Sprzęt do ślubów
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
-
Jakie szkło do ślubów posiadam następujące...
Witam serdecznie.
Stoję przed wyborem zakupu obiektyw i szczerze przyznam, ze czytając recenzje a takze wypowiedzi na forum CB jestem troche niepewny co do moich przyszlych zakupów. Mianowicie głównie fotografuję śluby, mój obecny aparat to 1D mkII (APS-H) przelicznik 1,3 i obiektywy - 35 /1.4 oraz 85/1.8.
Wracając do dylematu - myslalem o obiektywie 24-105 Is poniewaz nie posiadam drugiego body stad moja sugestia w tą stronę.
Druga opcja to stałki i tu właśnie jest problem ponieważ mój budźet to 2600zł.
Proszę o wypowiedzi, poradę w tej sprawie.
Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.
PozdrawiamKomentarz
-
Jak masz 35L i 85/1.8 i do tego 1dMK2 to ja bym kupił za to co masz 40D jako drugie body a nie kupował bym 24-105 - mam wszytkie te szkła i uważam że akurat do slubów lepiej będzie (i bezpieczniej dla Ciebie) mieś 2 puszki z 2ma szkłami (które są świetne) niż 3cie szkło na jednej puszcze (i to w porównaniu do stałek które masz nie najlepsze - choćby ze względu na jasność)..Witam serdecznie.
Stoję przed wyborem zakupu obiektyw i szczerze przyznam, ze czytając recenzje a takze wypowiedzi na forum CB jestem troche niepewny co do moich przyszlych zakupów. Mianowicie głównie fotografuję śluby, mój obecny aparat to 1D mkII (APS-H) przelicznik 1,3 i obiektywy - 35 /1.4 oraz 85/1.8.
Wracając do dylematu - myslalem o obiektywie 24-105 Is poniewaz nie posiadam drugiego body stad moja sugestia w tą stronę.
Druga opcja to stałki i tu właśnie jest problem ponieważ mój budźet to 2600zł.
Proszę o wypowiedzi, poradę w tej sprawie.
Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.
Pozdrawiam5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Jak masz 35L i 85/1.8 i do tego 1dMK2 to ja bym kupił za to co masz 40D jako drugie body a nie kupował bym 24-105 - mam wszytkie te szkła i uważam że akurat do slubów lepiej będzie (i bezpieczniej dla Ciebie) mieś 2 puszki z 2ma szkłami (które są świetne) niż 3cie szkło na jednej puszcze (i to w porównaniu do stałek które masz nie najlepsze - choćby ze względu na jasność)..
Czytałem o tym 24-105 i opinie są różne stąd moja niepewnosc co do tego szkła - ogólnie lubię używać stałki jednak myślisz,ze te dwa obiektywy 35 1.4 i 85 1.8 wystarczą do reportażu ślubnego? Przedtem miałem obiektyw Canona 16-35 2.8 który został sprzedany w myśl zakupu nowych jasniejszych stałek.
Twoja sugestia również wydaję się dobra - dodatkowe body np. 40D to tez jest jakies rozwiazanie jednak nie jestem do końca przekonany czy przy takim rozwiązaniu nie zabraknie szerokiego kąta i ,ze te dwa szkielka to jednak troche ta za malo?Komentarz
-
Moim zdaniem tymi dwoma stałkami można spokojnie cały ślub obrobić - na cropie tez tyle że czasem może wąsko trochę być ale coś za coś, na 24 też super szeroko nie jest.. 24-105 to świetny obiektyw podstawowy, spacerzoom itp. ale konkretnie do ślubów w porównaniu z tym co masz będzie się słabiej spisywać (ale do ogólnych zastosować jst jak najbardziej ok). Do ślubów kupiłbym jednak drugie body - właśnie 40D będzie ok - ewentualnie za te pieniądze (może troszkę większe) kupić 50/1.4 i 400/450D jako backup (ale po jedynce w rekach będziesz się bardzo frustrował dlatego 40ka bedzie lepsza).. jakbyś był z moich okolic to użycze to oblookania.. ewentualnie na zlot w krakowie wpadnij to sobie przymierzyszCzytałem o tym 24-105 i opinie są różne stąd moja niepewnosc co do tego szkła - ogólnie lubię używać stałki jednak myślisz,ze te dwa obiektywy 35 1.4 i 85 1.8 wystarczą do reportażu ślubnego? Przedtem miałem obiektyw Canona 16-35 2.8 który został sprzedany w myśl zakupu nowych jasniejszych stałek.
Twoja sugestia również wydaję się dobra - dodatkowe body np. 40D to tez jest jakies rozwiazanie jednak nie jestem do końca przekonany czy przy takim rozwiązaniu nie zabraknie szerokiego kąta i ,ze te dwa szkielka to jednak troche ta za malo?
