Sprzęt do ślubów

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

Zamieszczone przez Teo
    Pomyślałem, że to może być jakieś rozwiązanie - jeden aparat z boku, drugi na klacie...
    Dokładnie tak

A fonga to sobie odpuść - u mnie robi za skarbonkę ...
    Nie widzę wielkiej różnicy wobec stofena ..
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Teo
      Początki nałogu
      • 2004
      • 474

Czyli warto zainwestować w ten R-Strap ?

Komentarz

• canonfun
        Coś już napisał
        • 2008
        • 66

Jakie szkło do ślubów posiadam następujące...

Witam serdecznie.
        Stoję przed wyborem zakupu obiektyw i szczerze przyznam, ze czytając recenzje a takze wypowiedzi na forum CB jestem troche niepewny co do moich przyszlych zakupów. Mianowicie głównie fotografuję śluby, mój obecny aparat to 1D mkII (APS-H) przelicznik 1,3 i obiektywy - 35 /1.4 oraz 85/1.8.

Wracając do dylematu - myslalem o obiektywie 24-105 Is poniewaz nie posiadam drugiego body stad moja sugestia w tą stronę.
        Druga opcja to stałki i tu właśnie jest problem ponieważ mój budźet to 2600zł.
        Proszę o wypowiedzi, poradę w tej sprawie.
        Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.
        Pozdrawiam
        Facebook

Fotograf

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez canonfun
          Witam serdecznie.
          Stoję przed wyborem zakupu obiektyw i szczerze przyznam, ze czytając recenzje a takze wypowiedzi na forum CB jestem troche niepewny co do moich przyszlych zakupów. Mianowicie głównie fotografuję śluby, mój obecny aparat to 1D mkII (APS-H) przelicznik 1,3 i obiektywy - 35 /1.4 oraz 85/1.8.

Wracając do dylematu - myslalem o obiektywie 24-105 Is poniewaz nie posiadam drugiego body stad moja sugestia w tą stronę.
          Druga opcja to stałki i tu właśnie jest problem ponieważ mój budźet to 2600zł.
          Proszę o wypowiedzi, poradę w tej sprawie.
          Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.
          Pozdrawiam
          Jak masz 35L i 85/1.8 i do tego 1dMK2 to ja bym kupił za to co masz 40D jako drugie body a nie kupował bym 24-105 - mam wszytkie te szkła i uważam że akurat do slubów lepiej będzie (i bezpieczniej dla Ciebie) mieś 2 puszki z 2ma szkłami (które są świetne) niż 3cie szkło na jednej puszcze (i to w porównaniu do stałek które masz nie najlepsze - choćby ze względu na jasność)..
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• canonfun
            Coś już napisał
            • 2008
            • 66

Zamieszczone przez arturs
            Jak masz 35L i 85/1.8 i do tego 1dMK2 to ja bym kupił za to co masz 40D jako drugie body a nie kupował bym 24-105 - mam wszytkie te szkła i uważam że akurat do slubów lepiej będzie (i bezpieczniej dla Ciebie) mieś 2 puszki z 2ma szkłami (które są świetne) niż 3cie szkło na jednej puszcze (i to w porównaniu do stałek które masz nie najlepsze - choćby ze względu na jasność)..

Czytałem o tym 24-105 i opinie są różne stąd moja niepewnosc co do tego szkła - ogólnie lubię używać stałki jednak myślisz,ze te dwa obiektywy 35 1.4 i 85 1.8 wystarczą do reportażu ślubnego? Przedtem miałem obiektyw Canona 16-35 2.8 który został sprzedany w myśl zakupu nowych jasniejszych stałek.
            Twoja sugestia również wydaję się dobra - dodatkowe body np. 40D to tez jest jakies rozwiazanie jednak nie jestem do końca przekonany czy przy takim rozwiązaniu nie zabraknie szerokiego kąta i ,ze te dwa szkielka to jednak troche ta za malo?
            Facebook

Fotograf

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez canonfun
              Czytałem o tym 24-105 i opinie są różne stąd moja niepewnosc co do tego szkła - ogólnie lubię używać stałki jednak myślisz,ze te dwa obiektywy 35 1.4 i 85 1.8 wystarczą do reportażu ślubnego? Przedtem miałem obiektyw Canona 16-35 2.8 który został sprzedany w myśl zakupu nowych jasniejszych stałek.
              Twoja sugestia również wydaję się dobra - dodatkowe body np. 40D to tez jest jakies rozwiazanie jednak nie jestem do końca przekonany czy przy takim rozwiązaniu nie zabraknie szerokiego kąta i ,ze te dwa szkielka to jednak troche ta za malo?
              Moim zdaniem tymi dwoma stałkami można spokojnie cały ślub obrobić - na cropie tez tyle że czasem może wąsko trochę być ale coś za coś, na 24 też super szeroko nie jest.. 24-105 to świetny obiektyw podstawowy, spacerzoom itp. ale konkretnie do ślubów w porównaniu z tym co masz będzie się słabiej spisywać (ale do ogólnych zastosować jst jak najbardziej ok). Do ślubów kupiłbym jednak drugie body - właśnie 40D będzie ok - ewentualnie za te pieniądze (może troszkę większe) kupić 50/1.4 i 400/450D jako backup (ale po jedynce w rekach będziesz się bardzo frustrował dlatego 40ka bedzie lepsza).. jakbyś był z moich okolic to użycze to oblookania.. ewentualnie na zlot w krakowie wpadnij to sobie przymierzysz
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• tom517
                Początki nałogu
                • 2007
                • 495

to moze lepiej 5D (tylko musisz z 1K dozbierac na uzywane) i bedziesz mial ciut szerzej czyli 35, pytanie czy robiles juz tym zestawem na slubach i czy czegos brakowalo, ewentualnie 35L na 24L zamienic.

