wszystko jest w porządku tylko troszke brakuje mikrokalibracji w puszce. a za to jest lżejszy ( nie da sie rozbijać orzechów ) i ma odchylany wyświetlacz który bardzo pomaga przy fotografii robaków w trawie a zaoszczędzoną kasę można przeznaczyć na jakieś szkiełko czy teleconwerter który zwiększy ogniskową przy fotografii dzikich zwierząt . a ze nie jest uszczelniona ? mozna to zrobić w inny sposób
                          Ostatnio edytowany przez krzys41; 39418.
                          kolekcjoner sprzętowy

Komentarz

• RTSiak
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 635

Ja stojąc teraz przed wyborem (mam 7d) kupiłbym właśnie 1d III Zresztą nawet zastanawiałem się nad zmianą, ale mając już to 7d wg mnie nieopłacalna jest przesiadka na 1d3. W 7d denerwuje mnie matryca ale ja jestem szumofobem więc nie do końca się mną sugeruj ;] Generalnie za te pieniądze (+/- 3.5tyś) nic lepszego do tego typu zadań nie kupisz. No Ewentualnie coś od Pentaxa ale tam za to nie bardzo jest co podpinać pod te puszki Oczywiście jeśli chodzi o te dłuższe szkła.

Komentarz

• FrancisBegbie
                              Dopiero zaczyna
                              • 2013
                              • 39

Witajcie..

Nie będę nowego wątku tworzył, gdyż w znacznej części dotyczy aktualnego.

Aktualnie rozważam wejście na moje pierwsze lustro i tym samym wybór systemu, rozpocząć żmudną, syzyfową pracę kompletowania szkieł itd.

Z racji, iż dla mnie wydatek 5-6 k to dużo chciałbym, aby się w części zwracał bądź przynajmniej rozwijał się "samoczynnie".

Zastanawiam się najpierw nad zakupem lustra + szkła pod krajobrazy i tworzenie panoram. Z racji, iż mam pośrednie zlecenia turystyczne dlatego uważam, że może mi to przynieść dodatkowy dochód i pod tym kątem najpierw chciałbym wybrać sprzęt.

Aktualnie zastanawiam się nad
                              - 60d + samyang 8mm + Tokina 11-16mm
                              - 7d + samyang 8mm + ew. Tokina

i tutaj trochę skok..
                              - 5dmkII + samyang 14mm lub/ew. zenitar 16mm (oczywiście UŻYWKA i to w jakiej kondycji... to już można się domyśleć)

Co prawda FF jest znacznie lepszym rozwiązaniem, tylko nie wiem czy w rezultacie wystarczy mi kaski i zastanawia mnie to czy nie lepiej najpierw wejść na kropa i mieć ew. dwa lustra niż FF i jedno lustro i z czasem (nie wiem jak długim) dorabiać się już konkretnej maszynerii... Nie ukrywam, że z kropem może byłoby mnie stać na coś jeszcze z zakresu szkła, więc może to nawet kwestia 3 szkieł... w tej cenie.

Ktoś może doradzić? biję się już trochę czasu z tymi myślami i decyzji podjąć nie umiem..

PS: Oczywiście mam na oku jeszcze inny system (d7000 + coś podobnego w szkłach), ale nie szukam potwierdzenia nt. nikona tutaj:P

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...