5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
to moze lepiej 5D (tylko musisz z 1K dozbierac na uzywane) i bedziesz mial ciut szerzej czyli 35, pytanie czy robiles juz tym zestawem na slubach i czy czegos brakowalo, ewentualnie 35L na 24L zamienic.Komentarz
-
tak robilem juz sluby z 35 1.4 i 85 1.8 jednak jako uzupelnienie mialem rowniez 16-35 2.8 o ktorym wspomnialem wczesniej i byl to obiektyw dosc czesto przeze mnie uzywany. Jesli chodzi o 5d to raczej odpada moj budzet to 2600zl i nie chcialbym go przekraczac.
Na chwile obecną zastanawiam nad dodatkowym obiektywem lub dodatkowe body - jednak z wiekszym naciskiem na dodatkowy obiektyw.
Niestety mieszkam w Bydgoszczy więc do Kielc za daleko - jednak dziękuje za oferowaną możliwość przetestowania 40D.
Jakiej decyzje podjelibyście w mojej sytuacji?Komentarz
-
ja bym ZDECYDOWANIE postawił na drugie body. Wiem że Mark jest sprzętem profi, ale uszkodzona karta np. spaliła by go bez trudu(mówię z autopsji) . Ja na śluby biorę 3 korpusy (z czego jeden czeka w samochodzie) żeby nie zostać bez sprzęta w ważnym momencie. W sumie wożę zoomy tylko po to, że jakbym został z jednym body, to stałką było by nieco niewygodnie. Pamiętaj, że ślub w kościele, to dla Młodych zwykle jedyne takie wydarzenie w życiu, i nazwałbym 'lekką niefrasobliwością' uzależnianie dokumentacji tej uroczystości od kondycji jednego body... No ale każdy ma prawo do własnego ryzyka
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek TolińskiKomentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
ja mimo ze mam 3 body to w kosciele zdjecia robie tylko jednym i nie wyobrazam sobie aby bylo inaczej, w kosciele na wszystko jest full czasu, jedynie przysiega i obraczki wymagaja szybkiej reakcji (szeroki plan a zaraz zblizenie na dlonie) -dlatego warto miec te 24-70 w plecaku na takie chwile.
otwarty plecak ze sprzetem mam zawsze gdzies z boku i tylko podchodze i zmieniam obiektyw
zgadzam sie, ze zarabiajac na zdjeciach konieczna jest rezerwowa puszka, jednak ja autorowi watku radzil bym na chwile obecna wstrzymac sie od jakiegokolwiek zakupu, uzbierac i kupic porzadne szerokie szkielko, o ile w kosciele czy plenerze szeroki kat nie jest az tak potrzebny to na przyjeciu weselnym nie wyobrazam sobie robienia zdjec na wiekszosci ciasnych sal bez 16-35
jesli jednak juz cos "musisz" kupic to w tej cenie (+pare zlotych) mozesz znalesc 135L - swietne szklo, oczywiscie sam sobie musisz odpowiedziec czy go potrzebujesz, w zasadzie glownie przydaje sie w plenerze
24-105 bym sobie odposcil... wiem ze zakres ogniskowych kusi (ohh, dal bym duzo za 24-105 2.8 ) jednak swiatlo nie te... wiem ze tym obiektywem mozna robic zdjecia slubne ale nie chodzi o to aby robic ale oto by robic jak najlepiej...
jako rezerwowe body lepiej nadaje sie cos uzywanego, np. 350D, tani, mało będzie uzywany ale zawsze jest ta swiadomosc ze w razie czego jest czym robic zdjeciaOstatnio edytowany przez sebcio80; 3099.Komentarz
-
Cześć
Ja bym jednak zastanowił się nad tym czy nie zabraknie Ci szerokiego kątu. 35 to bedzie jak standard na 1d a co jak trafisz na maleńki kościół jak np św Wojciech w Krakowie albo przygotowania/błogosławieństwo w ciasnym mieszkaniu ???
pozdrawiamPiotrek Wolak "trampek"
EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 + 70-200 4,0 + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EXKomentarz
-
Tak jak wspomniałem wcześniej - byłem w posiadaniu 16-35 Canona jednak sprzedałem ten obiektyw sugerując się tym ze zakupię stałki jednak wciąż nie jestem przekonany czy dobrze zrobiłem. Stąd moje pytanie co byście polecili abym zrobił w takiej sytuacji - jaka wy byscie postapili?
PzodrawiamKomentarz
-
Ja bym chyba zrobił tak:
1. kupił EOS 300 (analog) lub coś innego za pare złotych
2. dozbierał i kupił 5D + 24L. fotografuje takim tandemem i poza efekciarskimi fotami, które chciałbym spobie czasem zrobić (fisheye po sezonie pewnie :P ), jest to w 100% wystarczający szeroki kąt.5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek TolińskiKomentarz
-
Pozwólcie że zadam pytanie nieco z innej beczki nie mniej dotyczące sprzętu do ślubów. Mianowicie chodzi mi o to jest lepsze a może estetyczniejsze torba czy plecak? Wiem jest tego typu wątek ale kieruję się tu głównie ślubami i dla tego to pytanie. Oczywiście torba/plecak ma pomieścić 2x5D + grip, 2xlampa 580EX II, ze 2-3 stałki + 2-3 zoomy w tym 70-200 f2.8 IS.Komentarz
Komentarz