Komentarz

• canonfun
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 66

tak robilem juz sluby z 35 1.4 i 85 1.8 jednak jako uzupelnienie mialem rowniez 16-35 2.8 o ktorym wspomnialem wczesniej i byl to obiektyw dosc czesto przeze mnie uzywany. Jesli chodzi o 5d to raczej odpada moj budzet to 2600zl i nie chcialbym go przekraczac.
                  Na chwile obecną zastanawiam nad dodatkowym obiektywem lub dodatkowe body - jednak z wiekszym naciskiem na dodatkowy obiektyw.
                  Niestety mieszkam w Bydgoszczy więc do Kielc za daleko - jednak dziękuje za oferowaną możliwość przetestowania 40D.
                  Jakiej decyzje podjelibyście w mojej sytuacji?
                  Facebook

Fotograf

Komentarz

• myst
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 700

ja bym ZDECYDOWANIE postawił na drugie body. Wiem że Mark jest sprzętem profi, ale uszkodzona karta np. spaliła by go bez trudu(mówię z autopsji) . Ja na śluby biorę 3 korpusy (z czego jeden czeka w samochodzie) żeby nie zostać bez sprzęta w ważnym momencie. W sumie wożę zoomy tylko po to, że jakbym został z jednym body, to stałką było by nieco niewygodnie. Pamiętaj, że ślub w kościele, to dla Młodych zwykle jedyne takie wydarzenie w życiu, i nazwałbym 'lekką niefrasobliwością' uzależnianie dokumentacji tej uroczystości od kondycji jednego body... No ale każdy ma prawo do własnego ryzyka
                    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez myst
                      (....) No ale każdy ma prawo do własnego ryzyka
                      Pytanie czy to ryzyko jest aby na pewno własne?
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

ja mimo ze mam 3 body to w kosciele zdjecia robie tylko jednym i nie wyobrazam sobie aby bylo inaczej, w kosciele na wszystko jest full czasu, jedynie przysiega i obraczki wymagaja szybkiej reakcji (szeroki plan a zaraz zblizenie na dlonie) -dlatego warto miec te 24-70 w plecaku na takie chwile.

otwarty plecak ze sprzetem mam zawsze gdzies z boku i tylko podchodze i zmieniam obiektyw

zgadzam sie, ze zarabiajac na zdjeciach konieczna jest rezerwowa puszka, jednak ja autorowi watku radzil bym na chwile obecna wstrzymac sie od jakiegokolwiek zakupu, uzbierac i kupic porzadne szerokie szkielko, o ile w kosciele czy plenerze szeroki kat nie jest az tak potrzebny to na przyjeciu weselnym nie wyobrazam sobie robienia zdjec na wiekszosci ciasnych sal bez 16-35

jesli jednak juz cos "musisz" kupic to w tej cenie (+pare zlotych) mozesz znalesc 135L - swietne szklo, oczywiscie sam sobie musisz odpowiedziec czy go potrzebujesz, w zasadzie glownie przydaje sie w plenerze

24-105 bym sobie odposcil... wiem ze zakres ogniskowych kusi (ohh, dal bym duzo za 24-105 2.8 ) jednak swiatlo nie te... wiem ze tym obiektywem mozna robic zdjecia slubne ale nie chodzi o to aby robic ale oto by robic jak najlepiej...

jako rezerwowe body lepiej nadaje sie cos uzywanego, np. 350D, tani, mało będzie uzywany ale zawsze jest ta swiadomosc ze w razie czego jest czym robic zdjecia
                        Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099.
                        Moje wątki na forum: sport | fashion
                        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• trampek9
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 60

Cześć
                          Ja bym jednak zastanowił się nad tym czy nie zabraknie Ci szerokiego kątu. 35 to bedzie jak standard na 1d a co jak trafisz na maleńki kościół jak np św Wojciech w Krakowie albo przygotowania/błogosławieństwo w ciasnym mieszkaniu ???
                          pozdrawiam
                          Piotrek Wolak "trampek"
                          EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 + 70-200 4,0 + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX

Komentarz

• canonfun
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 66

Tak jak wspomniałem wcześniej - byłem w posiadaniu 16-35 Canona jednak sprzedałem ten obiektyw sugerując się tym ze zakupię stałki jednak wciąż nie jestem przekonany czy dobrze zrobiłem. Stąd moje pytanie co byście polecili abym zrobił w takiej sytuacji - jaka wy byscie postapili?
                            Pzodrawiam
                            Facebook

Fotograf

Komentarz

• myst
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 700

Ja bym chyba zrobił tak:
                              1. kupił EOS 300 (analog) lub coś innego za pare złotych
                              2. dozbierał i kupił 5D + 24L. fotografuje takim tandemem i poza efekciarskimi fotami, które chciałbym spobie czasem zrobić (fisheye po sezonie pewnie :P ), jest to w 100% wystarczający szeroki kąt.
                              5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• Kabu
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 370

Pozwólcie że zadam pytanie nieco z innej beczki nie mniej dotyczące sprzętu do ślubów. Mianowicie chodzi mi o to jest lepsze a może estetyczniejsze torba czy plecak? Wiem jest tego typu wątek ale kieruję się tu głównie ślubami i dla tego to pytanie. Oczywiście torba/plecak ma pomieścić 2x5D + grip, 2xlampa 580EX II, ze 2-3 stałki + 2-3 zoomy w tym 70-200 f2.8 IS.

Komentarz

Pracuję...